Јас имам закажано 1 скрининг кај ивф докторот во случајов Лазаревски. Но имам упат и за гак за скрининг и приска, се мислам дали воопшто и приска да правам, што ми требаат статиатички податоци, може само заради оние двата хормона ќе ја направам. Он ми рече ако сакаш направи и на гак, повеќе мислења ќе имаш, ама морам и јас да измерам. И јас тоа викам не дај Боже ако има нешто можеби по би правела амнио. Не знам. Ако се помине добро, дај Боже. Само верба!
Скрининг е ехо на коешто мерат одредени работи и гледаат дали има се што треба бебето. Пренатален тест е крвен тест за генетика.
Приската е само статистика ,ј=мене ми рекоа да не ја правам заради годините имам 36 иначе,зашто сигуро ќе илезе нешто дека не е во ред.После 2 спонтани не сакам стресови.И се одлучив да не ја правам.Бев Кај димчев на прв скрининг супер си беше се ама се решив и за тест.Амнио се прави во случај да има показатели на скринингот.Ако веќе сакаш направи си една приска секако таа во државна ти е без пари.Колку години си
Јасни ми се работите, ама одлуките се потешки. 33г сум, прва бременост со ивф заради запушени канали.
Ти верувам,сепак консултирај се со Лазаревски ние тука ке си дадеме совет ама сепак поминуваш низ тежок период и секако треба да се направи се неопходно.Ќе биде се во ред ......која недела си
Имаш време таман уште 2 недели да размислиш за се.ПОмини го скринингот еднаш ...Јас тстот го правев дури во 13 недела ....Ти посакувам се најдобро
Да Бубче, ради возраста мораме да правиме, само да ни се смири психата и се да виде цо ред, јас веќе 2 ноќи имам кошмари, од што мислам на тоа и лошо сонувам, едвај чекам скрининг
И пренеталниот тест не е сигурен ,само амниото.Имаше низ форумов една членка кога ја читав неодамна ама не секавам во која тема беше.Направила пренетален и изглегол со висок ризик,направила и амнио ама требала да чека и веќе била 17 недела и пред да и искочат резултатите отишла на киретажа,Плодот пратен во ману на испитување и амниото биле без никакво генетско пореметување,Ти го пишувам ова да ти кажам дека пренеталните тестови не се секогаш точни.Ја повеке верувам на добар скрининг .Димчев во систина е предобар сите го фалат.Ако имаш можност да одиш кај него.
За прв скрининг кој др би го предложиле на приватно?? И дали мора и приска да се прави? Ми се ближи и мене првиот скрининг и малку ме фаќа паника
Се зависи од финансиите.Ако си во можност јас бев Кај Димчев во Систина скоро 4800 мислам дека е скрининг .Во државна не сум стапнала ама слушам има и таму добри ке пише некоја членка.Чаир ги фалат Кировски и Шпишиќ...еве јас сега за 2 сакам да одам во Чаир.се нададов пари
Ок тоа е еден во сто случаи и неможеме сите да се водиме по едно негативно искуство. Ќе одам на скрининг и му верувам на својот доктор, што ќе каже тоа, не ги жалам парите, ќе.правам и пренатален заради годините, се за бебчето
скрининг е на ехо коа гледаат,а пренаталниве се делат на инвазивни(хорион/амниоцитеза) и неинвазивни(нифти/панорама).Со пренаталните се проверува генетика и 100%знаеш ситуација.Скринингот и неговата доверливост се базираат на искуството на докторот.
Јас кога бев за нифти ми кажаа дека може да дојде лош резултат ама тоа да е поради плацентата а со бебето да е се во ред и дека тоа се утврдува со амнио. Со тоа што појасни девојката дека ако недајбоже дојде лош рез од нифти се прави амнио за да се утврди точно каде е аномалијата. Доколку е во плацентата бременоста се тера бидејки секако на пораѓај плацентата се чисти целосно. Е сега колку е веродостојно не знам ваљда има вистина не верувам дека туку така ми го кажале. Како и да е нема 100% сигурност за ништо.
Здраво После година и нешто труд ми доцнеше и направив во два дена три теста и сите беа позитивни потоа преку крв bhcg ми беше 1539,3 се прерадував и ете сакав и со вас да споделам радост бидејќи на други теми во врска со бременост имав голема подршка од вас❤️❤️