јас сум љубител на суши прегем.Пред да останам тудна јадев еднаш недено.Сега сум 7 ми месец од стрф пробав само еднаш и тоа мала количина.Не е препорачливо...
Идни мамички јас завршив во болница дехидрирав. Тука сум од вчера и сум на инфузии по цел ден. Немам јадено и пиено 3 дена ништо, се надевам ќе бидам добро поскоро.
Нека помине побрзо. Јас се плашам дека исто ќе завршам зошто и вода да се напијам повраќам. Многу тешко
Дали некој прими вакцина во прво тромесечие? Јас првата доза ја примив без да знам дека сум бремена, сега за втора треба да разговарам со докторката во понеделник а термин имам за сега во четврток. Ме буни тоа што и некои доктори се строго против вакцина (општо, не само во бременост), па не знам како ќе се погоди мојава докторка. Ве молам за искуство.
Јас сакав да се вакцинирам и дознав дека сум бремена. Ме советуваа да не примам вакцина барем во првите 3 месеци после тоа да сме здрави и живи. Разговарај со доктор ако веќе си примила една доза веќе имаш заштита и антитела, види дали е неопходно и втора доза. Јас на твое место би испитала антитела и ако веќе имам некоја заштита не би ризикувала за втора доза барем во првиве месеци. Сепак доктор најубаво ќе ти каже. Секое добро
Јас примив прва доза во мај и после недела дена дознав дека сум бремена. Бидејќи претходно доста читав за вакциниве, а и поради други проблеми идев по гинеколози каде меѓу другото и за тоа прашував, впечатокот ми беше дека секој др кажува свое лично мислење. Никој точно не знае. Истражувањата се уште траат. Се консултирав со матичната и одговорот беше ние како матични немаме добиено конкретни насоки, не знам што да ти кажам, најдобро консултирај се со епидемиолог. Со мм решивме да не ја примам втората доза и мислам дека добро направив. Сепак во прв триместар не се препорачуваат лекарства, па дури и други вакцини кои се користат со години. Аќе си проверам антитела, може ќе се изненадам. Мое мислење.
Уште сум на многу течности, по 3 инфузии дури успеав малку да мокрам. Не игнорирајте повраќање на храна и вода, одете веднаш да ве проверат, јас од игнорирање еве што си направив. Ве гушкам и чувајте се ќе ви пишам пак.
мислам дека ти посочив во еден пост дека може да дехидрираш ама ми одговори дека имаш искуство со дехидрирање па се повлеков ама сега не се секирај ќе те направат ко нова со инфузиите... после си знаеш малце повеќе повраќање и пат на инфузија зошто ако се реагира на време со една инфузија се опоравуваш... ти посакувам што побрзо да се опоравиш
Денес 9+3, од вчера имам болки во пупките на градите. Дали е нормално толку касно да се појавуваат некои симптоми?
Jas pa voopsto nemam bolki vo pupkite, prethodno me bolea gradite, sega i toa prestana neznam dali i ova voopsto e normalno da nemam nikakov simtom
Мислам дека е нормално да ги снемуваат симптомите , мене почнаа да ме болат градите пред да дознам дека сум бремена и сега како да ми поминува болката и само ги фаќам и мислам дали е се океј опседната сум.
И првата бременост ми беше иста и дехидрирав само што кај нас у болница не ме земаа здраво за готовопа дома се опоравував некако. Е сега не сум во Македонија и тука лекарите добро си ја вршат својата должност и знаат да ти ја објаснат тежината на дехидрираноста во бременост. Се учиш на свои грешки почесто.
Le Lele istata sum i jas samo se pipkam i dzabe nisto nemam od grafite skros mi splasnaa i samo se nerviram i se plasam
Се е нормално и да имаш симптоми и да немаш, а градите некој ден ќе болат, некој ден нема така да уживај
Јас пред некој ден нон стоп повраќав , сега само нагон имам и дијареја имам вчера ми беше подобро па јадев месо прасе поточно и денес од синоќа 4ти пат со течна столица и од памет се вадам само…
Lelee isti sme, jas ne sum povrakala, ama imav zapek deneska dijareja, od pamet se izvadiv gotovo tolku nemam simtomi epten se razocarav, neznam sto da kazam gospod neka ni e na pomos.