Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Дечки здраво,
    По втор пат ќе ве дружам во темава :) ама овој пат ми иде многу тешко. Многу ми е лошо буквално 24часа. Едвај јадам, повраќам, цело време имам некој чуден вкус во уста. Не можам да функционирам. 9та недела сум и некој ден. Има некој ваков паталец за совет?

2. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    За чуден вкус и јас имам некои јадења ми мирисаат како на прашок за перење(facepalm)

3. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Здраво,
    Почни со малечки оброци, што се вика залче по залче...храна што ја сакаш, дали е некоја кифличка, некое овошје... може да те фаќа желба за нешто зачинето, ама мој совет, немој...дупло погрдо ќе ти биде после тоа... вода пиј, со малку лимонче внатре, го брка металниот вкус....И земи антиметил, природни таблети на база на ѓумбир се...бар те тераат да ждригаш, да го празниш желудникот од гасови....
    Ваква бев до кај 13...ни сега немам некој апетит, ама бар не е толку на лошење...
    Со лесно!

На >Nenna< и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    378
    Немам лошење,ама пржена,печена храна не можам да поднесам миризбата,се ми мириса на загорено на чудно ,не можам да опишам каков мирис,дури и јајцата пржени ми мирисаат неубо .Јадам сирење,маслинки,тестенини, салама,кашкавал,салати и портокали.Не знам шо симптом е овој ама тешко некако ,се ми мириса неубо,а и од ко ќе јадам го чувствувам тој мирис и вкус и мн ми е тешко.

5. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Хиперосмија, баш баш зголемен осет за мирис... ќе ти исчезне со тек на неделите... Ако ти е за утеха, колабирав пред тенџере со кисела зелка...:envy::envy::envy:

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    378
    Страшно чувство трета бременост и прв пат вакво нешто доживувам и мислам дека само портокалите и водата малку ме освежуваат.Зборот манџа само да го слушнам и готово губам апетит !

7. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17

Јас до скоро до кревет си чував и водичка со малку лимон (цеден) .. пробај да пијаш повеќе вода и по можност со малку лимон како што ти викам..

8. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    378
    Вида пијам 2 литри ама ќе пробам и со лимон.Фала ти

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.054
    Дали некој има искуство со Дабростон апчиња и Прогестерон депо инекција?
    Моментално сум 10+4, веќе една недела имам кафен исцедок (ама ептен блед) при бришење. Вчера во една пригода бојата беше розева, а потоа продолжи кафена. Пред 3 дена правев ехо и испитување на урина и крв (резултати за 10 минути), се' беше уредно, бебето здраво, резултатите од урината и крвта супер, не покажуваа знаци на инфекција или било што. Но поради промената во бојата вчера, денес бев повторно на преглед, ехото повторно е добро, како што треба. Но, бидејќи чекам приска да правам, не можело сега тестирања со брисеви за инфекции? И поради тоа примив инекција Прогестерон, а за недела дена ќе примам уште една. Во меѓувреме треба да пијам од апчињата Дабростон, 2 х 1 на ден. Колку има простор за тревога? Малце ми е страв затоа што тек за 2 недели правам приска, па тек после тоа ќе можела да ми зема брисеви и да ми прави пап. Тоа е некако многу долго време...

10. ***Ana***

***Ana*** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    67
    Nema
    Nema vrska ednoto so drugoto. Moze slobodno brisevi i pap da ti zeme sega a za dve nedeli priska. Inace stom si pokriena so th ne se grizi za toa krvarenje i stom ne e obilno i e so kafeava boja. Dosta cesto se javuva.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.054
    А дали можат овие апчиња да наштетат? Некако контрадикторно ми е тоа што го пишува во упатството.

20210220_113754.jpg 20210220_113827.jpg

Ми ги препиша поради кафениот исцедок (што е веројатно стара крв), а во упатството вели да не се употребува при "вагинално крварење од непозната причина".

12. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Вагинално крварење од непозната причина, значи при повреда на вагина, некое интерменструално крварење, крварење од полип, миом...во таа смисла. Нема врска со бременоста тоа... Не си ја мачи главата со упатства, прашања....
    Примам дабростон од 6та недела, сега сум 17та, прогестерон депо еднаш неделно, и еве сум :)
    Пиј ги, за твое и добро на малечкото...

13. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    6.212
    Не се земаат брисеви, особено не пап ако има податок за крварење. Обично чекаат две недели да поминат.

14. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Тоа ти е прогестеронска терапија заради тоа што ти се појавил таков исцедок... Штета од нив нема само придобивка да си ги земаш како што ти кажал матичниот така да правиш... Без гајле се ќе помини како што треба

На IRBBB и MissChievous им се допаѓа ова.
  15. ***Ana***

***Ana*** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    67
    Ne toa e istiot hormon sto go sozdava samata postelka. Nema steta od nego. Bez grizi.

На IRBBB и MissChievous им се допаѓа ова.
  16. ***Ana***

***Ana*** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    67
    Na nea i kazale deka ne moze zaradi priska sto bar spored moite sonzanija ne e tocno. A sto se odnesuva do krvarenjeto nema taa aktivno krvarenje nekoe spored ona sto bese pisano. Baska takov iscedok moze da ima i so nedeli. Kako pricina za krvav iscedok moze da bide i infekcija koja sekako ako ja ima se dijagnosticira so brisevi.

17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    6.212
    Добро (highfive).

18. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Дабростонот како и инекциите прогестерон депо се прогестеронска терапија за поддршка на бременоста.Јас сум со инвитро и дабростон и прогестерон депо примав од трансферот па се до првиот скрининг а кога ми се појави кафен исцедок ми ја зголемија дозата.Не се секирај примај си ги и двете,таа е терапија за да запре кафениот исцедок

На MissChievous и tina2018 им се допаѓа ова.
  19. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Така е мила тоа е истиот хормон што го лачи постелката ама започнува во 16-17 недела да се лачи и затоа најчесто се дава прогестеронска терапија во вид на утрогестан или дабростон,пролутекс,прогестерон депо се со цел поддршка на бременоста. А најчестп докторите не зимаат брисеви и пап додека има кафен исцедок односно се практикува да заврши па по една две недели да се земат брисеви како кажа @Autumn Love за да не чепкаат внатре и да се засили исцедокот па да се направи дополнителна штета.Затоа се препорачува одмарање додека не се смири исцедокот

На MissChievous, IRBBB, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. ***Ana***

***Ana*** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    67
    Mene vo prvata bremenost mi zemaa brisevi iako imav krvav iscedok sto ne bese postojan i obilen. Ispadna deka imam ureaplazma i zaradi toa sum imala krvarenje po sto mi dadoa terapija. Zaradi toa i pisav. Sekako toa e moe iskustvo. Krvarenjeto moze od mnogu pricini da se javi ne mora da znaci deka e infekcija. Ista taka stavav i utrogestan zaradi skraten cerviks. I ne mi bese kazano konkretno za brisevi da cekam da prestane krvarenje. Zatoa i prenesuvam takvo iskustvo. Ne sum ginekolog za da znam tocno kako treba.

На tina2018 и MissChievous им се допаѓа ова.