Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Што е 'скрининг' и што е 'пренатален тест'?

Honny likes this.
  2. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Јас имам закажано 1 скрининг кај ивф докторот во случајов Лазаревски. Но имам упат и за гак за скрининг и приска, се мислам дали воопшто и приска да правам, што ми требаат статиатички податоци, може само заради оние двата хормона ќе ја направам. Он ми рече ако сакаш направи и на гак, повеќе мислења ќе имаш, ама морам и јас да измерам. И јас тоа викам не дај Боже ако има нешто можеби по би правела амнио. Не знам. Ако се помине добро, дај Боже. Само верба!

tina2018 and Bubce38 like this.
  3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Штом веќе си имаш упат и за на гак, направи си.

Knizhevnik11 and tina2018 like this.
  4. Knizhevnik11

Скрининг е ехо на коешто мерат одредени работи и гледаат дали има се што треба бебето. Пренатален тест е крвен тест за генетика.

cresa-jagoda, WildMk and Honny like this.
  5. ivani30

ivani30 Популарен член

Приската е само статистика ,ј=мене ми рекоа да не ја правам заради годините имам 36 иначе,зашто сигуро ќе илезе нешто дека не е во ред.После 2 спонтани не сакам стресови.И се одлучив да не ја правам.Бев Кај димчев на прв скрининг супер си беше се ама се решив и за тест.Амнио се прави во случај да има показатели на скринингот.Ако веќе сакаш направи си една приска секако таа во државна ти е без пари.Колку години си

Meckicja likes this.
  6. Knizhevnik11

Јасни ми се работите, ама одлуките се потешки. 33г сум, прва бременост со ивф заради запушени канали.

7. ivani30

ivani30 Популарен член

Ти верувам,сепак консултирај се со Лазаревски ние тука ке си дадеме совет ама сепак поминуваш низ тежок период и секако треба да се направи се неопходно.Ќе биде се во ред ......која недела си

8. Knizhevnik11

10 недела

9. ivani30

ivani30 Популарен член

Имаш време таман уште 2 недели да размислиш за се.ПОмини го скринингот еднаш ...Јас тстот го правев дури во 13 недела ....Ти посакувам се најдобро

10. Knizhevnik11

Фала ти.

11. zverkica

zverkica Популарен член

Да Бубче, ради возраста мораме да правиме, само да ни се смири психата и се да виде цо ред, јас веќе 2 ноќи имам кошмари, од што мислам на тоа и лошо сонувам, едвај чекам скрининг

Bubce38 likes this.
  12. ivani30

ivani30 Популарен член

И пренеталниот тест не е сигурен ,само амниото.Имаше низ форумов една членка кога ја читав неодамна ама не секавам во која тема беше.Направила пренетален и изглегол со висок ризик,направила и амнио ама требала да чека и веќе била 17 недела и пред да и искочат резултатите отишла на киретажа,Плодот пратен во ману на испитување и амниото биле без никакво генетско пореметување,Ти го пишувам ова да ти кажам дека пренеталните тестови не се секогаш точни.Ја повеке верувам на добар скрининг .Димчев во систина е предобар сите го фалат.Ако имаш можност да одиш кај него.

13. matilda258

matilda258 Истакнат член

За прв скрининг кој др би го предложиле на приватно?? И дали мора и приска да се прави? Ми се ближи и мене првиот скрининг и малку ме фаќа паника

14. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зависи од финансиите.Ако си во можност јас бев Кај Димчев во Систина скоро 4800 мислам дека е скрининг .Во државна не сум стапнала ама слушам има и таму добри ке пише некоја членка.Чаир ги фалат Кировски и Шпишиќ...еве јас сега за 2 сакам да одам во Чаир.се нададов пари

tina2018 and matilda258 like this.
  15. zverkica

zverkica Популарен член

Ок тоа е еден во сто случаи и неможеме сите да се водиме по едно негативно искуство. Ќе одам на скрининг и му верувам на својот доктор, што ќе каже тоа, не ги жалам парите, ќе.правам и пренатален заради годините, се за бебчето

Bejb15 and tina2018 like this.
  16. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

скрининг е на ехо коа гледаат,а пренаталниве се делат на инвазивни(хорион/амниоцитеза) и неинвазивни(нифти/панорама).Со пренаталните се проверува генетика и 100%знаеш ситуација.Скринингот и неговата доверливост се базираат на искуството на докторот.

cresa-jagoda and WildMk like this.
  17. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Јас кога бев за нифти ми кажаа дека може да дојде лош резултат ама тоа да е поради плацентата а со бебето да е се во ред и дека тоа се утврдува со амнио. Со тоа што појасни девојката дека ако недајбоже дојде лош рез од нифти се прави амнио за да се утврди точно каде е аномалијата. Доколку е во плацентата бременоста се тера бидејки секако на пораѓај плацентата се чисти целосно. Е сега колку е веродостојно не знам ваљда има вистина не верувам дека туку така ми го кажале. Како и да е нема 100% сигурност за ништо.

18. Aleksandra19||@@

Aleksandra19||@@ Активен член

Здраво
    После година и нешто труд ми доцнеше и направив во два дена три теста и сите беа позитивни потоа преку крв bhcg ми беше 1539,3 се прерадував и ете сакав и со вас да споделам радост бидејќи на други теми во врска со бременост имав голема подршка од вас❤️❤️

19. ivani30

ivani30 Популарен член

Добре дојде.......да си имаш лесна бременост

Aleksandra19||@@ likes this.
  20. Aleksandra19||@@

Aleksandra19||@@ Активен член

Фала ви многу ❤️❤️