Исто и мене. Поготово кога се вртам во кревет и кога станува болки имам страшни . Поминуваат веднаш ама ме вадат од памет.
Дали пешачите, се истегнувате, некаква физичка активност? Мислам дека е многу битна, посебно во последното тромесечие, за полесно породување. Секако индивидуално е, но може да помогне многу во ситуација како што е болки во половина.
Здраво, Уште недела ке правам прв скрининг. Дали се прави вагинално или од стомак? И дали може да се види на 4д?
За да те гледа некој на 4д мора да има сертификат и да е обучен за 4д. Во Систина мислам дека на 4д гледаат само доколку се прави некој скрин, не ме фаќај за збор велам мислам, зошто првата бременост ме гледаа само на обично ехо, додека на другарка ми матичниот и испуштил еден скрин па ја прати специјално во Систина на 4д . Друго да нагласам кога одиш на ехо кај друг гинеколог гледај да се обучени за 4д пошто многу имаат машини но немаат обука, па тресат зелени, дури и од памет некогаш те вадат " за пак да се вратиш на преглед" и да ти добро наплатат. Имам таква случка не е од Скопје, затоа велам очи широко отворени.
Женски, за отсуство од работа дали користите патолошка бременост или го користите правото за ослободување на бремените жени од физичко присуство во услови на пандемија? Се разбира, на оние на кои им е потребно.....
Во 12та недела, освен крвна слика, приска, прв скрининг и пап тест, што друго се испитува? Дали сега да побарам упат за д димери да испитам или понатаму се испитуваат?
Јас би ти советувала да си испиташ хемостаза и д димери сега.Јас правев и брисеви ,уринокултура ....енерано та е тоа.приска ти е статистички податок јас на пример не ја правев .....
Здраво девојки, денес сум 5+1 и веќе неколку дена имам 37тт до 37.3 најмногу. 3 дена имам и киселини и гадење ама ова со тт најмн ме загрижува не знам дали е нормално?
Ако не ја осеќаш како температура, туку ти е ок, тогаш е нормално да сe покачи за 0.5 степени во бременост и е добар знак
Jas koristam patoloska ne ni pomisliv deka seuste vazi taa merka, a i da vazi poveke mi odgovara patoloska da me vodat od finansiska gledna tocka bidejki kaj nas vo firma se sekavam lani deka trudnicite koi ja koristea merkata ima kratea 50% od plata.
Здраво девојки, дали сите испитувате д-димери во бременост? Јас во првата бременост не испитав, кога му спомнав на докторот ми рече нема потреба. Еве и за оваа бременост (11+3 сум сега) никој ништо не ми спомнува. Направив само крвна слика, брисеви и torch...
Знае докторот дали треба или не. Во првата бременост испитував ама на крај во 9 месец, зашто на другарка ми пред породување од болница и рекле морала да испита неможеле така да ја пораѓаат. Па ај и јас да испитам за да не ме влечат баш на дента кога треба да се пораѓам, докторот на трансфузиологија лом ме направи што сум дошла, демек мојот гинеколог бил крив јас ли ќе сум кажувала што да проверувам а што не.