Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Дали некој има искуство со болки во половината во 13 недела? Секако ќе одам на лекар утре, ама ако некој има некое искуство да сподели како ги надминал би ви била благодарна.

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.623
    Допаѓања:
    21.249
    Јас имав светло кафеав исцедок во 7+1, бев на преглед и др рече дека се било ок, кај многу трудници се случувало. На едно одење во вц беше кај мене и толку. Ставав Утрогестан негде до 12та недела, сега сум 19+. Не се грижи, честа појава е. Се додека не е свежа крв и не тече обилно не е страшно. Оди на преглед, сигурно ќе ти дадат прогестеронска поддршка за секој случај.

На IRBBB и meggle им се допаѓа ова.
  3. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Здраво девојки,
    Ве замолувам за совет..
    Во 9-та недела сум, ама досега само еден преглед имам направено а за матичен еве чекам терминот да стигни за некој ден..
    Не пијам апсолутно никакви витамини, ни фолна киселина на своја рака, ни пре мама..а гледам дека биле најбитни во првото тромесечие..Дали некоја имала слично искуство? Исплашена сум многу а единствениот преглед што го направив беше кај Д-р Кристина Пајаковска и искрено, или за чудо некое воопшто не сум задоволна со оглед на претходни препораки за кај неа. Ми рече плодот е во ред, не конзумирај цигари и алкохол, ми даде флаери и тоа беше се..

4. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    И јас бев на првиот преглед кај неа, истото ми го кажа како и тебе во однос на цигарите, алкохолот, флаери ми даде.. но ме праша и дали пијам нешто ако не да почнам со премама. И за исхрана ми кажуваше што смее, што не.. јас задоволна бев од неа.
    А фолната е најбитна, незнам зошто не ти рекла да пиеш. Посебно првите три месеци се најбитни и мора да ја пиеш...

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Фала на одговорот,
    Ама и јас сум зачудена и многу исплашена зошто постојано ве читам тука и сите редум истакнуваат дека фолната е најбитна.. а прва бременост ми е, недоволно информирана сум и ќе речиш ај на приватно ама еве можи таков и бил денот.. 20 мин доцнеше, влегува нерасположена и одвај како со сила преглед..а ќе речиш со многу препораки за неа..
    Не ми кажа ни за храна ни за витамини, апсолутно ништо ништо..се разочарав.

6. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    И мене ми е прва бременост. Нормално е да сме исплашени. И јас бев кај неа по препораки дека ептен е добра и искрено неможам да се пожалам јас, но имам слушнато и незадоволни што биле некои еве какп тебе. И кога требаше да одам на првиот скрининг таа не одеше на работа па закажав кај др. Марија Христовска и кај неа продолжив и сега следна недела сум пак кај неа и за вториот скрининг. Супер е таа.
    Мој совет да си земиш некакви витамини.. мене лично и во Плодност и матичната ми рекоа Премама да пијам. Штета неможиш да направиш ако пиеш. Само може подобро.

На Natashka1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.038
    Според мене најдобри витамини за бремени се Пренатал. Содржат најмногу железо, скоро дупло повеќе од премама, а знаеме дека кај голем број трудници железото опаѓа. На мене матичниот ми препорача Прегназон, ама јас си ги купив овие. Матичните ги препорачуваат оние со кои соработуваат, така да и не е битно кои ќе ги земете, битно е да се внесува нешто

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Не знам зошто така... јас кога го направив тестот бев 5+2-3 дена, и се јавив на матичната, ми кажа вклучи пренатални витамини, кои сакаш, без да фаворизира фирма, фолната ми ја нагласи, па дури потоа договаравме преглед...

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.053
    Јас ги пијам B6+B12 со фолна киселина на Jamieson, Магнезан на dr. Viton и витамин ц 1000 на Synergy, ваљда се доволно.
    Туку мене минатиот вторник кога го правев ехото, докторката ми рече дека сум 6та недела. Сега да си рачунам дека влегувам во 7ма?

На Ema.Sk и Autumn Love им се допаѓа ова.
  10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    6.212
    Да си рачунаш :hug:.
    Имаш добри апликации за телефон, како Ovia pregnancy, What to expect, Pregnancy+.
    Инсталирај си некоја, и според датум на последна менструација ќе ти израчуна која недела+ден си, плус имаш да следиш како напредува бебко, што да очекуваш и сл.

Иначе доволни се на почетокот овие витамини што си ги земала (секако со правилна исхрана), во прв триместар најбитна е фолната, мада јас уште пред да закажам прв преглед земав фемибион1 и затоа продолжив со нив.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.369
    Допаѓања:
    5.243
    Женчиња вие што сте со ивф,, која недела ви прекинаа прогестеронска подршка(кринон, пролутекс)?

На Elen@ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мене прогестеронска терапија ( пролутекс,прогестерон депо,ултрогестан,дабростон) ми прекинаа после првиот скрининг во 12 недела ама после 3 дена имав кафен исцедок и до 20 недела примав само дабростон и сега веќе не примам прогестерон

На Elen@ и brm_brm им се допаѓа ова.
  13. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Добро, секој различно искуство.. моето беше тоа, ама само се да е во ред понатаму.
    Од мисла не можев да истраам па ја исконтактирав идната матична, и ми ги препорача премама. Веќе почнав да ги пијам.
    Фала многу сепак

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nebush1245

Nebush1245 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    59
    zdravo devojki jas denes si bev na kontrola suber e bebeto prv skrining imam
    upat vo drsavna bolnica kasete mie dali e dobro
    tamu i kalku e cenata ?

15. Keri

Keri Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    1.398
    Во ред е, зависи кој доктор е на смена, но повеќето се коректни. Инаку бесплатно е.

На Nebush1245 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nebush1245

Nebush1245 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    59
    fala ti duso kasi mi preku eho se pravi skririn i odma ti daavat rezultati ?

17. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Помина и мојов скрининг кај матичнава, според мерки супер една недела е понапредно е сега правев и приска на државно резултати во четврток да помине и тоа и резултати од брисевите па ако може да здивнам малку:sweat: е сега ја и на приватно закажав таму кај што правев инсеминацијата се надевам не е проблем два пати во една недела на ехо:?:

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Не е.
    Еднаш и два пати вo ден правев.

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mother of twins

Mother of twins Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Мајки дали се имате соочено со прекумерено ждригање? Втора бременост ми е а со првата не памтам да сум имала ждригање . Понеделник сум на контрола па ќе разговарам и со матичниот...

На meggle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    1.277
    Zdravo devojki,
    Koe e toa ispituvanje okolu 700 evra privatno iznesuvalo da ispitaat anomalii dali ima bebeto. Go davale da go napravat postari majki neznam nad 35 god primer. Slushnav nesto pa sakam da procitam nesto plus za toa ama neznam kako se vika .
    Ako nekoj znae kje bidam blagodarna.