Mene do sega nikoj ne mi kazal dimenzija na endometrium. A i samata ne sum prasala. Treba da e zadebelen ama ako ima nekakov problem so debelinata verojatno treba doktorot da posoci. Vo 5 nedela samo na sakus merea dimenzija okolu 3mm bese mislam. Ako ne se gleda nisto verojatno podocna e zacnato slednata nedela ke se vidi sigurno.
Здраво, од пред 2 дена имам болка кај препоните од лева страна, не многу јака болката, но ја чувстувам кога се движам, кога се облекувам и исто кога ќе се притиснам со рака. Инаку сум 11 та недела. Што мислите нормално ли е ?
Нормално е, золва ми ја имаше таа болка цела бременост бидејќи пониско и бил плодот. И се зголемуваше болката кога се движеше подолго време. И препорачаа подолго одмарање со лежење, а не седење
За секој сличај бев на преглед се е во ред само ми било напнато местото, најверојатно од повеќе движење или кревање тешко. Магнезиум ми кажаа да пијам и повеќе одмарање
Мене со првиот скрининг и брисеви ми зеде, стандард крвна слика и урина секој месец, крвна група и инфективен скрининг (хепатит Б, Ц и ХИВ). Некои тогаш и ТОРЧ испитуваат, мене ништо не ми спомна матичната. После ова ти следуваат рутински прегледи до втор скрининг (околу 20та недела).
Мене брисеви ми зеде матичната уште пред Приска тестот, имав некоја инфекција и се лекував со Алмацин, вагиналети и пробиотик. Отпосле го направив Приска тестот во Плодност, со се крвна слика и сега следно скрининг за што поконкретно? А и за ова 'Торч' не сум чула..
Кратенката TORCH се однесува на инфекции со Т-Toxoplasma, O-(other)-други инфекции, како Hepatitis B, Mumps, Treponema, Parvo B 19 virus, Varichela, R-Rubeola, C-Цитомегаловирус инфекција и H –Herpes virus инфекции. Не знам дали е задолжителен, мене матичната не ми даде да го направам. Испитав крвна група на трансфузиологија и инфективен скрининг за хепатит Б, Ц и ХИВ (во центар за јавно здравје).
Девојки пролутекс освен во стомакот каде можам да ги боцкам имам болки во стомакот во последно дали ради оптегнастота на кожата тешко ми иде боцкањето
Мила да Јас бев заразена со ковид во 6-7 недела,изгубив вкус и мирис и кашлав.Само без паника и обавезно да се следи состојбата.Јас примав витамин ц,цинковит ц и фраксипирин и сируп алпенкрафт за кашлица,многу течности чаеви вода супа цедени сокови и секако одмор.Мој совет веднаш да не се дава превентивно антибиотик туку да се следи ако се влоши состојбата дека и во рана бременост да се прими може сумамед ама јас не стасав дотаму.Најважно обавезно консултација со матичен гиниколог и специјалист.Сега сум 26 недела и фсла му на господ се е супер со бебето,правев и нифти за мирна глава иако повеќе што сум со инвитро ама и заковидот.Мене ми рекоа дека плацентата не му дозволува на вирусот да стаса до бебето.Ако те интересира нешто повеќе слободно прашај тука сум
Витамин ц 1000, витамин д 4000 единици ама бидејќи претходно имав низок тоа ми беше редовна терапија и цинк искрено не знам бидејќи пиев цинковит ц за имунитет и не знам колку точно беше дозата во нив.Ти позитивна си или се сомневаш?
Izgubiv miris , vkus i sum mnogu zatnata. Testiranje imam zakazano utre. Mnogu sum ispanicena da ne vlijae loso na plodot ...
Мила истите симптоми ги имав и јас ама немој да си правиш стресови и нервози.Ако излезе позитивен резултат ќе си се консултираш со гиникологот што те води и да знаеш дека трудниците поминуваат со полесни симптоми најчесто се губи вкус и мирис и може кашлица.Пиј многу течности,вода чаеви јади овошје зеленчук супи и да знаеш плацентата не му дозволува на вирусот да невлезе кај бебето.Еве јас поминав во 6-7 недела и фала му на господ се е во ред.Зимај си ја терапијата и со лесно
Дали имате потреба од поголем внес на сол? И дали зимате јод суплемент? Изгледа имам ниско количество на јод во организмот штом многу на сол ме тера, а во принцип не јадам сол ми сметало