Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Zdravo,
    Da se prijavam i jas vo temava prva bremenost, momentalno sum 4+5.
    Sakam da ve zamolam za sovet. Denes na brisenje imav prozracno roze, mnogu malku, od pamet me izvadi. Minative denovi nemav.
    Se javiv kaj maticniot, mi vika ne e strasno, no mislam srce mi zastana.
    Nekoj so slicno iskustvo/mislenje?

На Liu, S.o.F.i и tina2018 им се допаѓа ова.
  2. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.503
    Женски да ве прашам, до сега бев на два прегледи еден во 5та недела и едена во 7ма недела. Знам дека скринингот во 12 ми е задолжителен. Не знам дали има реална потреба да одам на уште еден преглед измеѓу последниот и скринингот, до сега немам почувствувано не дај боже некој проблем сега сум 9+0 ама некако месец и недела дена ми е многу за чекање до скринингот. Ви благодарам.

3. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Јас бев во 6та недела и еве сега на прв скрининг во 11та недела ќе одам, мислам дека нема потреба од толку одење ако се си е во ред

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Здраво, добре дојде и со лесно. И јас нова на темата со прва бременост, немам искуство ама како што имам читано, се додека нема свежа крв нема место за паника. Во рана бременост може да биде причина, дека се вгнездува плодот. Ама едно е најзначајно, консултацијата со доктор, ако тој ти вели дека е во ред, немај грижи. Ако грешам нека ме поправат. Уживај и позитивна мисла. Иначе и јас сум полна стравови и грижи. Си мислев само нека забременам и крај, уживам, ништо веќе не ме секира, ама не било така :D

На S.o.F.i, Anaroz1 и DejziSk им се допаѓа ова.
  5. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    860
    Допаѓања:
    2.652
    Ако некоја мисла ти ствара немир и стрес, оди, зошто да не, ќе си бидеш сигурна, мирно ќе си спиеш.

6. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    6+2 сум и денес слушнавме срцева акција.
    Преубаво чувство. :inlove:

За мачниниве ич муабет не правам :)

На cresa-jagoda, Bubce38, S.o.F.i и 17 други им се допаѓа ова.
  7. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    1.277
    Jas od koga doznav deka sum bremena do 12 nedela zosto imav hematom sekoja nedela odev na pregled. Sega vekje ne hematomot se namali mnogu i mi zakaza za 4 nedeli

На Honny и tina2018 им се допаѓа ова.
  8. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    И јас првата бременост со голем хематом, шанси за задржување на плод беа 50:50. Лежев скоро 2 месеци и имав чести контроли.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Love&bebe

Love&bebe Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    144
    Zdravo zenski
    I jas sum nova ovde pa ke se druzime
    Bremena sum 6 nedela po pat na ivf vrateni se 2 embrioni. Do Sega na prvoto eho vidovme 2 najubavo tocki, nareden pat odam za srceva reakcija. Me maci nesto maticniot ginekolog mi napravi denes eho I kaza deka imam 2 cisti I zgolemen jajnik dali ima mesto za panika ili ova e od stimulaciite sto gi primav. Kaj doktorot sto mi pravese ivf odam za 1 nedela. Dali nekoja go pominala istovo. Prijatna vecer

На Dzulija*, Honny, S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    И многу се скапи тие пренатални тестови околу 800 евра беа пред три години јас кога бев бремена имав 33 години и освен приска што ја направив на приватно овде во Струмица оти не прават во државната ни болница и скрининзите исто ги правев на приватно друго ништо не направив иако приватниот гин каде што одам ме набедуваше да ги направам тие испитувања ама не ги направив

11. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    2.905
    Prv skrinig pravev kaj d-r Ivanovski imav dobar rezyltat.Vtor kaj d-r Dimchev.
    Vo izveshtaite se si beshe navedeno i na kraj stoi deka so ovoj pregled ne se isklchuvaat genetski abnormalnosti.
    Jas go napraviv prenatalniot,konkretno Niffty iako ne spagjam vo rizichnata grupa.

На eta и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  12. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Па не би се сложила дека е ова баш вака. Од неколку причини,
    1. Нема некој што ќе се нафати (бар на легална клиника) да врши абортус БЕЗ резултат од амниоцентеза. Не е можно, едноставно. Као не ги дочекавме, ама ќе го абортираме, нема везе.
    2. Плод во ниту еден случај не се испраќа во МАНУ заради тоа што не е тоа обдукциона сала, туку академија. Плодот оди на патологија и оттаму се зема обдукционен резултат.
    3. Генетско испитување се врши на двата родитела во МАНУ.
    4. Не може да тврдите, трврдам, или било кој да тврди дека тој тест не е точен. Сепак, не е тоа приватна лабораторија "кај Рампа" за 500ка имаш се. Тоа се високо сертифицирани лаборатории, признаени на светско ниво. Со golden жиг на нив, стандарди и се пропратно. Вклучувајки го и моментот дека НИТУ една метода, ни на Димчев, ни на тестот не е 100% сигурна.
    Ако некој решил да го прави, или не, тоа е сопствен избор, но голема глупост е да се тврди дека од на баба ми маалото една немаше ништо, а имаше...

На Bislimska, ALISA0000, eta и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Jas za drugite raboti ne sum vo tek no za ova vtoroto deka ne se nosi plod na manu ne e taka, jas go nosev vo 2017 toa shto mi go izvadija vo 8ma nedela oti nemase veke srceva akcija. Me prashaa od sistina dali sakam tie da go ispratat no jas rekov ne sama ke go nosam bidejki ne bev sigurna deka navistina toa ke go napravat. Mi go stavija vo sterilna chasa, so nekakva tecnost mislam deka imase, go cuvav doma zamrznato bidejki bea praznici i imav prijatelka shto raboti vo manu mi kaza koga da go odnesam i go odnesov, posle nekoja nedela mi javija rezultat deka e so Tarnerov sindrom i si zemav i izvestaj pismen deka e taka. Taka da mislam deka manu seuste ispituva takvi raboti, ova bese 2017. Prostete shto vaka slikovito go opishav, nemav poinaku kako.

14. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    И јас да ти кажам ова го прочитав некаде и тоа низ форумот, и останав со отворена уста. Плод во ману и јас имам носено за понатамошни испитувања... Баш ќе се обидам да го најдам постов да го прочиташ

На Bebe2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Jas znam na shto mislis i jas bas toa go chitav i se podzamisliv, duri chlenkata garantirase deka e taka i vikashe koj ne i veruva da i pishe poraka deka ke mu prati i dikumentite od se toa da se uveri, ja sovetuvaa i da tuzhi. Znam tochno za koj slucaj pravis muabet e sega kako bilo i dali e tocno Gospod znae, mene kaj nea mi bese cudno shto brzala da abortira bez da pocheka da vidi i da se konsultira

16. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Може да смените тема?Ај малку позитива на форумов, не се сите со силен стомак ок??

На Anaroz1, stevemila, DejziSk и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    6.221
    Точно е дека не се со 100% сензитивност и специфичност неинвазивните пренатални тестови, ти пуштаат и на меил студии кога ќе им се јавиш пред да се одлучиш (ако им побараш, логично), а после и во самиот резултат си стои за секоја од состојбите што ги испитува во кој процент ги детектира/исклучува (ова за Верифи, пример за Т21 сензитивноста е 99%, за Т13 е околу 87%).

Исто така позитивната предиктивна вредност за секоја од хромозомските аномалии што се испитуваат варира (и тоа си го имаат наведено уредно компаниите), највисока е за почестите тризомии, а за сите други е пониска.

Во превод тоа што го наведе како пример членката погоре - постои наведен процент да се добие лажно позитивен резултат и во тој случај да треба да се прави амниоцентеза за да се исклучи.

Јас кога барав, некои од компаниите нудеа после на свој трошок амниоцентеза во приватна болница во случај да се добие позитивен резултат.

На крај сепак се сведува на амниоцентеза доколку се добие некаков позитивен резултат, никој не се потпира само на НИПТ.

Го пишувам ова бидејќи не се малку пари и информирајте се добро што нудат за истите.

На tina2018, Knizhevnik11 и mommy's love им се допаѓа ова.
  18. Ana-lib

Ana-lib Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2015
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    245
    Јас сум 7+5 денес, инаку втора бременост. На прв преглед сум дури задутре, немам трпение веќе. Во првата бременост до шестиот месец не осеќав ништо, сега осеќам како нешто да ми мрда во стомакот, иако е многу рано за осеќање.

На Maremama и tina2018 им се допаѓа ова.
  19. Maremama

Maremama Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    320
    Јас сум 6 недели и ништо не чуствувам како да не сум бремена освен градите отечени и болни како пред добивање..Во првата бременост се утепав од повраќање од почеток до крај дур се породив повраќав.Од кога ви почнаа вас мачнините? се надевам оваа бременост нема да имам :) во понеделник имам преглед закажано да слушнеме срце неможам да се стрпам некако:?:

На tina2018 и NIKA@ им се допаѓа ова.
  20. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    Dali nekoja vo pocetokot na bremesnota imala tenka stolica ? Jas od pred da doznaam deka sum bremena pa do Sega.... imam celo vreme koga I da odam vo toalet. Nekogas toa e na 2 dena nekogas sekoj den.... dali e normalno ? eve 6ta nedela do Sega ednas ili dva pati sum imala normalno.