Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.835
    250МГ магнезиум толку ми рече докторот и фармацевт

2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    8.892
    Добро е, ако треба ќе ти ја зголемат дозата. Јас тек после 12 недела почнав мг да пијам 2 пати по 250мг.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    И кај мене е скроз исто. Почна накај 6 7 недела, и еве веќе 12 сум и е исто. Ме чеша, па ми се прават како пликови...и се губат. Докторот од ивф ми рече да не се грижам дека е од хормоните, исто и дерматолог, пошо крвната слика ми е во ред. Матичната ми рече дека се појавува ова подоцна ама ете кај мене порано. Ми кажа да ставам течна пудра да ми смири чешање и тоа ми смирува барем да не се чешам. Сама што си најдов на интернет е туширањето го завршувам со сода бикарбона (бо топла вода растворена и само истурам по цело тело) се сушам и одма ставам бебешко млеко. И искрено ми помага. Иначе се сменав...шампон, гел за туширање, прашок...се ми е бебешко-демек без многу хемикалии и исто е.
    Сите доктори шо ми кажаа беше тоа е тоа...секој организам е различен...се додека крвната слика ти е добра...ќе се мачкаме вака. А си мислам до крај шо ќе е...(facepalm)(facepalm)(facepalm)

На Meckicja и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    8.892
    Ќе помине брзо, фаза е. И мене така ми изгледаше дека нема крај тоа чешањето, мислев почнуваат стрии да излегуваат пошо кожата ми беше помодрена од чешање ама после 13 недела бев како нова.

На охриѓанка и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  5. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Фала ти мила на одговорот, ова е сосема нова состојба за мене, не сум алергична на ништо а така да се јавува чешање е навистина чудно. Гинекологот ми рече да сменам исхрана, да не јадам млечни производи и јајца, така направив ама пак ништо, вчера се поминав само со вода по гениталии и пак ми се појави црвено кое чеша, јас ставам јогурт на местото, тоа лади и помалку ме чеша ама лом се правам. Ќе пробам со сода бикарбона растворена, купив сапун на природна база од невен и бекутан масло ама сеуште не сум го ставила, ќе пробам и со маст од невен, се надевам нема да трае до крај, дека ќе се подсмири со време. Фала ти за советот:*
    Едит: да те прашам дали растворот го ставаш и на гениталии бидејќи мене и таму ми се јавува чешање, дали чекаш да се исуши или се бришеш одма со крпа?

6. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Дај Боже...еве ја 13 недела, и јас се надевам барем да се смири малку :hug:

На Lovebug01, Meckicja и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    @охриѓанка и @Sienna_MK, земате некој протестеронски додаток, ко дабростон на пример?
    Од упатствата што сум ги читала ми останало во сеќавање дека тие може да дадат опсипува и чешање. Ако земате било каков лек, прочитајте упатство, може да биде од него.

На охриѓанка и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  8. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Колку што знам не земам такво нешто.Цело време сум со иста терапија и немав до сега никаков проблем, на крај на 7 недела ми се јави чешањето, токму на денот кога се напив за прв пат чаша млеко, па мислев дека е од тоа, сега веќе мислм дека е од хормоните и промените што се случуваат. Само нека биде се’ во ред, ова ќе го издржам:). Фала ти на одговорот:*

9. Julija1985

Julija1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Zdravo sakam da prasam bremena sum 12nedela a nepcava pocnaa da mi krvarat mnogu dali e dozvoleno da se odi na stomatolog da se iscistat ii ne

10. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Мене баш гениталиите не...меѓу нозете да. Ставам околу, замивам...внатрешно малку..што ќе отиде. Растворот е многу разреден, не би требало да има штета. Се сушам со крпа...како со тапкање не бришење. И одма ставм крем. Тоа секаде прочитав никако сува кожа долго да се остава.
    И заборавив..витамин Ц ми кажа матичната.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  11. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    И јас истото го мислев пошо примав кринон. И очекував дека ќе го снема. Ама веќе две недели не ставам...а исто ми е. Може и од клексаните да ми е...стои во контраиндикации... Докторите се дека ми е од бременоста, и некако и јас се помирив, само се да биде во ред:)

На LivingGlam и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  12. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Мене за гениталии ми е највеќе, ги поминувам само со вода, но чешањето е неподносливо, само јогурт помага и тоа да го држам еднп сат време, многу е мачно. Само уште ова, како го правиш растворот, да не претерам со содата? Фала ти!:*

13. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    8.892
    Да, мораш да одиш, нека ти исчистат забен камен може ќе треба и да се мачкаш со некој гел. Заради прогестеронот се случува многу често крварење на непца во бременост. Не е опасно, но оди на заболекар.

На thelittle17 и Julija1985 им се допаѓа ова.
  14. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Ако ти е така...да побараш брисеви да ти направат?
    Јас ставам две лажици (големите -вкупно околу 50г) во големо тенџере од околу 4 литри. И ова на крај го тураш по телото. И кремот одма мачкаш.
    Не очекувај дека скроз ќе го снема...мене ми помага...пошо јас парче се правев..цел грб..цели нозе со пликови. Со ова ми е значително намалено. Со среќа, се надевам и кај тебе ќе помогне(fingers)(fingers)(fingers)

15. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Не верувам дека е некоја внатрешна иритација, ме чеша само откако ќе се измијам и после тоа престанува, денеска цел ден воопшто не ме чеша ни на препон ни на гениталии. Во секој случај фала, ќе пробам и со сода бикарбона:*

@Lovebug01 дали мислеше на оваа крема, јас сега ја земав па ќе видам како ќе делува

7B4EA9C4-330C-4678-9EC8-FBFE5BA40EB8.jpeg

16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    8.892
    Bepanthen baby е мојата, истата фирма исто паковање само пишува baby ама исто е со 5% пантенол, не знам што е разликата.

17. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Аптекарката не ми предложи бабу, ама ми кажа дека и оваа е за таа намена, за иритација кај бебиња, во упатството ништо не пишува за бремени жени, да ти кажам ми ја смирува иритацијата, следен пат ќе барам бабу:)

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.985
    9та недела сум и денес цел ден имам болки слични на менструални. Исцедок немам никаков. Не се сеќавам дека вака ме болело со првото и малку ми е страв...
    Ме интересира како е/било кај вас тој период?

19. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Мене ме болеше така стомак, со благи грчеви и скроз на почеток, и сега пред некое време, ми се појавуваат болки кога како, од време на време, ама не се јаки и менструални, слаби грчеви, пробај со магнезиум, а ако не ти се смируваат отиди до дежурен, чисто за да си помирна.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. soledad

soledad Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    252
    Истото го прашував пред некој дебн со првото немав никакви болки а сега од почеток како менструални болки како секој момент да добијам ете така се чувствував. Почнав магнезиум и се смирија болките одвреме навреме само ептен слаби
    Пробај со магнезиум

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.