Zdravo na site. Jas sum 5ta nedela i denes imam bolki i peckanje vo grloto. Vo apteka mi kazaa deka strepsils ne se dava na bremeni i mi dadoa da lizam pantenol+ vit C. Dali nekoja imala vakvo iskustvo, bidejki ne znam sto da zemam.
Prv pat li imas vakvi bolki? Jas kolku sto sum zapoznata, vo prvo tromesecie e normalno da se ima kako menstrualni bolki, pa duri i nekoj iscedok so bleda kafena ili slabo crvena boja. Sepak ako se intenzivni bolkite javete se kaj maticniot. Inaku da, od sirenje na matkata se i traat den, pa ke nemas, pa povtorno moze da se javat
И јас сум 10 недела и 3 дена, и сега првпат имам таква болка ми се појави ама многу малку и доктпрката ми рече дека е нормално дури немало јаки болки а во ред било мали болки се шири матката, и еве денеска ми е се во ред, само вчера така цел ден по малку
Мене ми се случуваше и околу 7ма и 8ма недела, затоа си викам до кога трае. Инаку докторка ми препорача магнезиум при таква болка.
Мислам дека од 16та недела, а кај некои сум слушнала дека од 13та на првиот скрининг им го кажале полот
Јас сега сум 10 недела и 3 дена и мо рече дпкторката дека е рано за скриниг и за миктобиолошки тестој и да појдам за 4 недели дали е доцна тогаш?
Тогаш јас ќе бидам 14 недела и некој ден, да закажам за порано или да одам докторката како што ми рече
Требало сега да ти закажат ако одиш на ГАК за скрининг. А ако одиш на приватно сама јави си се во која болница сакаш. Од 11 мислам, па до 14 недела е прв скрининг и приска. И за микробиолошки тестови не ти е рано, можеле да ти направат, ама не е нишо страшно ако ги направиш во 14.
https://remedika.com.mk/skrininzi-vo-bremenosta-sto-otkrivaat/ Тука пишува за скринингот Најдоборо разговарај со некој искусен гинеколог сепак тие се доктори и си ја познават работата
Здраво на сите 12 та недела сме, прв скриниг завршивме се е ок чекаме резултати од Nifty правевме оваа недела за симптоми само малаксаност/поспаност, пол од тестот ќе дознаеме
Za prvata bremenost Nifty test ne pravev odnosno nikoj od doktorite kaj sto odev ne mi rece deka ima potreba. Sega gledam skoro sekoja trudnica go pravi. Za toa doktorot vi dava preporaka ili sami sakate cisto radi mira?
ако си над 35 се препорачува тестот на скрининг, на скринингот зима мерки и ако една од димензиите не е задоволителна мислам беше кај вратот/главата тогаш мора и со физичка интервенција/боцкање да се екстрактира материјал за проверка но сепак прашајте доктор / гинеколог за поточни информации
Znaci prvo go pravam skriningot vo 12 nedela pa sprema nego doktorot te upatuva. Ako e se ok na skriningot nema potreba, taka neli?
Малку и мода се сега овие тестови. Без/со индикација, ги прават. Како што порано беше ептен ин матични клетки зачувување, па спласна фамата околу нив, па сега ова со тестовите пренатални. И пак не гарантираат 100%, на крај не дај Боже, амниоцентеза одлучува.
Ај да прашам тука бидејќи е поактивна темата, дали знае некој во Букурешт од колку часот почнуваат со работа ( треба да одам за анализа на крв и за TSH) бидејќи во вторник сум на контрола за 9-та недела