Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Bibi92

Bibi92 Нов член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Јас сум 7 недела, и го имам истото прашање :)
    Повеќе се мислам дали да се стрпам до 11 недела за Ехографски скрининг.
    Какво е вашето искуство, да не е предоцна ?
    Дали го правевте скринингот во приватна болница или на матичниот генеколог ?
    ( дали има некоја разлика, освен цената препораствувам ) ?

На LoLa96 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    695
    Си слушнав срценце:l:
    6та недела ми кажаа дека сум, мене според апликации ми покажува 6+4, ама чим док вика супер е, ми олесна.
    Градите мн слабо ме болат значи збеснав додека да поминат 3,4 дена и да одам на лекар.
    Три,четири дена ми се лошеше ептен, ама пијам Б6, и вчера вечерта и сабајлево подобро се чувствувам.
    Незнам што да правам за витамини,какви да земам, освен метил фолат, метилиран б12, вит Ц, цинк и понекогаш капки вит Д, не зимам друго, а витаминиве за трудници каде каде содржат повеќе вит.
    Знам сите фирми се горе доле добри, ама јас несакам да содржат фолна киселина(обична) а во составот нејзе ја има највеќе.
    И тие што пиете вит Д како капки која е дозата за дневни потреби, јас си ги земав кога почна вирусов превентивно, ама незнам по колку и дали секој ден.

На Cherry blossom89, tina2018, IRBBB и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    695
    Со лесно бременоста:f:
    Немаш до сега отидено на преглед?
    Јас мислам дека е идеално сега да си појдеш, да си чуеш срценце, да си се посоветуваш за витамини или нешто друго ако имаш потреба, па нареден преглед ако можеш да се стрпиш може да биде и право на скрининг:)
    Со лесно до крај:*:

На IRBBB, ivance.., LoLa96 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    Истото прашање го имав до скоро - и јас сум прилично активна и од аспект на вежбање и движење по 6 дена во неделата. Докторката ми рече дека може да продолжам да вежбам се, само да ги укинам сите вежби кои вклучуваат скокање, трчање и задржување воздух. И секако, ми рече дека е најважно да го слушам телото - ако видам нешто дека не оди, да не запнувам со сила. За од средина на втор семестар треба да се укинат и вежби кои опфаќаат лежење на грб за да не се притискаат органите (Патем, при крај сум од 9-та недела).

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LoLa96

LoLa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2020
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    182
    Сигурно нема поубаво чувство од тоа да си го слушнеш срцето на своето најсакано. Јас сум 5+3 и ќе закажам преглед за во 7ма недела ја прашав докторката рече не е касно, таман . Моментално пијам само Femibion ги имаат сите б витамини, единствено што во мала доза се вит.Ц и Мг фали. но пробувам и преку исхраната да внесувам. Сеуште си јадам нормално како за 1 човек без додавање на калории, само запазувам да имам 3 оброци и ужинка и пијам по 1 кафе и 2,5л вода.
    Градите и мене сега не ме болат ама не е тоа ништо страшно, доаѓаат симптомите си одат, пред да дознаам дека сум во друго стање имав чувство дека ќе ми експлодираат буквално, беа огромни и тешки, сега се само големи :$

Прикачени фајлови:

На Grasiela**, Twins256 и mace89 им се допаѓа ова.
  6. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Супер што ти кажала дека е во ред вежбањето. Јас бев зависна од тоа и сега кога седам само дома ме фаќа нервоза, си викам мора нешто да правам не бива само лежење во кревет и гледање филмови, читање книги.... :)

На Madam S и LoLa96 им се допаѓа ова.
  7. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Девојки да прашам за PRISKA преку крв е нели? Кога се прави? Пред скрининг или после?

8. LoLa96

LoLa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2020
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    182
    PRISKA тестот е преку крв, а скрининзи мислам дека има и во прв и втор триместар.
    И колку што знам ако не сум грешка прво е PRISKA па скрининг тестот.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Фала мила, за 3 недели ќе праам прв скрининг. Др ми нема ништо кажено за Приска, само ми има кажано ако сакам нифти по моја желба, ама не планирам.. Затоа прашувам за Приска дали да правам... Во недоумици сум..

10. LoLa96

LoLa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2020
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    182
    Не знам приска тестот ќе ти каже повеќе за твоето и здравјето на бебенцето без болка, преку земање на крв . Јас би го направила .:)

11. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    А
    Затоа и се мислам.. Дали да ја прашам мат за да ме упати за Приска, сега сум 9 недели.

12. LoLa96

LoLa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2020
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    182
    Можеби е најдобро да си се исконсултираш со неа, сепак е постручна и тоа и е работа. :l:

13. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    :hug::inlove::l:

14. HelloHello

HelloHello Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    329
    Да ве прашам, дали имавте некои неспецифични симптоми, а под неспецифични мислам на симптоми што не се гадење и мачнина, туку пример еве цел ден ми е ладно и не можам да се загреам никако, до степен што почнувам да се тресам како да е треска, ама немам температура... и после тоа секако следи и паника да не е корона и слично, иако немам други симптоми. И не можам да одредам дали ми е од бременоста, сепак нешто се случува во телото нели, дали е од утрогестанот, дали е настинка и слично.
    Не ми е прв пат вака, ми се случи неколку пати до сега...

Последна измена: 13 ноември 2020
    На Ana.Jones, Madam S, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LoLa96

LoLa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2020
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    182
    Мене секогаш пред да добијам ми е премногу ладно, а и од ниско железо може да се дешава тоа ...:smirk:

На Ana.Jones и macalavica им се допаѓа ова.
  16. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Јас уште пред да направам тест почна така да ми студи, еве веке 9 недела сум, како да ме дува ладен ветар, мраз ладни раце и нозе, како треска од време на време а температура постојано нормална. Исто а ке станам ми се затнуваат ушите а притисок нормален, ми рекоа се е од хормони. Плус сум преморена цело време и имам болки во мускули, ама јас имам автоимуно заболување и тоа прави хаос плус така да више незнам што е нормален симптом, што е од бременост, што од другата болест.

На HelloHello, mace89 и LoLa96 им се допаѓа ова.
  17. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Јас бев на скриниг во Систина кај др Димчев. Тој изречено ми кажа да не правам скрининг затоа што мерките се супер. Ако видел некој проблем ќе ме прател на друго испитување, а скринингот според него не е веродостоен.
    И со првото одев кај него и тогаш не правев приска. Сепак докторот најдобро ќе ти каже.

На LoLa96 и Prolett им се допаѓа ова.
  18. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    Активен член
    Devokji ve molam za sovet trebase da dobijam na 7mi ovoj mesec mi docni 5 dena napraviv test izleze negativen a na 5ti ovoj mesec me bolese mnogu stomakot kako za dobivanje cel den i vecerta poslemokrenje se izbrisav i imase na hartijata mnogu malku bleda rozeva linija i tolku bese povekje namase nisto ve molam za sovet dali e mozno da sum bremena

19. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Прашањево не ти е за во оваа тема но администраторите ќе го преместат во подршка за забременување, дали сум бремена и сл. Иначе ако не ти е регуларен циклусот можно е да е имплатациско крварење и во тој случај ќе си го повториш тестот за една недела. Но ако циклусот ти е секогаш точен и тестот е негативен можно е да се работи зе некоја циста. Како и да е ти посакувам да биде првото и да ни се придружиш во оваа тема :)

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Фала мила и јас за 3 недели сум за скрининг и веројатно кај него. Мислам оти нема друг др што гледа.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.