Сигурно се мисли на тој Нифти тестот. Пиши на google на кирилица нифти тест, ќе ти излезат детали. Гинекаликс се вика компанијата. Јас се распрашував деновиве за него, моментално имаат некоја акција, ако се јавиш до петок наместо 670 евра, ќе чини 600 евра.
Тоа се неинвазивни пренатални тестови, се прават од 10та гестациска недела во генетски лаборатории и се испитува преку крв од мајката. Кај нас се достапни неколку такви тестови како Нифти, Верифи, Панорама... Се разликуваат по цена и по тоа што испитуваат за таа цена, но во глобала сите ги испитуваат поглавните тризомии (како што е тризомија 21 или Даунов синдром) и полови анеуплоидии во основните пакети. Повели, имаш тема на форумов, можеш да се информираш повеќе, ако нешто те интересира плус слободно прашај . https://forum.femina.mk/threads/Неинвазивни-пренатални-тестови.23908/
Првиот скрининг е кога се прави и приска. Преку ехо се прави, резулататите од ехо делот веднаш ти ги презентира, кажуваат обем на главчето, рачиња, ноџиња, дали е се во ред. А за приска земаат крв, тие резултати се чекаат околу 10 дена.
Здраво на сите. Денес бев на преглед за потврдување на бременост после позитивен тест. Докторот ми кажа дека е рана бременост има ќеса но нема сеуште плод. Малку сум исплашена. Најверојатно сум 4та или 5та недела
Без грижи, уште е рано, во тие недели ембрионот е многу мал и не може да се детектира на ехо. Обично после 6та недела се гледа поубаво, од таа недела се слуша и срцева акција (претпоставувам ти кажал докторот да одиш пак за некоја недела за да слушнеш срценце ). Честитки и со лесно.
Zenicki kako si go cuvstvuvate stomakot vo polna osma nedela i nekoj den? Do pred nedela vreme kako podueno se osekjav vo dolniot del na stomakot [na matkata], a sega kako nakaj papokot osekjam kako poduenost. A i na blag dopir pod papokot potvrdo.??
Барем не сум сама . Зедов гастрогард и некако како да ми се смири, не целосно ама не ждригам толку често сега
Zdravo na site Napraviv tri testovi za bremenost i site bea pozitivni, isto taka napraviv i test preku krv i toj pokazuva deka sum bremena nekade pomalku od 4 nedeli. Bev na EHO ama nisto ne se pokaza pa me plasi toa, imav kako krvarenje po malku nekolku dena i bolki vo stomakot i vrtoglavici. Dali moze da se pokaze pokasno bebceto kako tocka spored ginekologot sum 5 nedeli i nekade tri dena, a spored testot za krv sum pomalku od 4. Dali ima nekoja od vas vakvo iskustvo? Pozdrav
Зависи кога си останала бремена..ако била подоцна овулација, може да си останата подоцна.. Кај мене на старт "немаше ништо" се виде сакус во 5+3, а ембрион со срценце 6+4...
И јас многу ждригам, мислам дека тоа ми беше најпрвиот симптом Инаку пред 1 недела имав кафеав исцедок, бев на лекар виде дека имам хематомче од 8мм, рече дека не е страшно, рече строго да мирувам и ми даде терапија дабростон од 10, 2 пати на ден. Некоја од вас да имала хематом, да сподели искуство?
Не би требало, и мене на почеток ми видоа две. Колку што читав по интернетов не прават проблем, додека ме гледаа со вагинално ехо ги следеа, после со надворешно не, скроз и ги заборавив, сега сум веќе 28+3, фала Богу немам проблем.