Не сме им до колена ни на Индија. Ако може нека ти даде лабараториски упат (тоа што мојата ми викаше дека не може веќе), па таа нека ти направи ехо. Треба да виде дали има присуство на носна коска, наборот на вратчето од бебето, го мери како што мери должина на бебето и проток на крв во срцето за да го провери ductus arteriosus. Мислам дека сите матични гинеколози можат ова да го видат.
Мене не ми е јасно за на гак на пример ако треба да одиш на преглед, треба да бараш термин кај одреден доктор или може со општ упат да се оди?ЈАс треба да одам кај Игор Самарџиски, веке еднаш бев со приоритетен упат, сега ми рече дојди прва недела на декември тогаш ми е првиот скрининг, и ми рече ке те пратам и за приска тука, ако нема термини ми рече земи пак приоритетен упат, а мојот матичен не сака да пушта приоритетни упати веќе.Дали да му кажам да ми пушти обичен упат до било која слободна амбуланта, незнам дали ке ми важи. Мене ме водат како високо ризична бременост и затоа ми рече Самарџиски да одам на контроли кај него.
Ако имаш контакт од докторот, прашај го кој ден и во која амбуланта е. Според тоа матичниот ќе ти даде упат за соодветна амбуланта и соодветен термин. Ако немаш контакт од докторот, јави се на контакт центар на ГАК, веројатно имаат распоред кој ден кој доктор е во која амбуланта. Само направи го ова побргу затоа што термините брзо ги снемува. Информативно можеш термини да се проверуваш на mojtermin.mk (http://mojtermin.mk/map/spetsijalis...e&clinic=jzu_uk_za_ginekologija_i_akusherstvo)
Здраво, сакам да ве прашам дали некоја од вас правела прв скрининг во РеМедика, кај кој доктор и дали може знаете која е цената? Фала ви
Докторот ми рече дека е во амбуланта 28 секоја Среда ама термини за неа немам видено,затоа и незнам како да закажам ми треба упат за 09,12 а матичниот ич не е услужен, сестрата треба да ја молиш секој ден да проверува, којзнае и дали вистина проверува. Обичната матична докторка ми е многу ажурна само кажи и еднаш за каде ти треба упат таа секој ден проверува и штом има ми се јавува, гинекологов е катастрофа.
Мој предлог е да си го смениш матичниот...ако вака се зафркава не е во ред,во ова време невреме да се акаш по ординации и клиники мислам дека не е во ред навистина Затоа,најди си друг матичен,нека те превземе тој,објасни му ја ситуацијата и крај на приказната... Не можат вака да се зафркава со тебе..јас што ке и кажам на мојата матична тоа прави без проблем
И ја треба да правам скрининг за 2 недели - Јас одам кај доктор Јован Ефремовски, кој ми препорача скринингот да ми го направи Елена Петрова. За цена не прашав, но луѓе што ги знам ми кажуваат дека е до 6000 МКД. Ако дознаеш во меѓувреме, пиши.
Devojki zdravo. Denes bev na pregled i da se prijavam. 2 bebushi bile ama ednoto umrelo, mu prestanala srcevata akcija minatata nedela. Ova drugoto super si e si raste si se razviva kako sho treba. 9ta nedela od utre veke. Sreka e sho se skroz posebni, razlicna postelka i sakus i tecnost i se. Ova mrtvoto ili samo ke se resorbira ili ke prokrvaram. Mi dade utrogestan da pijam i da stavam vaginalno. Da ne idam na rabota do 12ta nedela da odmaram poise i za 2 nedeli na kontrola pak. Vo meguvreme krvna slika da pravam. Dali ima nekoja so slicno vakvo iskustvo? Izvinete za latinica.
Aи душа, знам за ваков пример, ама не знам како точно го има исфрлено мртвото бебе девојката. Не се секирај, ќе биде се во ред. Тоа си е природна селекција, добро е што едно си останало, ќе си расте сега и ќе биде супер. Одмарај како што ти кажале, ставај го утрогестанот и ќе бидете супер.
Daj boze, i jas si vikam taka. Samo ova da mi e kako sho treba. A bas ke bev presrekna ako bea bliznacinja ama taka trebalo, toa e.
Така требало да биде, може во иднина пак ќе се израдуваш со близначиња. Сега гледај да одмараш и да бидеш со позитивна мисла. Се ќе биде во ред.
Мајка ми била ист случај кога останала бремена со мене. Две сме биле, среќа посебни, едното умрело во 9та недела, а во 10 та прекрварела 1-2 дена, па ете ме мене жива здрава 27 годишна жена мирувај гали меше и не грижи се ќе биде се во ред
Девојки дали вежбате нешто во теков на бременоста. Пред да останам бремена многу вежбав, трчав и по три пати неделно по 50тина минути, аеробик вежби... И откако дознав почнав само пешачење ама сега е многу загадено и плус со коронава и деновиве само дома седам. А имам ризик од тромбофилија, примам клексани па читав по странски форуми дека и покрај терапиите трудниците треба да останат физички активни. Сакам ваши искуства дали е дозволено вежбање во прво тромесечие и каков тип на вежби. Јас од денес ја почнувам веќе 10тата недела
Здраво !! Од тоа што имам разговарано ако си била предходно активна можеш да си продолжиш со вежби, можеш подетално да се обратиш кај елена бубало таа цела бременост преактивно ја помина, тоа според мене беше дури и екстремно. Но мислам дека најпрво би требало да си се консултираш со матичната. Исто така има и кегел вежби баш за трудници. Со среќа и со лесно
@mace89 Баш разгледував за оваа тема. Исто и јас сум доста физички активна личност, цело лето трчав на кеј по 5км (2-3 пати неделно) и вежбав јога два пати неделно. Сега поради короната и енормното загадување, сум доста пасивна и повеќе си седам дома и се чувам. Јас сум во 9та недела од бременост и разгледував опции за јога. Има посебни групи за пренатална јога (со онлај часови). Се препорачува да се започне со вежбање со 14 полни недели при нормална бременост и обавезно консултација со матичниот гинеколог кој ти ја следи бременоста.
@LivingGlam @LoLa96 @Chrysanthemum фала ви девојки, ваш кога ќе одам на преглед ќе ја прашам па би почнала јога и некои лесни фитнес вежби. Пешачењето е најдобро ама условите не се погодни