Да, да, фирмата си исплаќа цела плата, и нема право да бара да работиш од дома, но ако ти си согласна и ако сакаш, тогаш нема проблем да си работиш од дома
Јас мила ја користам мерката за ослободување од работа за бременост и се носи само потврда од матичен гиниколог,обична потврда е тоа и плус матичните знаат како да ја направат.Платата ти тече целосно,сега за сега мерката важи до 31 декември
Здраво може некоја фа ми каже какви документи доставувате до работа за ослободување поради корона? И ако имате некој линк да ги прочитам убаво мерките
Претходно кажа @Маја Т дека само потврда од матичен генеколог ти треба. Јас веднаш кога дознав дека сум бремена отидов на генекологот и врз основа на бета хцг ми пиша поврда во која недела сум и наредниот ден ја однесов на работа и од тогаш сум дома @Naatashka123 изеди неколку суви сливи од вечерта и сабајлето ќе ти се прииоди одма во вц барем кај мене така делува а ако сакаш одма да имаш ефект земи свари го во вода како компот и изеди ги
Zhenski shto mozham da se napijam za da pojdam po golemo vo wc... nekolku dena ne sum pojdena. Odvreme na vreme me zaboluva stomak kako za vo wc, odam no nishto
Јас пијам 2 лажичиња мелено ленено семе и јогурт, а предходно или одма после тоа зовриена вода со 1 лажиче мед, и малце сок од лимон, тоа ми е сега замена за кафе. Чат пат ми помага не секој ден :/ и ме боли стомак Ако не успеам со ова ке пробам така да го навикнам огранизмот ке си земам effecol 3350 epsilon health, кесички се и безбеден е за трудници
Med so limon i voda pijam da ushte i pred da ostanam bremena, bash mi e dobro toa, no veke ne pomaga ♀️ ke probam so lenenoto seme i jogurtfala ti
Пиј јогурти, кисело млеко, пресно млеко, јас најчесто чоколадното, јаболки, јади овошје, од зеленчукот доматот најмногу ми влијае, барем мене, ако можеш и кафе, јас сега не пијам, не ми бара организмот.. Да и ленено семе е убаво со јогурт, зрнеста храна, пиј течности..
Дали јадете тиква и јапонски јаболка? Докторот ми рече да избегнувам да јадам овошје со бета каротен, да не јадам морска храна ради присуство на жива, цитрони и ананас.Е сега дали значи дека се скроз непожелни или може да се јаде чат пат. ми се јадат јапонски јаболка, друго не е проблем, тиква изедов 1 парче, а минатиот пат 2 јап.јаболка, незнаев дека не треба,а мн ми се јадат. Дали ако јадам по едно не секој ден може да има некој проблем.И чај црн не смеело јас многу го сакам, го пијам за доручек по 1 мала чашка од оние баш за чај, ваљда нема да му биде ништо на бебето. Колку се придржувате на овие забрани?
Technosti pijam pod 2.5l vo den ne sum, shto voda, chaj, mleko... a kafe nemozham, pred nekoj den probav ali go ostaviv. Jadam i ovoshje i zelenchuk no ke pojacham ko taka poveke
Здраво девојки кои чаеви ги пиете во бременоста а кои се забранети? Што мислите за чај од боровница за чај од шумско овошје?
Здраво феминки, Јас штотуку влегов во 8 недела (прва бременост) а мешето баеги ми се познава - веќе тесни ми стануваат алиштата во струк. Од она што исчитав, при прва бременост, почнува да се познава таму при крај на прво тримсечје. Дали некоја има слично искуство? Да не кревам паники за џабе.
Овошјето и зеленчукот со бета каротен, се богати со витамин А. Тој е единствениот витамин што е контраиндициран во бременост, бидејќи е токсичен врз плодот. Тоа не значи воопшто да не каснуваш ни залак (оти нели и во други намирници има витамин А), само да избегнуваш да јадиш прекумерно. Да не паничиш за џабе, сѐ тоа е индивидуално. Кај некои жени не се познава стомакот до 20та недела, кај некои се познава од 8ма. И едното и другото е нормално. Штом ти стануваат тесни алиштата, ќе си купиш панталони/фармерки со ластик за да не се стегаш или на почеток можеш да си носиш сукни или фустани.
И мене ми е исто зголемено мешето а сум влезена во 8 недела но причината е што често ми потекува и всушност е подуен и ми се создаваат гасови од прогестеронот. Нормална е подуеноста во бременоста
Nema zoshto panika, kaj sekoja e individualno. Jas sum 7+6 i mu vikam na mazhmi imam stomak veke mi se poznava, i on mi vika deka ti si znaesh neka ne ti se pravat filmovioti jas i onaka sum slaba ama jas poveke go osekam kako poduen da mi e stomakot kako pred ciklus ...
Меме премногу ми се дуеше стомакот и јас од 8ма недела бев огромна. Сега веќе не ми се дуе така, па можам да кажам дека во 8ма ми изгледаше голем скоро колку што ми е сега во 18та недела. Мислам дека и твоето е подуеност сега.
Од се по малце може да се јаде, не дека не смее воопшто, само за чајот јас колку што знам не го препорачуваат црниот, така да гледај да го скратиш.