Здраво, сакав да ве прашам на првите прегледи како поминавте, што ви прегледаа и што ви кажа докторот? Јас бев во 5та недела и само ми утврди бременост, ми кажа дојди за 2 недели. Тоа беше вчера и повторно на ехо само слушнавме срце, ме праша што пијам витамини (а иако на првиот преглед тас ми ги даде) и толку. Јас некако очекував да ми измерат тежина, притисок, имав крвна слика од пред 2 недели. И иако и кажав дека сакам таа да ја следи бременоста ми кажа ќе си најдеш матична и ќе одиш кај неа за брисеви и приска (да не плаќам приватно), а кај мене за прв скринин за 1 месец. Не знам дали очекував повеќе или стварно не е заинтересирана докторкава?
Притисок, крвна слика, витамини сѐ тоа ќе те прегледува докторот што ќе ти ја следи целата бременост. Претпоставувам на приватно си била само за утврдување на бременоста.
па првично мислев таму да си ја водам, и и кажав на докторката, ама ми рече тоа кај матичниот. Нели може и приватно да ми ја водат? Читав Симонида од Ремедика ја фалат, па можеби кај нејзе ќе се префрлам
Кај матичниот гинеколог си имаш здравствен картон каде што се забележуваат сите прегледи, сите резултати од испитувања, систематски прегледи (крв, урина, тежина, притисок). Мислам дека по приватните освен ехо преглед, скрининг и резултати од испитување по индикација, не следат друго. Ако сум грешка, нека ме поправи некој.
Isto bese i kaj mene. Samo na eho me gleda vidovme srceva reakcija i mi rece za tri nedeli da dojdam. Da si razgledam za prenatalni testiranja. I tolku, prva bremenost mi e i jas neznam sto ispituvanja treba. A isto mu rekov deka on sakam da me vodi. Do sega maticniot ginek nikogas ne me pregleduvala samo za upat ako mi treba ja koristam.
И кај мене исто матичниот гинеколог, само ехо, утврдивме срцева реакција, ми даде упат и за крвна слика, и ми кажа бидејќи е пандемија доколку се е во ред да се видиме за скрининг и брисеви, за месец дена...
Јас денес ќе се јавам и ќе се запишам кај нова матична, бидејќи претходната ми е од друг град а и исто само за упат ја користев, па ќе видам како ќе поминам таму на преглед. Претходно одев во друга приватна ординација (не во Ремедика) и презадоволна бев од докторката, секогаш запишуваше што видела, терапија, резултати и слично, и секој пат кога одев ќе прочиташе и знаеше што е и како е со мене, а не стално да кажувам.. Само со ковидов работеше со итни случаеви па кога сакав за редовна контрола отидов во Ремедикаи сега повторно таму бев.
Девојки, јас влегувам во 4ти месец, правев приска мината недела и finally се е во ред. Она што ме загрижува е тоа што слабеам, односно од почеток на бременост досега 2ипол кг. Не се многу, намалив доста со благо и претпоставувам тоа е причината, но имам и зголемен апетит и јадам повеќе а килограмите како да се намалуваат. Дали тоа може да влијае негативно на бебето или само си барам причина за грижи? Засега бебето е океј, недела и некој ден е помало на ехо, од пресметката на недели према последен ден од менст. Да напоменам дека ги пијам стандард витамините што се потребни.
Јас мислам дека нема потреба што да се грижиш, ако се храниш здраво, витамини, и бебето ако напредува се е во ред. Дури мислам дека е нормално, бидејќи првите месеци може да има и гадење, наусеа и сл. Секаде се препорачува многу вода и да си хидрирана цело време, а губењето на некој кг е можно
Фала ти Па немав некои проблеми со гадење, но да, здраво се хранам, зеленчук, овошје гледам почесто да конзумирам, па се надевам дека бебето си прима се што му е потребно.
Дали повраќаш многу? Јас на почеток имав слаб апетит и многу повраќав и исто ослабев 2,5 кг, меѓутоа со бебето беше се во ред, си одговараше со мерките за неделите. Сега во второ тромесечие ми се врати и апетитот, престанав со повраќање, па почнав по малку да качувам на килажа. Мислам ако бебето напредува во ред, дека немаш простор за грижи, сепак велиш и со благо си намалила, па може и заради тоа да си намалила колограми.
Zdravo zenski, Denes bev na pregled, ginekolgot mi vide hematom nad sakusot. Mi rece deka e rizicna bremenost i treba da se sledi. Dali nekoja imala nesto vakvo da mi pise. Bebeto e dobro ima srceva reakcija. Vi blagodaram
Девојки вие што се со тромбофилија односно генетски мутации ,до кога пиете метилирана фолна ,б12 кобалмин и останаттите витамини како д,ц.е
Не, воопшто немав такви проблеми со повраќање па затоа и ми падна малку чудно, ама да можеби е од благото. Бебето си е во ред засега не спомнале да има некаков проблем. Сепак фала ти
Aj jas da se ispozalam, ne povrakjav nekoja nedela bas smirena si bev duri i se plasev zosto nemam simptomi, a denes nemozam da izlezam od wc, crevata gi isturiv, banana, kiselo mlekce, jogurt, zelena jabolka ete toa imam izedeno a nemozam da prestanam da povrakjam, 10 nedela treba da sum od utre, shto da izedam ili ispijam za da se smiri malku zeludnikot, svariv caj od nane sega ama od tolku nagoni i stomak mi se ukoci i me zabole i glava i se...btw se izdepilirav deneska, imam doma masinka edna za topenje vosok i kleknuvav, se prevrtuvav, se navednuvav i se srediv posle 2 ipol meseci, se nadevam i so toa ne napraviv belja i deka normalen proces e da kleknes, da se navednes, neznam za drugite ama jas deka so ivf i toa treto mislam deka losho pravam duri i ako kivnam, ako moze nekoj neka me uteshi malku deka e normalno inaku povrakjam samo kiselina, pena nekoja nema hrana. Vi blagodaram
Еве јас ќе пробам да те утешам малку... Земи си од детските електролити, како сокче што се, и лажиче по лажиче, со пауза од по 10тина минути... И сама знаеш, важно е да не дехидрираш. Откако ќе пројде 3-4 саата, почни на мали голтки... можеп во електролитите да ставиш и 2 Б6... И обавезно имај Антиметил, ќе те спречи да дојдеш до ваква состојба... Штом од гинеколог ти е дозволено движење, нема што да се ограничуваш, само пополека... јас се депилирав додека се гледав, сега ми пројде и моментот на "подраснато" (да те насмеам малку) Јади што ти душа сака периодов, пиеш и витамини претпоставувам и се... Опушти се и малку по малку ќе биде се!
Da si ziva i zdrava! Fala ti, ne sum vo MK ama ke gi najdam tie shto mi gi pisha ovde kaj shto sum i ke zemam da imam, me nervira sega shto me boli stomaceto malku mashala se napregav i sega kako vospaleni stomacni ete taka mi e, ama da se nadevam dobro e, sreda sum na pregled, edvaj cekam, ne e humano vaka po 3-4 nedeli so ni zakazuvaat pregled, kako da izdrzi srce junacko
Побарај детски електролити, а антиметилот е на база на ѓумбир, ама како апче, како капки не можев да ги пијам, уште толку ми се гадеше од мирисот... Ќе биде се добро, и од напор ти е така, со лесно и побрзо те чекаме во второ