Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Да особено приметив у последниве денови ставам сол па не ми е солено, па пак сол, шо никад не сум јадела многу солено.
    Битно да сме океј

2. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Здраво девојки! Бремена сум 8 недели. Какви испитувања се прават првите месеци? Одам редовно на прегледи но ми кажаа дека засега нема потреба од ништо. Ќе ве молам за повеќе информации.

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Брисеви, крвна слика, мокрача, и за прв скрининг треба да ти закажат.

4. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Брисеви земав пред да останам бремена можеби затоа не ме пратиа за тоа, крвна слика правев заедно со бета но мокрача не. А кога се прави прв скрининг и што всушност претставува?

5. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Секако ќе имаш брисeви и во бременоста, тоа е протоколарно така, а и самата флора во вагината се менува, големи количини на хормони, па мора да се следи тој баланс...
    Урина треба да иследиш, да се види што е, како е, тоа е едно од основните...
    А на првиот скрининг кој е во 12та недела, се прави проценка за плодот, поставеноста, развиеноста, како и приска тест, за најчестите хромозомски абнормалности...
    Мислам дека опфатив се :)
    И секако, веќе би требало да пиеш витамини, фолна киселина...

На teddy85, ivance.. и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Значи прв скрининг е всушност на 3тиот месец. Хм мене матичниот ми запиша приска за 9 недели. Тоа му доаѓа 17та недела..
    Дали првиот скрининг е всушност стандарден преглед само со обрнување на внимание на повеќе работи или има некоја разлика? Приска тест исто не знам што е и како се прави?. Инаку пијам витамини и фолна.
    Дали знаете некои интернет страни, книги или било што каде би можела да се информирам за се? Иако сум била кај повеќе доктори, сите брзаат, не објаснуваат буквално ништо а навистина сакам да знам што се се испитува. Ти благодарам за помошта. :)

7. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Од 11 до 14 г. Н се прави првиот скрининг со кој се глед напредокот на бебето и преку приска се утврдуваат аномалии како и ризик од Даунов Синдром. Имаш и овдр под група испитувања во бременост и контролни брисеви.. Прочитај си.

8. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Имаш и на страната на Acibadem sistina baby, бременост по недели, симптоми и се, многу прегледно и јасно е напишано...

Не знам кој ти е матичен, или можеби не сте се разбрале, но во никој случај не е после 9 недели од првата контрола... посебно почетокот на бременоста...

На >Nenna<, IRBBB и Trpkovska им се допаѓа ова.
  9. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Во извештајот кој ми го даде ми запиша од сега по 9 недели приска тест. Завчера бев на преглед. Ќе се информирам во секој случај. Благодарам навистина има убаво објаснето на страната на Acibadem Sistina.

На Natashka1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    4.484
    Prviot skrining I priska gi pravev vo Plodnost, vo 13 nedela, a doktorot togas mi rece najkasno do 13+6, i vo istiot den krv za priska.

На KristinaM., Naatashka123 и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  11. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.681
    Денес го слушнав срцето, после 2 спонтани..... Измешани емоции, и со надеж дека овој пат ќе биде се во ред.

На Speechless, Be-yO-nCe, Lolipop796 и 22 други им се допаѓа ова.
  12. Lilijana35

Lilijana35 Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    43
    Здраво да прашам во која недела го видовте плодот за прв пат

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    6 та недела

14. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    6 недела.

На >Nenna< му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.681
    Јас сум 6 та и 4 дена имав и срцева

На IRBBB, MissSimona, Natashka1988 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17

И јас недоволно информирана влегов во бремените, ама со време како ти течат неделите ќе научиш, а од голема помош е и форумов. Барем за мене :)
    За Приска тестот сигурно имате некое недоразбирање со докторот, истиот се прави од 11та до 13+6 недела.. не 17та, како што имаш пресметано.
    Јас ја правев пред две недели (точно на 12тата недела), заедно со се крвната анализа.
    Во Плодност, и истото таму чини 7.500 денари.
    Приската е детален преглед на ехо, од главчето па се до прстињата од ножињата и ти кажува дали е се во ред или скраја било од нешто непосакувано.
    Мене ме виде и со вагинално ехо плус, зошто ете бебенцето сум го носела малку подолу ама не верувам дека е толку за паника.
    Од тука ти земаат крв од вена и си чекаш резултат за целосниот преглед. Толку.
    Инаку првото искуство со докторка за потврда и мене ми беше неубаво ама тоа е, затоа не се срами и прашувај

На KristinaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    6.212

Приска може да се прави до 22ра недела, различни параметри се мерат во зависност која гестациска недела е, постои Приска 1,2 и 3.
    Најчесто се прави да, од 11-14гн како скрининг за хромозомски аномалии, со тоа што ако се прави по 15та недела се откриваат плус аномалии на неврална туба.

18. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Јас сум 8+1 ми закажа матичната контрола дури на 8април. Тогаш веќе треба да бидам 12недела + некој ден. Се надевам тогаш ќе ми каже за брисеви приска итн итн. Инаку се е во ред сега за сега.

На KristinaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Да, и мене ми кажаа дека нема потреба да одам на контрола уште некои 2 до 3 недели. Веројатно после тоа ќе правиме испитувања. Супер штом е така. Ви благодарам на сите за одговорите.

На RumShtangla му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.681
    Јас пак правам контроли еднаш неделно, имав претходно 2 спонтани и матичната сака секоја недела да ме гледа. Сега закажав и за кај Лазаревски во Систина чисто за мислење