Кај мене закажано е во исти час, ми рекоа не е проблем прво ќе ми земат крв, па имам ехо скрининг. Држете ми среќа се' да биде во ред.
Софи мила, не се споредувај со другите што им се десило, како им се десило, секој организам е различен, мора да бидеш позитивна мила моја и да се надеваш на најдоброто, нема што да те фаќа страв, ќе биде како што треба до крај и во ноември ќе гушкаш бебувче мило, а јас за нова година ќе ти се дридружам
Не сакав да те вознемирам воопшто, само не сакам да си ги фрлате парите. И јас сум со 2 спонтани и само позитивно со паника ништо не правиме. Јас сум со тромбофилија па кај мене беше друг проблемот. Стискам палци да биде се како што треба
Знам затоа реков не ме сваќај погрешно, ама ете јас сум си по природа паничар. Сега за прв пат сум покриена со терапија, примам клексан па се надевам на најдоброто. Истото и тебе ти го посакувам
Така е мила, мора малку да се потрудам што повеќе позитивно да размислувам. Дај Боже да биде како што велиш, па да си гушкаме сите по едно злато мало.
Девојчиња, денес прв пат ја видовме точкичката, 6+3 сум и си одговара се според недели и срценце слушнавме..... Чувства измешани среќа, радост, страв се во едно, ве гушкаме
Здраво девојки. Јас сум 8+5, од симптоми имам мачнини и зголемен осет за мирис. Но, имам голем проблем со несоница. Се будам во 2-3 ноќе и не спијам,..... некогаш воопшто не можам да заспијам, а некогаш само што ќе задремам и во 7.30 ми ѕвони алармот. Ми препорачаа чај од анасон и едно време ми помагаше, ама еве веќе една недела и тоа не помага. Ве молам, дали некоја имала ваков проблем и дали има нешто што навистина помага. Ви посакувам на сите лесна бременост!
Пробај со чај од Маточина, помага за релаксација на нервниот систем и за полесно заспивање, а башка е и многу корисен за жени.
Здраво на сите, ви се придружувам во оваа тема и се надевам дека овој пат оваа бременост ќе биде успешна за разлика од првата. На 12.05 правев тест и се појавија двете најубави цртки (додуша втората беше ептен бледа но се појави), вчера преку крв испитсв БХЦГ и ми излезе реф. вредност 520, матичната ме гледаше и на вагинално и таму се појави една мала слатка точка. Според вредноста на бхцг излегуа дека сум некаде 3та недела. Мене ме интересира дали на почетокот во првите недели имавте тапи болки во половината, не постојани и континуирани, туку само така моментална како менструална болка во период од 2 3 секунди. Ја прашав матичната и ми рече да примам утрогестан 200mg по 1 навечер за превентива и аспирин 100 протект преку една ден. Дали некоја од вас имала иста ситуација како мојата, премногу сум исплашена да не ми се повтори како првиот пат. Инаку да напоменам дека пијам и метилирана фолна. Со лесно и со среќа на сите. Ви Благодарам многу!
Odmaraj povekje ovoj period. I jas prv pat koga doznav bev nekade treta / cetvrta nedela. Isto primam utrogestan 200 sabajle/ navecer i inekcii progesteron. Cuvaj se periodov povekje, vikaat do 12 nedela bremenosta e porizicna. mene toa me sovetuvaa povekje lezenje pomalku stoenje na noze. Skoro i ne iskacav od doma do 11 nedela samo do lekar. Sega e dobro.
Ти благодарам за советот. Ќе пробам со маточина. Инаку, јас од симптоми во трета недела имав само класични менструални болки, но со многу послаб интензитет (инаку имам многу страшни менструални болки). Јас примам утрогестан 2x2, но ми се дадени како подршка покрај другата терапија бидејќи сум со инвитро. Докторите препорачуваат повеќе одмор до 12 недела, без физички напор и замор. Можеби е само симптом за рана бременост, но мислам дека е најдобро да разговараш со доктор.
Седма недела сум, од симптоми само насабајле повраќам еднаш, после знае да ми биде тешко на желудник повремено, ама не повраќам. Мириси не ми сметаат, ама се што јадам, освен салати и овошје некако ми нема вкус, т.е. некако без уживање без мерак јадам. Дури и омилените јадења сега ми се онака... И тоа што најмногу ме мачи немам сила за ништо, малаксана, поспана, без волја, сѐ ми е тешко некако мислам дека е прерано за вакви симптоми и не знам со што да се поткренам Дали и некоја друга вака се чувствува на почеток?
Јас од 6та недела, па најмалку до кај 12та се осеќав така. Порано јадев претежно свеж зеленчук, мешунки, мевце, а тогаш ми се јадеше само тесто. Се осеќав неописливо исцрпено, без енергија, едвај изодував од работа до дома 1 км. Креветот како магнет ме влечеше, буквално ми беше тешко да станам. Така да, нормално е. Ќе помине.
Фала ти за информација, мене па обратно ми е со храната, од повеќе тесто, сега повеќе на зеленчук ме тера. Али за ова со спиењево ако е до 12 како така ќе се издржи. ❤️
не е прерано. иста сум и јас . само што мене ми сметаат и мириси и повраќам по неколку пати во ден, за јадење никакво неам желба. а енергија - едвај издржувам на работа и си легнувам во 7-8 се ми е тешко. ич да не се секираш и јас и киселини имам а тие викаат се појавуваат во понапредна бременост, јас од почеток мака мачам со нив иначе 10 сум денес.
И јас сум 7+ недели, вчера ми беше лошо пред ручек и мислев ќе повратам во секој момент, јадев со сила и легнав и се се смири, приметувам дека кога ќе огладнам почнуваат мачнини и нагон за повраќање, тоа значи да се конзумираат повеќе помали оброци и ужинки во текот на денот за да не ни се мачи организмот. Се надевам нема да повраќам најгадно ми е тоа значи