I jas bas za toa se mislam isto kako tebe sum. Mene doktori mi kazaa da pomine prvo tromesecie pa moze vakcina treta doza. Dali nekoja trudnica e vakcinirana neka kaze iskustvo.
Jas veruvaj leto dobivav po 2 pati mesecno nekogas po 2-3 meseci ne dobiev ne mozevme nikogas da vidime koga mi bea plodnite denovi pa ostanav na prv obid ni plodni gledavme ni nisto. Koga ke sakat gospod ke si bidit pa sto sakat neka imame nie haha. Sega relaksiraj se ke pominar nedelive pa ke vidime site zaedno kako sme, te razbiram potpopno i jas sun vo ista situacija ko tebe no osven da zemame terapijata i da cekame da pominar denovite nema sto da prajme. Aj ti posakuvam se najlesno vo bremenosta pa keto da si guskame bebusi
Здраво феминки, јас сум нова трудница, веќе 7-ма недела започнавме да броиме, но имам едно прашање малку што ме загрижува е тоа што имам постојани болки во кичмата кои започнаа уште пред 4-5 дена. Болката најпрво дојде од колкот лев и од тогаш само кичмата ме боли. Магнезиумот ми помага да заспијам, ама сабајлето веќе имам повторно болка. Дали е нормално да боли во овој период кичмата, како да имам постојани притисок долу ? Од што постои можност да се јавува оваа болка ?
Bev na ginekolog I mi rekoa deka vo red e so mene i bebeto. Da napravam edna urinokultura, magnezium da zemam I toa bese sovetot. Edinstveno rekov da ne ima nekoj povekje iskustvo I da ne treba da imam povekje informacii.
Тогаш опушти се и направи си уринокултура да не е некоја инфекција во прашање , пиј магнезиум прашај за поголема доза и одмарај само ќе помине најбитно со бебушот се да е океј.
Мене ме болеше тој период неколку дена по ред. Ме болеше до степен да не можам да седам нормално на кревет, морав со перниче на кичма. Првенствено болките почнаа од препоните, а тој период имав и грчеви. Не обрнав многу внимание. Читав дека било нормално и и спомнав на докторката, исто ми рече нормално е.
Zdravo mila I dobro ni dojde jas kako za utrha mozm da ti kazam deka bolkite vo kicmata mi se od prviot den od koga se napraviv invitro pa se do denes eve teram 15 +3 mnogu panicev I se mi vikaa dobri se bebinjata ke si trpis I taka si teram ni magnezium ne mi pomaga
Bolki vo kicmata imav i jas isto taka imav i bolki vo stomakot nisko pa maticnata mi kaza da pijam magnezium prasok po 2pati na den i stavav vaginaletki utrogestan 2pati od 200mg. Bolkite vo kicmata ne se strasni stom ti kazale deka se e vo red poveke odmor samo so lesno.
Не знам што ми е попаметно. Самата вакцина ми е ризик, ама па и ковидот е. Сабајле бев на преглед и ми рече после 14та недела.
Ќе се пазиш повеќе. Искрено во бременост јас не би примила вакцина. Мене ми е страв апче да се напијам да не му наштетам на плодот (иако гинеколог ми рекол може да се напиеш). А не па вакцина сепак не се од нашето детство па да речеш стари се испитани. Сепак се работи за нови вакцини никој не може со сигурност да ти каже како ќе биде.
Zdravo feminki, dali nekoja od vas imalo iskustvo vo bremenost so toa sto placentata da e pogolemo ko za 10 nedeli a plodot da e 8? Pd prv pregled do sega plodot de razviva supper samo mi vikat deka mestoto kaj sto sedit bebusot odgovarat ko za 10 nedeli. Jas imav mnoguu ne redovni ciklusi i zatoa sjm Ostanala polasno trudna.
Јас не би се вакцинирала сега бремена. Досега не се вакцинирав не па бремена. Јас пред да останам бремена бев позитивна. Кога ќе се роди бебето живи и здрави после некое време ќе се вакцинирам.
Имаш значи ти веќе две вакцини. Што не си привериш антитела? Јас трета не планирав ни не бремена , сега па ич , на почеток прележав. Затоа ми викаа гинеколозите прво вакцина па бременост. Така и направив, одложив малку. Мислам дека вакцината ни помогна многу
И прелегана сум плус. Се мислев да идам до Врање, да примам од кинеската, таа е на принцип на класична вакцина. Ама ако се одлучам тогаш тоа дури пролет би било. Пред да почнеме со обиди баш и кинеската ми ја препорачаа. А не можам да се пазам повеќе, маж ми е ептен изложен, и првиот пат од него се заразив. Фала на советите
И мојот е ептен изложен ама ја никогаш не би примала нешто што не е испитано како што пиша погоре членката неможам едно апче да испијам а не па вакцина да примам.