Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Бев на преглед, видов гестациско ќесе, официјално сум 5-та недела, ми рекоа за 2-3 недели да одам пак за да се види ембрион и да се слушне срцева реакција :inlove:
    Дали ќе може да ми препорачате матични гинеколози за водење бременост од кои сте задоволни периодов, зашто досега одев на приватно, но морам да најдам друг за матичен. Фала ви :l:

2. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Честитки и со лесно! :inlove:

Јас пишував во друга тема дека почнав кај Снежана Гаврлиовска Миленкова, ПЗУ Коруноски, во Ново Лисиче и баш сум задоволна од првиот преглед, наредна недела сум на прв скрининг па ќе споделам искуство. Од мене имаш препорака за докторката ако ти одговара локацијата :):):)

Дениција21 likes this.
  3. Santaa

Santaa Истакнат член

Во втората бременост ги ставав вагинално а сега во оваа ги пиев

АнеАце likes this.
  4. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Zdravo devojki,

nekoja da ne go koristi sirupov pa da mi kaze od kade da go nabavam? Vo nekolku apteki proveriv go nemaat.

Attached Files:

5. Santaa

Santaa Истакнат член

Да видиш во аптеката во лептокарија херба ли како се викаше

Bejb15 likes this.
  6. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Дали некоја имала искуство со капките Наусолвит , на база на ѓумбир , против гадење и повраќање ?
    Прв пат ги користам , почнав од денес, па да знам дали има ефект , бидејќи мака мачам со гадење на се и сешто и повраќање. :worried:
    Фала ви:l:

strelkata likes this.
  7. Mjayyyy

Mjayyyy Активен член

So srekja i so lesno, nemoj da panicis iako i jas sum ista ama samo so pozitivna misla, jas otidov vo 6+1imav bolki ispaniciv i bese se ok i srceva togas prv pat slusnav me. :)

NIKA@ likes this.
  8. Mjayyyy

Mjayyyy Активен член

Zdravo mamicki
    Bremena sum 8ma nedela, pred da ostanam bremena pravev nekoi ispituvanja mi najdoa trombofilija vo genetikata i od pocetok se bockam so kleksani dva pati na den. Imam 36god doktorkata mi preporacuva da go napravam toj prenatalen test radi godinite i genetikata koj cini od 450e pa nagore zavisno sto se ispituvas, scrining i prisca se vo 12nedela,a ova se pravelo vo 9ta nedela. Kazete mi nekoj dali ima vakvo iskustvo??

9. ivani30

ivani30 Популарен член

Ако правиш пренетален, не ти треба приска. Иначе мој совет ти е пренетални от после 12 недела. Тогаш може подобро да се види се. Јас минатиот пат имав спонтан во 11 ако го направев ќе беше за џабе. Почекај до 12 после скрининг

10. Bejb15

Bejb15 Популарен член

jas za prenatalen zakazav slednata nedela kje bidam 11+2, ova se racuna kako 12 nedela ?

11. Hristinakiki02

Hristinakiki02 Истакнат член

Дали некој имал скратено грло на матката во прв триместар?

12. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Mene isto mi go naoravija sega vo 13 nedela i mi preporacaa posle 13 nedela bidejki porano nemalo dovolno dnk od bebeto vo krvta kaj nas pa zatoa mozebi ke barale po 10 dena da te prebockuvaat pak od pochetok, a nekoj napisha i za tie shto se bockame so kleksani i fraxiparini deka uste po razredena ni e krvta i uste pomalku dnk moze da se najde vo krvta taka da nikade ne brzate toj test se pravi od 9 do 24 nedela nema zosto da brzate a bogami i oni ke bide ke gi zemat parite hahah

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Колку скратено? под 25мм веќе се препорачува лежење и евентуално серклаж.
    Што ти кажаа тебе?

14. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Здраво на сите.
    Бев на преглед во 7 недела само што влегов уште истиот ден. Супер беше се, имаше срцева акција а според големината бебето беше 7+3 :inlove:
    Нареден преглед ми рекоа дури во 13 недела, скрининг и микробиолошки брисеви. Малку ми е страв како ќе издржам повеќе од месец да не одам на преглед. Дали и кај вас е така? Некако долг период ми е. Покриена сум со терапија, сега за сега и се е во ред ама јас паничам :?:
    И уште едно прашање, дали во ремедика сте имале искуство со прв скрининг и дали прават и приска ? Дали приска е во ред да се направи во 13та недела?

Bubamaricka likes this.
  15. strelkata

strelkata Истакнат член

Јас ги користев, искрено не ми помогнаа многу, мачнините и повраќањата ми се намалија малку, веќе сум 13та недела. Ти која недела си?
    Пробај пиј ги, како и да е би требало и тебе да ти се намалуваат постепено.

mirandaa likes this.
  16. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Претпоставив дека не помагаат, ама реков да пробам ете.Вчера 3 пати земав на ден од капките , сабајлево пак , нема промена некоја.

Се надевам и мене ќе ми се намалат. 9+1 сум инаку и не се издржува веќе со гадењево,не можам да функционирам како треба. :puke:

Ако некоја знае нешто што помага нека сподели :|:l:

strelkata likes this.
  17. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Антиметил таблетите. Само тие ми помагаа :inlove:

mirandaa likes this.
  18. Speechless

Speechless Популарен член

Со среќа!:sun::inlove:
    Еве исто кај мене, последен преглед почеток на Април, кога бев 7ма недела, следен крај на Мај...Си ги бројам деновите (waiting)
    Нема потреба од паника, и со сите трудници до сега што сум зборела ако нема итна потреба, и бидејќи е корона, е вака.. Да си чекаме..

Thinkerbell. likes this.
  19. strelkata

strelkata Истакнат член

Во 9та недела ми се засилија мене но се поднамалуваат понатаму. Со првата бременост бев хорор, сега со втората ми е некако поиздржливо.
    Од форумот дознав за едни германски апчиња Nausema што и помогнале на една членка, ќе ми донесат и мене на крај на мај, ќе ги пробам па ќе пишам.
    Инаку пробај да пивнуваш и ладно млеко од фрижидер дирекно.

mirandaa likes this.
  20. Liu

Liu Популарен член

Многу ми е мило што ќе ве дружам тука после цела година на обиди конечно позитивен тест. Од симптоми потечени и болни гради,мали болки на моменти како предменструални и апетит зголемен 100%. Имам прашање кога да закажам прв преглед, последно добив на 8ми април и според апликација сум 4 +3 , знам дека е рано сега па си мислев после 15ти мај дали ќе биде во ред. Ви благодарам и ви посакувам убавини на сите:l: