Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Jasmin@

Jasmin@ Истакнат член

Здраво на сите :)
    Според последна менст. денес сум 5+3, во вторникот бев на ехо и се виде мала точкичка, гинекологот ми кажа дека сум 3-та недела и ми закажа за 10 дена за да му го слушнеме срценцето. Тогаш треба да сум 6+3 според последна менст. А според неговите и моите пресметки некаде 4+4. Што мислите ќе може ли да се види нешто повеќе и да се слушне срценцето?

2. Liu

Liu Популарен член

Ќе се чуе секако, кај мене 6 +5 се слушна срценце. Најубавиот звук :l:

3. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Јас малку доцнам со одговор извини.
    Ние плативме 690 евра, може и на рати.
    Ама веќе ти пишале, Нифти имал некој попуст.
    Со лесно.
    :)

Божур and tina2018 like this.
  4. z.d

z.d Истакнат член

Здраво на сите.
    Првпат пишувам но ве следам долго. Според моите пресметки би требало да сум некаде 6+2,последна менструација ми беше 17.04.21.Во петокот бев на прв преглед, меѓутоа со оглед на тоа што сум во странство и тука малку чудно минат прегледите, докторката не ми кажа ништо конкретно, не видов ни точка туку само жолто ќесе (ниту таа спомна нешто како еве ова е тоа) само рече дека е рана бременост и дека имам циста на еден од јајниците (не ми даде ништо да пијам ни за тоа) и плус напишала во документот дека сум 7ма недела
    Дали е малку чудно што не видов ништо Немам никакви симптоми како гадење и слично единствено нешто е што ме болат градите. Следен преглед ми е за 4 недели (21.06) Ова ми е прва бременост и малку сум исплашена па сакав да видам ваши мислења. Ми даде само да пијам Фемибион 1 и толку.

tina2018 and Monitka like this.
  5. Dancewere

Dancewere Популарен член

Во која земја си ако не е тајна? Да пробаш да закажеш термин кај друг доктор и да слушнеш и второ мислење, ама да си прашаш се шо те интересира.

6. z.d

z.d Истакнат член

Vo Germanija sum. Malku e komplicirano tuka bidejki se prepolni i ne primaat novi pacienti i taa mi bese najblisku. Ke vidam kako ke bide ovaa nedela pa ke probam da najdam nekoj drug ako e mozno. Sepak fala.

7. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Здраво идни мамички:inlove:
    Кога почнавте да имате киселина и главоболки?
    Од минатата бременост немав главоболки но киселина од 7 8 недела па се додека не се породив. А сега уште од третата недела.

8. Honny

Honny Истакнат член

Здраво девојки, прва радост ми е и немам појма што и како од испитувања понатаму. Пред 2 дена правев тест, па отприлика сум 4 недели од последен циклус. Вчера се радував, денес само се плашам, прочитав за толку многу спонтани на форумов што грутка во грло ми стои цел ден. Иначе немам предходни дијагнози, утре ќе пробам да добијам термин на гинеколог за прва контрола. Знам дека ќе добијам таму информации, ама ме интересира зошто пиете магнезиум и дали се неопходни сите тие суплементи? Фолна знам дека треба за развој на плодот. Поздрав

9. Dancewere

Dancewere Популарен член

Јави се во кранкенкасето прашај дали тие нешто можат да ти средат, јави се и кај сите можни доктори што ги има во твојот град,и јас така мислев на почетокот бидејќи ме одбија од неколку места ама после неколку обиди имав среќа и закажав термин за една недела. Само треба да имаш во обзир дека доктор смееш да менуваш само квартално, што значи до јули. До тогаш ако одиш кај друг доктор мораш сама да си платиш преглед, ама осигурувањето ќе ти рефундира. И не грижи се премногу сигурно се е во ред, инаку не би те оставиле така :)

10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Има бременост штом има жолто тело (истото пропаѓа доколку не настане оплодување) , само ти било рано за срцева акција. Кај сите на почетокот е така. Пиј си витамини и не барај симптоми, бидејќи кај сите се различни, а некои жени и воопшто ги немаат и тоа е нормално.

@Honny со лесно нека ти е бременоста и радувај се, остави читање за лоши работи. Магнезиумот се пие за грчеви, не е задолжителен, ама е полезен многу. Ќе ти каже гинекологот, засега до преглед земај си фолна, доволно е.

tina2018, z.d and Honny like this.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Пробај да се смириш и да не паничиш, да не е нешто како што не треба сигурно ќе ти кажале веднаш. Другарка ми живее во Германија, иста беше на почетокот зашто матичните многу малку информации даваат кога сметат дека се е во ред, ќе ти кажат само доколку нешто не е. Ете ја сега 8ми месец, а идното внуче богами напредно си е :inlove: Опушти се и верувај во херојчето што го носиш, ќе биде се во ред и за 4 недели ќе си го видеш на ехо и ќе си слушнеш срценце:* Честитки :l:

tina2018 and Honny like this.
  12. z.d

z.d Истакнат член

Fala mnogu za sovetot ❤️ Utre imam termin kaj maticnata taa e nas doktor pa ke se rasprasam vo vrska so ova. Fala ti mnogu

Dancewere likes this.
  13. z.d

z.d Истакнат член

Да така е, доколку јас не ја прашам дали е се океј ништо не зборува, какви и анализи да правиш не добиваш никаков резултат, тие се јавуваат доколку има проблем.. Можеби и јас малку испаничив и малку рано отидов на преглед 5+6.
    Фала ти многууу❤️❤️

14. Anturium

Anturium Популарен член

Да исти се и тука (Швајцарија), само кога нешто не е во ред кажуваат. Рано си била на прв преглед. Сега опушти се, одмарај и гали меше. А наредниот преглед сигурно ќе си слушнеш срценце. Со лесно мајка :inlove:

z.d likes this.
  15. Liu

Liu Популарен член

Прво мој совет, читај успешни приказни јас кога дознав бев иста како тебе и си правев непотребен стрес. Магнезиум е убаво со Б6 ради грчеви, јас ги имав во долниот дел и во препоните, за поддршка даваат дабростон или вагинално утрогестан тоа по потреба. Закажи си термин и само со убави мисли. Испитувањата ќе ти ги каже докторот како идат со ред. Секој месец треба крвна слика и мокрача, потаму микробиолошки брисеви. Тоа зависи како докторот си работи. Со среќа и со лесно :l::inlove::l:

Bejb15 and Honny like this.
  16. Honny

Honny Истакнат член

Ти благодарам. За утре закажав прва контрола, ако каже дека се е во ред ќе ми поразминат грижите. Поразителен ми беше фактот дека секоја 2-3 та имала спонтан или патолошка према форумов.... ама како што рече позитивни мисли и ќе биде добро. П.с. 3 дена откако дознав спијам по 6 сати, возбуда и страв. Само да биде се добро и така. Мм вика од сега така ќе било, и откако ќе се роди и откако ќе расте грижите биле дел од родителството :D

S.o.F.i and Liu like this.
  17. Божур

Божур Истакнат член

Srcka ne se sekiraj. Mene mi e 2ra bremenost so prvata piev utrogestan I inekcii do 11 ned ama se se zavrsi dobro. Sega eve uste nemam zakazano za pregled kje cekam 6 ned da pominat tamu posle 12 juni kje se javam. I jas imam grcevi vo stonakot od vreme na vreme pijam folia I magnesium, ama kje zemam B6 ili Bkompleks bidejki I za prvoto taka piev. Normalno e toa se, promena na teloto dodeka da si prifati deka ima bebe posle kje se smirat. Samo pozitivna misla. So lesno

tina2018 and Honny like this.
  18. Speechless

Speechless Популарен член

Уживај во бременоста и не мисли на лоши работи!
    Сите и мене ме советуваат тоа.
    Чим и претходно не си имала компликации, и не дозволувај лошите искуства да те замислуваат.
    Има толку многу супер искуства а знам, ние му го мислиме најлошото.
    Верувај психата е најдобар пријател на бремена жена, фокусирај се на тоа што следи за 9 месеци од сега :sun:

За пиење јас пиев првото тромесечие само фемибион 1, и верував на докторката дека само тоа ми е доволно, а второто си почнав со фемибион2 и магнезиум.

На почетокот би требало да видиш само точка, зависи кога е зачнато, и за две недели отприлика ќе слушнеш најубав звук!

Со среќа мами!

tina2018, S.o.F.i, Liu and 1 other person like this.
  19. Honny

Honny Истакнат член

Ти благодарам. Јас плачам од твојава порака, се топам <3 хормони ли се, преголема среќа ли е. Не знам дали е нормално, јас толку емотивна никогаш не сум била, не можам солзи да запрам. Како наеднаш ми стана се небитно, само здравје и спокој и се да биде како треба.

Speechless and S.o.F.i like this.
  20. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Честитки до новите мамички.
    Секако секакви мисли се пројавуваат, гледајте да ги насочите кон позитивните.
    Се' ќе биде во ред.
    :hug:

@Speechless
    Да те прашам до кога ги пиеше Фемибион1?
    Јас сум 13 недела и имам уште некое апче од нив, после да си земам Фемибион2?
    Од 14та недела ли се влегува во второ тромесечие?
    Едвај ми поминува времето, како се во место да стојам:?:

Honny likes this.