Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. zverkica

zverkica Популарен член

И јас така бев, 6-7 недела, се што ќе видев ме гадеше, сеа сим 10та ама се уште има храна што неможам да ја смислам а сум ја обожавала претходно. Слободно касни си џанк фуд, боље тоа отколу ништо да не јадеш, и мене најслатко ми стана пица и тост од 7ца, па ги намалив со текна време, ќе помине се надевам и ќе си јадеме пак се

Anodce likes this.
  2. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Normalno e toa, jas prvite tri nedeli 5 kg oslabnav. Od 14 nedela preku nok macninite mi gi snema, duri i na ginekolog otidov mislev ne e vo red nesto. Blago voopsto nemam zelba da jadam od pocetok i seuste. Od zelencuk, samo zelka jadam. I kje si jades sto ti se jade, nekogas i junk food. Pogotovo ovie prvite nedeli jas bev samo na solenki, jogurt i gevrek, se mi mirisase gadno. Krvnata slika mislev kje mi bide katastrofa zosto cel zivot sum anemicna, zelezoto mi bese od 25 ( pravena krvana slika koga ostanav trudna ) na 28 pokaceno za 3 nedeli otposle. Znaci nema bas vrska hranata vo slucajov. Antimetilot mnogu ne mi pomogna ama go piev.

Anodce likes this.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

лелее те читам и истото си мислам и јас. неделава влегов 13 та и преку ноќ ми ги снема мачнините. презагрижена сум дали е се во ред . среда имам закажано за прв скрининг ама умрев од грижи. иначе и јас сум исто цел живот со ниско железо и не јадев ништо здраво исто само геврек нешо такво.од 11 серумско железо, пред да останам трудна сеа кога проверив ми беше 25 .мада пијам препарати за железо од октомври тогаш ми беше 3. не ги прекинав ни во бременост...

Bejb15 likes this.
  4. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Jas so 3/4 bev cel zivot serumsko zelezo. Nemozev da go mrdnam so preparati nikako. Nekako dobro funkcionirav i fizicki bev aktivna dosta. Odev na ispituvanja na hematologija sekakvi i me sovetuvaa deka koga kje ostanam trudna kje se sredi. Jas bev 4 nedela trudna koga pravev prva krvna slika odma posle pozitiven test i mi bese 25. Ponatamu vikaat kje se namaluva pa kje vklucam preparati i jas. Inace so bebe se e vo red ako nemas vekje macnini normalno bilo toa.

5. Freya123

Freya123 Истакнат член

Да ве прашам што се проверивте во првите три месеци? Јас до сега бев на два прегледи од кои на првиот докторката утврди сакус и ќесе, на вториот срцева реакција и сега третиот ми е закажан за 2 недели. До тогаш треба да направам тест за генетски аномалии и ќе ми земат микробиолошки брисеви на прегледот. Пијам само Фемибион 1. Прашувам зашто мене докторката ништо не ми рече дополнително да проверам, а низ групиве константно читам од трудници што проверуваат крвна слика секој месец, пијат повеќе работи, итн. Не знам дали јас нешто пропуштам, зашто последно кога ја прашав докторката ми рече дека сега за сега ова е доволно. :^) Од ваше искуство, има ли нешто што докторите не ви го нагласија, а е битно да се праша/знае? Да знам да си прашам јас следен пат :)

Nbnbnb likes this.
  6. Liu

Liu Популарен член

Два прегледи до сега за утврдување бременост и слушање срценце наред задолжителен ми рече во 12та недела скрининг со брисеви , ми кажа секој месец крвна слика и мокрача, јас правев сега па наредно ми доаѓа заедно со скринингот. Пијам фемибион,магнезиум со Б6 и утрогестан како поддршка :l::hug:

7. IVA B

IVA B Истакнат член

Stom imas uredna bremenost, bez grizi, i jas samo femibion pijam, dovolni se samo vitamini i redovna ishrana, po malku nekolku pati na den, sega za dve nedeli ke imas skrining i brisevi i toa e toa, nema drugo nisto dopolnitelno do 1 skrining, i krvna slika obavezno

tina2018 and Bejb15 like this.
  8. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Девојки, матичната ми кажа да си проверам ТСХ сеа го земав резултатот. 2,2 ми е. Додека да се видам со неа некој да ми каже ако знае гледам во референтни вредности е. ок ли е тоа?

9. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Така и јас ќе отидам до продавница по ситница или до пазар и се враќам со 5кг непромиалено. Садев цвеќиња на балкон, изумив да ставам ракавици, се нервирам сега од земја да не фатам токаоплазмоза, идат гулаби на тераса. Чистев вц со киселина, демек и маска ставив. Ама откако ќе направм нешто ме копка после. Само грижи, а уште не навикната да се пазам од се. Инаку 10 недела.

Honny likes this.
  10. ivani30

ivani30 Популарен член

Не д епаничи опуштено само. Мајките наши колу работеле. Јас имав 2 спонтани знаеш колку се пазев како во стаклено звоно, само лежев и ете не бидна. Сега и почнав да работам, се потпазував до 12 недела, сега се е нормално па терам 20 недела секако без кревање претешко. Гинекологот ми вика бремена жена е најздрава.... Опушти се и се ќе си биде во ред

S.o.F.i, Bejb15, Bebe2021 and 2 others like this.
  11. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Да, во ред е. :)

marijamarkoska likes this.
  12. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Фала ти :hug:

kikiritkaTa likes this.
  13. Honny

Honny Истакнат член

Така е, не треба да се паничи ама треба да се пази. Жал ми е за твоите предходни искуства, си пазела и можеш да имаш мирна совест. Ама замисли како е да не пазиш многу и не дај боже се случи нешто.. јас нема да си простам ако знам дека мое невнимание придонесло за нешто лошо. Затоа од пазење штета нема, од непазење има. Туку да прашам на 6+1 рано ќе е за срценце? И дали со вагинално ехо може да се претера и да штети? Во фаза сум на менување доктор, па на нареден термин кај новиот Др. ќе биде 3 пат во 3 недели. Ок, можи малку хистеришам признавам :D

Anaroz1 likes this.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

хахаха јас сум како тебе сабајле баш рачунав дека утре на скрининг ќе ми биде 6ти пат ехо(13та недела сум)
    иначе јас чув:l: на 6+1. ама може и да е рано зависи кога била оволулацијата

15. zverkica

zverkica Популарен член

Ние сме ептен исти во недели мила, јухуу, какви симптоми имаш? Јас само болни гради, и одбивање одредена храна, друго ништо, едвај чекам скрининг за една недела да го видам бебуш на ехо и да се успокојам дека се е во ред

16. Knizhevnik11

Освен отечени гради другите симптоми ги снема. 8 недела бев ептен без енергија, сега сум добра. Само многу ми се јаде, леле многу, дури страв ме фаќа. Јас аледна недела ќе правам брисеви и торч.

17. zverkica

zverkica Популарен член

Добро да не паничам штом нема симптоми, јас ќе правам скрининг и пренатален тест следна недела, едвај чекаммм. Ете ќе се бодриме заедно од недела во недела

Knizhevnik11 likes this.
  18. Knizhevnik11

Јас имам скриниг на крај на месец. Која е причината заради која ќе правиш пренатален тест? Некако многу ми е скапо ако единствена индикација се моите 33г и ивф. Ако се е добро на 1 скриниг има потреба од таков тест?

19. zverkica

zverkica Популарен член

Срцка не ти треба тебе, тој се прави за бремени по 35та година, и јас имам прво скрининг па ќе закажам пренатален, докторот сака да го правам ради годините, ама еве да видиме прво што ќе каже на прегледот па после тоа ќе закажувам тест, да ми олесни барем тоа и мирна бременост да си имам

Knizhevnik11 likes this.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

И јас сум со истата дилема и некако мислам дека одлучив дека нема да правам. Ако све е добро на првиот скрининг не би правела. Појќе од суеверие не сакам да правам и само тоа ми се врти у глава: што ако скринингот е добар а нешто се појави на пренаталниот? Зарем ќе правам киретажа скраја да е .
    Не, не. Ќе си направам скрининг кај добар доктор и ќе верувам дека све е во ред.
    Мојот др ме подржува во одлуката.

tina2018 likes this.