Женски да ве прашам нешто. Јас денес за прв пат бев на преглед кај матичен. Оваа ми е нова матична. Многу ме збуни со апчињата што ми ги препиша. Гледам ми пишала метилирана фолна 400мг и едни витамини Железо+омега3+Фолна. Сега јас никогаш метилирана фолна немам пиено. Пијам обична. Друго некаде читав и дека голем внес на фолна не е убаво. Ако може кој знае да ми кажете, јас секако во недела ќе одам кај специјалистот што ми ја водеше претходната бременост и ќе го прашам се, само да не ми е на памет ова до недела дали има штета да се пие метилирана фолна па и плус фолна да има во другите витамини? @fana мислам може да ми објасни.
Здраво дечки,бремена сум скоро 10 недели и денес дознав дека имам уреаплазма и треба да одам кај докторката во понеделник за терапија. Прочитав на нет све и свашта за оваа бактерија и искрено сум малце повеќе поисплашена. Ако има некој искуство со оваа бактерија, ве молам за размислувања и искуства. Бацки до сите
Па не знам, не ги купив сеуште Еве слика А и ме буни зашто метилирана ми има препишано.. Нели таква се пие ако имаш генетски мутации или како беше.. не сум баш упатена
Искрено не знам. Јас само премама пијам и толку. Дополнително фолна не. За метилираната фолна точно е, ја пијат тие со мутации но нема штета да ја пијат тие без мутации. Тој бидејќи не знае дали имаш или немаш мутации (а не знаеш ни ти) за сигурно ти дал метилирана.
Нова сум на форумот и ми треба помош. Останав бремена за прв пат и закажав на гинеколог пред 3 дена точно за прв пат. Отидов точно на 5 недели според мојата последна менструација денеска треба да сум 5+3 но ем ми е матичен гинеколог ем си го платив прегледот а ништо не дознав конкретно. Ме прашува дали сум сигурна кога ми била последна менструација викам да си запишувам ме прегледа на ехо вика треба да си 5та недела но ова е многу мало како за 3-4 недели мала точка имаше јас видов и таа ми вика се гледа гестациска кеса и верувале или не тоа беше целиот мој прв преглед на ехо во 3 реченици што ми ги кажа. Потоа и кажав дека пијам само фолна рече добро но фолната е метилирана заборавив да прашам дали уште да ја пијам таа или не. Не добив слика од ехото(што ми е најмногу криво) или таа има па може да ми да даде на следниот преглед или нема слика од ова ехо според вас што мислите? Следен преглед ми закажа за 2 недели но јас не сум воопшто задоволна јас сама и побарав упат за бета ( таа немаше да ми даде сама) бетата излезе 6800 на прв ден од 5та недела јас се си мислам да не е многу ако според докторката сум 3-4 недела и сега ме јаде црвот кај згрешив си мислам оваа недела да идам кај друг доктор на приватно за уште еден преглед според вас кажете ми каде згрешив? кои се прегледи треба да ги направам до 3 месец ако е се во ред кои витамини ве молам нова сум во ова а немам многу искуство...
И кај мене во 5та недела имаше само гестациска ќеса Во 5+6 слушнав срце. Значи во ред е тоа немој да се плашиш. Единствено пристапов од матичната твоја не ми се допаѓа, ако немаш доверба и не си задоволна смени ја.
ти си отишла по брзо време, мене ми закажа дури во 7 недела кога ке бидам што за мене лично е премногу ке мора да одам кај друг лекар оваа недела
Кај двајца доктори одам јас. Првиот пат беше на приватно, вториот бев кај матичната . Штом не си задоволна смени ја. А за другото не се паничи
Мислам дека е нормално сето тоа што ти го кажала зашто ти си 5та недела ама плодот е некаде 3та (според овулација). Многу е рано нема ни што друго да се виде или каже. И јас влегов во 6та недела, а прв преглед имам дури во 8ма. Не си прави дополнителни стресови бетата ти е супер за таа недела. Сега гали меше и уживај па за 2 недели направи уште еден преглед може ќе си слушнеш и срценце. Можеш само фолна да пиеш сега, и јас пијам само фолна. По анализите преку крвна анализа и брисевите ќе знаеме дали треба да примаме и некој други витамини. Честитки и со лесно до крај
Витамини Пре Мама почни си ги ја после прв позитивен тест ги пијам. Нареден преглед ти е за срценце да слушнете и после у 12та недела скрининг тоа се првите три прегледи.
Така ги направивте сите првите прегледи? Не се сеќавам за синчето дали измеѓу бев, а сега бев во скоро 7ма слушнавме срце и ми закажа во 12та за скрининг докторката. Се мислам дали треба сега да одам пак измеѓу, 9+4 сум денес или нема потреба? Ми е мисла дали е се во ред, а од друга страна не сакам да правам ко за првото милион прегледи.
Мислам дека нема потреба иако знам како ти е тој период едвај ми поминуваше и само бев со некои глупи мисли у глава , тоа што повраќав ме правеше среќна пошто мислев дека ми е знак дека е све океј хахах будалетина сум била …
Да ти кажам искрено и мене таа мисла ме држеше почнав да повраќам уште пред да отидам на преглед во 5та недела , интензивно по цел ден и ноќ , едно време на мксла ми идрше да не имам рак на желудник недај боже, му кажувам на докторот и он се смее вика штом повраќаш добро е , си мислам незнам баш дали да повраќаш 20 пати на ден е добро ама ајде ќе се издржи
И мене така ми закажаа , бев во 7ма недела за срцева акција и после ми закажаа во 12 недела скрининг , ја цела во прашалници башка прва бременост , со ин витро сум , страв у коски, милион мисли и прашања, ама добро е помина се ❤
https://www.facebook.com/100510748296387/posts/462111552136303/ Јас како што читав и толку повраќање не е добро.
Да да го читав и јас истото , но почна да ми се намалува фала богу , не е веќе толку често , сега е на неколку дена , и не е со толкав интензитет , бебко е добро тоа е најважно
Честитки и со лесно да си ја поминеш цела бременост. И кај мене во 5та недела се виде само гестациска кесе и ми рече дека е во ред, така и треба да биде, за 2 недели ми закажа повторно, бев точно 7 недела и слушнавме и срценце. Во петокот бев пак на преглед точно 10та недела го видовме, веќе личеше на човече со главче, меше, ноџиња и рачиња Ако ти е многу мисла отиди си на уште едно мислење ама другата недела, сега пак нема да се види ништо повеќе. А бетата ти е супер за 5та недела.
И јас така ги направив. Според мене немаш потреба од дополнителен преглед. Знам дека ти е мисла. Ама штом д-р смета дека нема потреба, мисли позитивно.