Од 11. до 14. гестациска недела се прави првиот ултразвучен скрининг со кој се одредува ризикот на плодот од хромозомски аномалии. При тоа ултразвучно се детектираат одредени делови на плодот кои можат да укажат на овие аномалии, а тие најчесто по 14. недела исчезнуваат. Доколку го пропуштите овој преглед , понатаму нема да може да се детектира маркерот кој укажува за можно постоење на хромозомски болести (Даунов синдром), кои, за жал, се неизлечиви. А од 18. до 22. гестациска недела се прави ултразвучен скрининг со кој покрај тоа што се следи растот на плодот, главна задача е детална анализа на анатомијата на фетусот, поединечно неговите органи и исклучување на вродени аномалии на плодот, почнувајќи од најтешките, кои се ризични по животот на плодот, сè до помалите или козметички дефекти. Се анализира папчаникот, плацентата, нејзината поставеност, но и должината на грлото на матката, кое ни го одредува ризикот за предвремено породување. Во периодот од 24. до 28. недела се прави и тест за откривање гестациски дијабет.
17та недела е соцна за прв скрининг. Да не се помешал нешто и погрешил. Поправи го. Побарај си порано скрининг.
Фала за копи - пејстов и што ми укажа на незнаењето (сорсот заборави да го наведеш). Ова е за ултразвучен скрининг, не Приска. Јас ти реплицирав за Btw треба и да знаеш зошто правиш некоја дијагностичка метода и кои се опциите после тоа (нема да навлегувам во детали зошто темата е осетлива). Прогуглај зошто еве мислењево мое не ти е релевантно, ти гарантирам дека истото ќе го прочиташ за Приска софтвер системот.
Јас сакав да посочам дека настрана од тоа што ми кажа матичната дека Приската се прави тогаш, и ми запиша дури и на ливче да не заборавам зошто нели тој е еден од најбитните прегледи, а исто ова пејстираното го имав читано и на страната од Систина и затоа реков да го споделам. А секое мислење и искуство се добредојдени тука, за да научиме ние што помалку знаеме во врска со бременоста.
Мојот доктор воопшто не е за Приска, јас направив на своја волја во првата бременост. Тоа е само статистика и не е релевантно. Доколку сакате најрелевантен тест, ќе си направите неинвазивен пренатален тест од 10 недела се прави и таму ќе дознаете дали има некое генетско нарушување и пореметување на плодот.
Тоа е период од кој најрано може да се детектираат некои ултразвучни маркери кај плодот или еве да се се пресмета некој висок Приска ризик, за да потоа, ако треба, родителите се одлучат дали ќе прават некој неинвазивен тест или хорион биопсија/амниоцентеза, или нема да прават ништо. Не дека не може подоцна или помина тој период толку веќе. Го пишувам ова не да ти контрирам, туку зошто знам какво ни е здравството и да не си мисли некоја мама дека ако задоцнила, не може веќе да направи скрининг за хромозомски аномалии. За добар ехосонографист секое ехо може да биде скрининг. И Приска и неинвазивните тестови може да се прават до 22 недела (за после тој период стварно не знам како е).
Мислам дека е рано. Срцева акција се очекува после 6та недела. Јас кога бев ми кажаа дека од 6+4 им детектирало ехото срцева акција (во приватна болница ова). Дали е точно стварно не знам. Ама ќе ти презакажат пак како и да е.
Како што ми кажале, така пренесувам, затоа и се оградувам, не е мое тврдење. Кога ќе се слушне срцева акција зависи од тоа кога е зачнат и имплантиран плодот, но и од сензитивноста на самата апаратура, има разлика од ехо до ехо. Така да сигурно има зошто ми го кажале тоа, ваљда си го знаат ехото. Не се исклучува можноста да се слушне и во 5+, ама поголема е веројатноста после 6+.
Mene vo 7ma nedela mi zakazaa, valjda da ne me zavrakjaat 100 pati da bidat togas sigurni, inaku znam deka kaj nekoj veke 5-6 nedela ima srceva akcija, kaj nekoj nema no ima vo 7-8 zavisi sepak toa od mnogu faktori, mislam kaj sekoj e razlicno.
Hahah bas taka, na primer vo Makedonija me teraa da ispijam 1l voda za da mi napravat transfer na embrionot, umirav od bolka poradi polna beshika, mi se plachese, edno 100 pati barav guska dodeka lezev 1h posle toa....sega ne sum vo Makedonija mi napravija transfer so 1 chasa voda i stanav vo istata sekunda i zaminav doma, barem na stolot da polezev 1 minuta, no ne...muabetot mi bese najverojatno ova eho tuka so 1 chasa voda i toa kaj nas so 1l voda ne pokazuva isto se nadevam razbirlivo e shto sakam da kazam
Na forumot sum citala majki sto pisuvale deka slusnale srce i vo 5ta nedela. So srekja! Mozebi ke go slusnes ❤
Девојки јас се осекам уморно,поспано и нервозно.Омалаксана и сл ))) зарем вака ќе бидам и до кога ))) ме има надвладеено некоја мрза што ќе биде вака...?Позз