Првиот скрининг го прави матичниот и те праќа за приска на клиника пред да ти земат крв ти прават ехо запишуваат параметри и ти земаат крв за приска и толку, можеш да јадеш што сакаш погоре прочитав такво прашање.
Штом ти пишува доктор и соба, значи и ехо (скрининг) имаш закажано. Приската е резултат од крв. Препрашај си ја пак матичната што се ти има закажано на Гак. Или сликни го упатот и стави го овде без име и презиме.
Брисеви кога сакаш ти ама препорачуваат во 12та или 13та недела. Детален скрининг ти прави матичен а пред да ти земат крв за приска прават ехо “скрининг” и запишуваат параметри со тие параметри ти земаат крв за приска и добиваш резултат , тој што оди со приска не го сметам за скрининг пошто трае 5 минути а матичната скринингот ми го правеше 30 минути. Можеш и на приватно ако сакаш ама реално немаш потреба. Зборам од мое искуство Втор скрининг се прави само кај специјалист !
Скрининг 1, се прави до 13+6 гестациска недела. Скринингот е пожелно да ти го прави специјалист, а не матичен. Матичниот за скрининг може да ти закаже на Гак, во Чаир или ако си во можност и сакаш да одиш на приватно. Приската не е задолжителна и има доктори кои не ја препорачуваат бидејќи се работи на стар софтвер кај нас и е статистичка веројатност која многу пати се покажала како погрешна. Во случај на добри мерки од ехо, многу жени не ја ни прават. Во случај на недобри мерки или некои други индикации кои лекар ќе ти ги наведе, се прават пренатални тестови или амниоцентеза. Ако веќе се одлучиш да правиш приска, се прави на Гак и е бесплатно или по приватниве клиники (не знам цена) Скрининзите на приватно се +/- 4.500 ден.
Zdravo feminki, jas sum 7 nedeli i ponekogas imam isto kako menstrualni bolkii i custyvam kako nesto da mi tecit trcam vo wc i gledam mnoguu bel iscedok ama sega i mnoguu malku kafeaf e normalno?
И мене ми е така веќе неколку дена само што немам кафеав исцедок туку бел. Сите ми велат дека е нормално . Јас сум негде 8 или 9та недела сега.
Zdravo feminki da vinse pridruzam i jas pa da spodelime iskustva vo prvoto trimesecie na bremenost. Sum 6.6 gn utre znaci ke bida 7ma nedela ama imat edna nedela kaj sto se macam so kafeav iscedok dobiv progesteron 2 inekcii mi ponina 1 nedela sega gledam pak. Malku e mnogu na kolicina na brisenje samo ama pak e. Sega dr mi prepisa ampuli prolutex. Dali nekoja imat nekoe iskustvo so ovie?
Feminki da ve orasam kako vi bilo licetonprvite meseci na bremenosta 7ma nedela sum i leleee vratot i ovoj delor pod bradata mi e llom crvenii golemi akni ke poludam. Se tesam samo so toa sto mi vikat vaka ke rodis devojce
И јас сум како тебе 6-7 недела и мислам дека уште на трепкиве не сум се исфрлала, од врат до чело, до уши мислам дека сум лом. Едни големи акни ко пубертетлија и ништо не ми помага. Ако ти е за утеха јас прошлиот пат бев цело време исфрлана на вратот и родив девочје
Здраво драги! Јас сум 9+4 прва бременост, близначка со ин витро. Д-димери имам 1000 и примам по 1 клексан, плус прог.депо ампула на 4 дена и утрогестан 2 навечер, 1 наутро. Денес прокрварев, ретка, темноцрвена(кафена) крв на бришење при мокрење. Веднаш отидов на ГАК и кажаа дека бебињата се добро и имаат срцева акција. Утрогестанот ми го заменија со ДАБРОСТОН(да ги пијам 3x1), а се сомневаат дека можеби ми се случило од клексанот. Не сум паметна дали утре да одам во ЊуБорн каде што правев ивф и да се консултирам за промена на терапија...Слични искуства во рана бременост?
I jas se isfrlav od pocetokot, nikogas nemav problem so liceto i kaj 6ta nedela pocna. Sega sum skoro 14 pocnaa da se povlekuvaat, no jas nosam masko mislam deka nema vrska toa