Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. ***Ana***

***Ana*** Истакнат член

Mene do sega nikoj ne mi kazal dimenzija na endometrium. A i samata ne sum prasala. Treba da e zadebelen ama ako ima nekakov problem so debelinata verojatno treba doktorot da posoci. Vo 5 nedela samo na sakus merea dimenzija okolu 3mm bese mislam. Ako ne se gleda nisto verojatno podocna e zacnato slednata nedela ke se vidi sigurno.

Anne 1707 likes this.
  2. LinaFina

LinaFina Активен член

Здраво, од пред 2 дена имам болка кај препоните од лева страна, не многу јака болката, но ја чувстувам кога се движам, кога се облекувам и исто кога ќе се притиснам со рака. Инаку сум 11 та недела. Што мислите нормално ли е ?

>Nenna< likes this.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Нормално е, золва ми ја имаше таа болка цела бременост бидејќи пониско и бил плодот. И се зголемуваше болката кога се движеше подолго време. И препорачаа подолго одмарање со лежење, а не седење

>Nenna< and LinaFina like this.
  4. LinaFina

LinaFina Активен член

За секој сличај бев на преглед се е во ред само ми било напнато местото, најверојатно од повеќе движење или кревање тешко. Магнезиум ми кажаа да пијам и повеќе одмарање

>Nenna<, ***Ana***, Anturium and 2 others like this.
  5. >Nenna<

>Nenna< Активен член

А дали може да ми кажете што е следно за преглед после Приска тестот? :)

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Мене со првиот скрининг и брисеви ми зеде, стандард крвна слика и урина секој месец, крвна група и инфективен скрининг (хепатит Б, Ц и ХИВ). Некои тогаш и ТОРЧ испитуваат, мене ништо не ми спомна матичната.
    После ова ти следуваат рутински прегледи до втор скрининг (околу 20та недела).

7. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Мене брисеви ми зеде матичната уште пред Приска тестот, имав некоја инфекција и се лекував со Алмацин, вагиналети и пробиотик.
    Отпосле го направив Приска тестот во Плодност, со се крвна слика и сега следно скрининг за што поконкретно? А и за ова 'Торч' не сум чула..

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Кратенката TORCH се однесува на инфекции со Т-Toxoplasma, O-(other)-други инфекции, како Hepatitis B, Mumps, Treponema, Parvo B 19 virus, Varichela, R-Rubeola, C-Цитомегаловирус инфекција и H –Herpes virus инфекции. Не знам дали е задолжителен, мене матичната не ми даде да го направам.
    Испитав крвна група на трансфузиологија и инфективен скрининг за хепатит Б, Ц и ХИВ (во центар за јавно здравје).

KittyCat:), Natashka1988 and >Nenna< like this.
  9. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Фала многу! :)

10. Elena...a

Elena...a Нов член

Devojki, iskustvo so korona vo rana bremenost? Koi vitamini gi primavte? 7+1

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Маја Т мислам дека беше позитивна прв триместар.

Elena...a likes this.
  12. Elen@

Elen@ Истакнат член

Девојки пролутекс освен во стомакот каде можам да ги боцкам имам болки во стомакот во последно дали ради оптегнастота на кожата тешко ми иде боцкањето

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Во рака.

14. Маја Т

Маја Т Популарен член

Не бев јас.Другата Маја беше @Maya12

IRBBB likes this.
  15. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила да Јас бев заразена со ковид во 6-7 недела,изгубив вкус и мирис и кашлав.Само без паника и обавезно да се следи состојбата.Јас примав витамин ц,цинковит ц и фраксипирин и сируп алпенкрафт за кашлица,многу течности чаеви вода супа цедени сокови и секако одмор.Мој совет веднаш да не се дава превентивно антибиотик туку да се следи ако се влоши состојбата дека и во рана бременост да се прими може сумамед ама јас не стасав дотаму.Најважно обавезно консултација со матичен гиниколог и специјалист.Сега сум 26 недела и фсла му на господ се е супер со бебето,правев и нифти за мирна глава иако повеќе што сум со инвитро ама и заковидот.Мене ми рекоа дека плацентата не му дозволува на вирусот да стаса до бебето.Ако те интересира нешто повеќе слободно прашај тука сум

tina2018, Маја Т and IRBBB like this.
  16. Elena...a

Elena...a Нов член

17. Maya12

Maya12 Популарен член

Витамин ц 1000, витамин д 4000 единици ама бидејќи претходно имав низок тоа ми беше редовна терапија и цинк искрено не знам бидејќи пиев цинковит ц за имунитет и не знам колку точно беше дозата во нив.Ти позитивна си или се сомневаш?

18. Elena...a

Elena...a Нов член

Izgubiv miris , vkus i sum mnogu zatnata. Testiranje imam zakazano utre. Mnogu sum ispanicena da ne vlijae loso na plodot ...

19. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила истите симптоми ги имав и јас ама немој да си правиш стресови и нервози.Ако излезе позитивен резултат ќе си се консултираш со гиникологот што те води и да знаеш дека трудниците поминуваат со полесни симптоми најчесто се губи вкус и мирис и може кашлица.Пиј многу течности,вода чаеви јади овошје зеленчук супи и да знаеш плацентата не му дозволува на вирусот да невлезе кај бебето.Еве јас поминав во 6-7 недела и фала му на господ се е во ред.Зимај си ја терапијата и со лесно

IRBBB and Elena...a like this.
  20. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Дали имате потреба од поголем внес на сол? И дали зимате јод суплемент? Изгледа имам ниско количество на јод во организмот штом многу на сол ме тера, а во принцип не јадам сол ми сметало