Moj sovet e da konsultiras ginekolog.Na pocetok se javuvaat bolki,seshiri matka, ama kaj tebe e rano, mozno e da imas slabi bolki povremeno, ama ako se cesti odi na gin.keti dade nesto...
Zdravo idni mamicki. Jas bi trebalo da sum vece 6 nedela +1 den nezna za sigurno posto mojot ginekolog na pregledot nesakase tocno da mi kaze cekame sega slednata nedela koga ke me pregleda pak togas definitivno da mi potvrdi-verojatno ceka srceva akcija.Redovno si gi pijam prenatalnite vitamini i primam i vaginalni utrogestan.E sega dali moze nekoj posikusen da mi kazi od koga pocnavte so konsultacii i so vtor doktor ginekolog posto sakam da imama i vtoro mislenje?
@ledi@, gestaciskata nedela mozes da ja izracunas vrz osnova na prv deb od posledna menstruacija. Doktorite presmetkata ja pravat na istiot princip. Dokolku si 6+1 e mnogu rano da se vidi bilo sto, moze samo da se potvrdi bremenost. Od sredina na 6 najrano, moze da se pravat merenja i da se vidi srceva akcija. Pricekaj uste nekoj den, odi povtorno, pa pisi, se ke bide vo red
Ме интересира од кога е добро да се пие фолна киселина, јас сеуште не сум појдена на гинеколог затоа што пред некое време го направив тестот и закажав на гинеколог, па мислам дека не е добро на своја рака да земам било штто се додека не ми каже гинекологот. Моментално по мои пресметки сум околу трета недела, меѓутоа чисто информативно пред да појдам на гинеколог сакам да споделите искуство што правевете вие во тој вакум период од тест до гинеколог?
Почни си веднаш, по едно на ден (па како ќе ти каже д-р така ќе продолжиш). Фолната е многу важна во почетокот, со неа се почнува дури и пред забременување т.е. уште кога се планира бременост
Обично само фолна на почетокот. Најчесто и пред бременост ги пиеме ако сакаме и очекуваме да останеме трудни. Штета нема во никој случај.
Mozes da pocnes da pies folna kiselina ne e nikakov problem,najubavo e odma koga ke stanes da si ja pies nasabajle.Jas uste pred da ostanam bremena piev po preporaka od doktor,mozes i Femibion da si zemis nema problem a za dopolnitelni lekarstva ne zimaj pa i vitamini da se,konsultiraj se so doktor i lesna bremenosta
@kikin , Можеш да... јас Тифол пијам. Не е битно која фабрика е, битно е да е фолна и да е 400 мг Со лесно и со среќа
I jas gi piev ovie na alkaloid tabletki dva meseca pred da zabremenam i na pocetokot od bremenosta.Taka mi kazaa dvajca ginekolozi koi gi imav poseteno.Koga dokazav bremenost pred dve nedeli kaj ginekologot mi gi dade femibion1 da gi pijam mesto ovie bidejki imaat i plus vitamini ne samo folna.Folnata e bitna vo prvoto trimesecie od bremenosta za razvoj na nervniot sistem na plodot.Pozdrav i lesna bremenost.
па тоа ми е некако симптоматично, зашто нели докторите неделите ги сметаат од последна менструација зашто во суштина не може точно да се знае кога точно е зачнато детето, па поради тоа кај некого од последна менструација е шеста, а реално можеби е четврта, или е осма а реално е шеста...Ама ваљда во шеста од последна менструација рачунаат....
Мислам дека зависи дали имаш доцна или рана овулација, т.е. дали си зачнала порано или подоцна во однос на последната менструација. Еве кај мене е рана овулација, дури на 10 ден од циклус, и срцева реакција фативме на почеток на 6 недела. Но и доколку не се види тогаш, не е страшно, може и покасно дури до 8 недела имаш време.
Kaj mene se slusna vo 7 nedela,bas pred nekoj den.Togas mi imase zakazano kontrola doktorkata moja.Presmetuvase od prviot den od poslednata menstruacija pa natamu,i mi rece i za slednata kontrola taka da si brojam se po edna nedela da dodavam od prviot den na posledniot ciklus.E slednata kontrola ke mi bidi za PRISKA,vo 12 nedela.
Како се пиеше фолната и магнезиумот? Еднаш на ден, после јадење? И во кој дел од денот ги пиете вие? Не беше многу одамна ама ете сум заборавила...
Jas folna ne piev bidejki piev femibion i tie ja sodrzat, piev ednas na den ne vo tocno vreme....a magnezium.dvapati dnevno od tie direkt po 350 mislam se...sabajle i navecer.
И јас пиев фемибион 2 ама од 4 месец па до крај. А првите три месеци мислам дека се пие чиста фолна киселина. Барем мене така ме советуваа.