Јас сум 7 недела, и го имам истото прашање Повеќе се мислам дали да се стрпам до 11 недела за Ехографски скрининг. Какво е вашето искуство, да не е предоцна ? Дали го правевте скринингот во приватна болница или на матичниот генеколог ? ( дали има некоја разлика, освен цената препораствувам ) ?
Си слушнав срценце 6та недела ми кажаа дека сум, мене според апликации ми покажува 6+4, ама чим док вика супер е, ми олесна. Градите мн слабо ме болат значи збеснав додека да поминат 3,4 дена и да одам на лекар. Три,четири дена ми се лошеше ептен, ама пијам Б6, и вчера вечерта и сабајлево подобро се чувствувам. Незнам што да правам за витамини,какви да земам, освен метил фолат, метилиран б12, вит Ц, цинк и понекогаш капки вит Д, не зимам друго, а витаминиве за трудници каде каде содржат повеќе вит. Знам сите фирми се горе доле добри, ама јас несакам да содржат фолна киселина(обична) а во составот нејзе ја има највеќе. И тие што пиете вит Д како капки која е дозата за дневни потреби, јас си ги земав кога почна вирусов превентивно, ама незнам по колку и дали секој ден.
Со лесно бременоста Немаш до сега отидено на преглед? Јас мислам дека е идеално сега да си појдеш, да си чуеш срценце, да си се посоветуваш за витамини или нешто друго ако имаш потреба, па нареден преглед ако можеш да се стрпиш може да биде и право на скрининг Со лесно до крај
Истото прашање го имав до скоро - и јас сум прилично активна и од аспект на вежбање и движење по 6 дена во неделата. Докторката ми рече дека може да продолжам да вежбам се, само да ги укинам сите вежби кои вклучуваат скокање, трчање и задржување воздух. И секако, ми рече дека е најважно да го слушам телото - ако видам нешто дека не оди, да не запнувам со сила. За од средина на втор семестар треба да се укинат и вежби кои опфаќаат лежење на грб за да не се притискаат органите (Патем, при крај сум од 9-та недела).
Сигурно нема поубаво чувство од тоа да си го слушнеш срцето на своето најсакано. Јас сум 5+3 и ќе закажам преглед за во 7ма недела ја прашав докторката рече не е касно, таман . Моментално пијам само Femibion ги имаат сите б витамини, единствено што во мала доза се вит.Ц и Мг фали. но пробувам и преку исхраната да внесувам. Сеуште си јадам нормално како за 1 човек без додавање на калории, само запазувам да имам 3 оброци и ужинка и пијам по 1 кафе и 2,5л вода. Градите и мене сега не ме болат ама не е тоа ништо страшно, доаѓаат симптомите си одат, пред да дознаам дека сум во друго стање имав чувство дека ќе ми експлодираат буквално, беа огромни и тешки, сега се само големи
Супер што ти кажала дека е во ред вежбањето. Јас бев зависна од тоа и сега кога седам само дома ме фаќа нервоза, си викам мора нешто да правам не бива само лежење во кревет и гледање филмови, читање книги....
PRISKA тестот е преку крв, а скрининзи мислам дека има и во прв и втор триместар. И колку што знам ако не сум грешка прво е PRISKA па скрининг тестот.
Фала мила, за 3 недели ќе праам прв скрининг. Др ми нема ништо кажено за Приска, само ми има кажано ако сакам нифти по моја желба, ама не планирам.. Затоа прашувам за Приска дали да правам... Во недоумици сум..
Не знам приска тестот ќе ти каже повеќе за твоето и здравјето на бебенцето без болка, преку земање на крв . Јас би го направила .
Да ве прашам, дали имавте некои неспецифични симптоми, а под неспецифични мислам на симптоми што не се гадење и мачнина, туку пример еве цел ден ми е ладно и не можам да се загреам никако, до степен што почнувам да се тресам како да е треска, ама немам температура... и после тоа секако следи и паника да не е корона и слично, иако немам други симптоми. И не можам да одредам дали ми е од бременоста, сепак нешто се случува во телото нели, дали е од утрогестанот, дали е настинка и слично. Не ми е прв пат вака, ми се случи неколку пати до сега...
Јас уште пред да направам тест почна така да ми студи, еве веке 9 недела сум, како да ме дува ладен ветар, мраз ладни раце и нозе, како треска од време на време а температура постојано нормална. Исто а ке станам ми се затнуваат ушите а притисок нормален, ми рекоа се е од хормони. Плус сум преморена цело време и имам болки во мускули, ама јас имам автоимуно заболување и тоа прави хаос плус така да више незнам што е нормален симптом, што е од бременост, што од другата болест.
Јас бев на скриниг во Систина кај др Димчев. Тој изречено ми кажа да не правам скрининг затоа што мерките се супер. Ако видел некој проблем ќе ме прател на друго испитување, а скринингот според него не е веродостоен. И со првото одев кај него и тогаш не правев приска. Сепак докторот најдобро ќе ти каже.
Активен член Devokji ve molam za sovet trebase da dobijam na 7mi ovoj mesec mi docni 5 dena napraviv test izleze negativen a na 5ti ovoj mesec me bolese mnogu stomakot kako za dobivanje cel den i vecerta poslemokrenje se izbrisav i imase na hartijata mnogu malku bleda rozeva linija i tolku bese povekje namase nisto ve molam za sovet dali e mozno da sum bremena
Прашањево не ти е за во оваа тема но администраторите ќе го преместат во подршка за забременување, дали сум бремена и сл. Иначе ако не ти е регуларен циклусот можно е да е имплатациско крварење и во тој случај ќе си го повториш тестот за една недела. Но ако циклусот ти е секогаш точен и тестот е негативен можно е да се работи зе некоја циста. Како и да е ти посакувам да биде првото и да ни се придружиш во оваа тема