Сепак, пренаталните се со над 99% точност, приската не е ни приближно толку. Јас ќе верувам во резултатот што ќе го добијам на пренаталниот.
Јас пред да правам прв скрининг ги имав истите недоумици и вака направив. Бев кај матичната прво на скрининг и ми кажа дека се е во ред со мерките но ми напомена дека по протокол морала да ме упати и на приска тестот, дека не мора да правам доколку не сакам само треба да се потпишам некаде дека не сум сакала да правам. И во ред тоа, и кажав дека имам закажано скрининг и кај Димчев во Систина и после тој преглед ќе одлучам што да правам. На прегледот кај Димчев ми кажа дека се е во најдобар ред, кога го прашав за дополнителни испитувања, ми рече Приска воопшто не ни прави, ако веќе сакаш нешто дополнително подобро направи пренатален тест ако 40.000 ден не ти се проблем , макар што немаш никакви индикации ниту по мерки ниту по возраст. 31 година сум инаку. По тој преглед не направив никаков дополнителен тест, и искрено и не размислувам на тоа веќе. Претходно многу се стресирав ама Димчев ме увери дека се е во ред и мислам дека тоа е доволно.
Само тие ги проверувам секако ризикиот ми беше пивисок за даун, за него сакам да се осигурам. Е сега за другото како сакал господ така ќе е. Не можиме над се да имаме контрола за жал Па и кај мене е така, се во најдобар ред на ехо. Исто немам ризик фактори, 30 години имам. Но ете, хормоните..
А некој дали ја потпишал таа изјава? Прв пат слушам за неа. На матичната кога и реков дека се двоумам за приска ништо такво не ми спомна, остави на мене да одлучам.
Пред оваа бременост имав две други бремености и то најнормални, сега исто нормална бременост без компликации, и реков нема потреба да правам приска. А за еден месец ке правам микробиолошки тест таму други ритуални контроли.
Mozebi ne sum doktor samo gi guglav sindromite i taka mi izlgedase. Ama jas raznu tehnologii koristev za da ostanam trudna so ivf i sega ova koga.mi e dostapno ne gledam zosto ne bi ja iskoristila tehnologijata za da vidam dali mi e zdrav prav plodot. Ako ste na mislenje sekako da go rodite togas ne gledam zosto i na skrininzi bi odele. Uzivajte si vo bremenosta i cekajte bolkite da pocnat. Jas vaka gledam na rabotite, a sekako sekoj si bira za sebe
Во право сте. Сакав да кажам, напоменав и погоре, ако ви е битно дали е здрав плодот и сакате да бидете 100% сигурни, амниоцентеза или биопсија на хорионски ресички треба да направите, а не пренатални тестови. Ем посигурна метода, ем поширок на дијапазон на болести опфаќа. Не судам никому, секој си знае што е најдобро за него, кажувам само мое мислење.
I mene pred dve God mi nudea takvi prenatalni testovi ama jas rekov ne pravam priska napraviv skrining isto na privatno se i bese ok I ne pravev drugi prenatalni testovimislam na tie skapite prenatalni testovi
Овој пасивно - агресивен муабет, толку ми е здосаден... Прво, приската ти дава само 10% плус сигурност на скринингот, и тој е оној кој е порелевантен. Дури и заедно, скринигот и приската не ти даваат повеќе од 85% точност, а тие 15% не е процент за потценување. Тука ти паѓа во вода твојата загриженост, затоа што ако сакаш 99% сигурност треба NIFTY да правиш. А не секој ја има можноста да го направи. Никој не ти посочи, нити го занемари твоето мислење нити пак го потцени, а ти без срам си даваш за право да дадеш мислење дека ние треба да седиме дома и да чекаме да добиеме болки... И мораш да знаеш дека не сѐ можеш да предвидиш, има многу болести кои не можеш да ги предвидиш со ниеден пренатален тест, а ни при самото раѓање (пример Аутизам). Што се случува тогаш? Ќе го отстраниш детето после некоја година кога ќе дознаеш? Се надевам дека сѐ ќе е најдобро кај сите, и дека нема потреба од вакви безвредни муабети, ама навистина треба да размислиш околу начинот на комуникација со луѓе што не ги ни познаваш.
Nema zosto da mi bide sram da si kazam moe mislenje na forum. Za toa e forumot, site si kazuvaat na krajot od denot sekoj si tera so svoeto. Nemas potreba tolku da se vozbuduvas zasto ni se razlikuvaat mislenjata.
Јас сум во понеделник за даун синдром... е сега јас не сум мк странство сум... Кога прашав како прават скрининг кои мерки ги земаат одговорот беше мерките на носот и ништо фазла.Нема ни приска ни ништо... Јас мислам дека тоа си е индивидуално дали ќе го направиш или не секој си има став и мислење само жално е кај нас што само перат пари на сметка на страв на иден родител...Кога бев во првата бременост докторката ми кажа скрининг приска брисеви итн итн... Е јас плус бев и на приватно за жал не стасав сдо приска и скрининг... Али еве овде нема приска а е земја во ЕУ плати повисоки од кај нас понапредна во однос на медицина па не се стегаат за таа приска.....Мислам дека докторите една грешка прават што кажуваат дека е задолжителна а не е и тоа што ни кажуваат еден куп испитувања и еден куп стресови поминуваме дури да ги испитаме сите тие нешта.... Не сакам да наметнам мислење само ако не дај боже треба да се случи нешто ама на глава застани ќе се случи..... Не се секирајте и клавате само стрес уживајте во бременоста
Па не ни требало да се прави приската според мене. И јас не знам кој ѓавол ме натера да ја правам. Ако беа толку битни тие хормоните ќе ги правеа сите. Вака има и што прават само скрининг без приска, има и пренатални што прават, па и во двата случаи хормоните не се проверуваат. А настрана од ризик за аномалии читв за тој PAPPA хормонот или како и да се вика, дека доколу е понизок од од 0.5 има ризик и од други компликации освен аномалија како предвремено породување, застој во развојот, прееклампсија и што уште не изначитав. А мене ми е 0.42. Што тогаш со тие што не ги проверуваат овие хормони воопшто? Тогаш тоа значи дека не се ни толку битни реално и сето ова само да му влезе страв во коски на човек безпотребно.
A kolku se plaka vo mk za prenatalni jas treba da platam samo 8 evra ostanatoto go plaka osiguruvanjeto
За жал кај нас само приската е покриена со осигурувањето се друго се плаќа. Јас платив 600 евра во жан за верифи ама од 5-7 работни дена за резултат еве го 8 ден и абер немаат