Го разбирам твојот страв засто и јас поминав низ тоа, имав спонтан во септември во седмата недела, сега сум повторно бремена еве денес правам 9 недели ама се со страв не си уживам во бременоста како сто треба, и во оваа бременост ми се појави кафеавиот исцедок усте од 5та недела и од тогас примам прогестерон вагиналети 3 на ден и за срека ми престана но ми траесе до 8 недели сто знаЧи 3 недели со исцедок. Ти препораЧувам да одмарас и тоа колку сто можес повеке, така ми кажа мене док.да станувам само за во wc. Биди силна моли се и ке успеес, мора да успееме сите ние кои сме поминале низ тоа
Денес влегувам во 12 недела, во четврток сум на скрининг кај Димчев. Има нешто ново кај вас?направивте скрининг?
Не сум била уште на скрининг, бев на преглед во систина и се си беше добро. Матичниот ми закажа почеток на јуни, тогаш ќе терам 14та недела, ама најверојатно заради микробиологија што треба да ми ја направи на истиот преглед. За Димчев читам многу убави работи, ајде убаво да поминеш може и ќе ти го кажат полот пиши ни како си поминала
да А кога се земаат брисеви. Ми кажаа 12-13 недела, но јас сакам наредната недела да одам на краток одмор надвор од Скопје, па ме интересира дали може да се направат во 14 недела. Слушнав дека ако не се направат тогас 12-13 недела немало да ти дадат боледување. Точно е ова, знае некој?
Јас мислам дека брисевите немаат никаква врска со боловањето. Дури и не се задожителни брисевите, туку се препорачува да се направат. Другарка ми има ризична бременост и цело време е дома на боледување, а брисеви нема направено бидејќи цело време има крварење и не може да и земат брис. А она е 16 недела.
Секако дека се задолжителни, освен ако не си ги направила пред да забремениш, тогаш не прават, и секако ако има не дај боже проблеми со бременоста. Знам дека се чека да помине прво тромесечие и ги прават околу 13та недела, ако има некаква бактерија брзо да се реагира. Поздрав
јас ги правев пред да забременам баш, значи не треба. Епа супер и така беше тоа почеток на февруари, рано е уште. Инаку да ви кажам дека денес бев на скрининг и бебето е добро, беше многу немирно само преташе со рачињата и ноџињата, возбудено како мене Ништо друго не ми кажа освен да си го слушам своето тело и да не се раководам по други трудници, секој случај се е индивидуален. Ете така и вам ви посакувам со лесно да си поминете ако не сте биле на скрининг. Инаку докторот е многу позитивен (Димчев) и некако ме олабави, сега ми е полесно. Ве гушкам
Мене гинекологот ми зема брисеви сега, на 10та недела (утре во 11та ќе влезам) а скрининг после 01. јуни дури ми кажаа. И јас мислам дека тоа се две одделни работи, ама прашај си го твојот гинеколог за сигурно.
BellaS мила, ти сега си 11-та недела, за ден два влегуваш во 12-та, значи ке бидат полни 11 во 12-та [/quote] Срце ако гледаш по тикерот не испага така според гинекологот, 5 дена сум поназад според тоа што покажува на ехо (најверојатно според димензиите на бебчето се водат)
Срце ако гледаш по тикерот не испага така според гинекологот, 5 дена сум поназад според тоа што покажува на ехо (најверојатно според димензиите на бебчето се водат) [/quote] Знам мила дека имаат и таква пракса според некои мерки на бебето да кажат за која гестациска недела се работи, но сепак тоа не е меродавно, најмеродавно е според последна менструација, според неа се рачуна и термин за пораѓај, а и за други испитувања кога ке одиш на пример на клиника ке те прашаат која недела си, ама според последна менструација, а не според мерките што докторот ги видел. Така да ако тикерот ти е според последна менструација, тоа што ти го пишува ти е точна гестациска недела. Поздравче и не се замарај воопшто со тоа, само информативно ти пишав
димензиите се тие што најточно ја одредуваат гестациската недела,бидејќи според последниот менструален циклус,можат оратационо да се водат,меѓутоа според точното зачнување тешко се одредува од голо око(за тоа постои специјален тест не сум сигурна дали во Mк го има)
Здраво на сите! на 22 мај бев на гинеколог и ми потврдија бременост. Но гинекологот рече да отидам пак за 10 дена за да може да се види срцева реакција, според него, плодот е зачнат подоцна. На извештајот ми запиша ‘‘видливи се ембрионални маси кои укажуваат на рана бременост‘‘. Симптоми имав уште пред да ми дојде терминот за добивање-како цврсти и болни гради и видливи вени на нив. А после денот кога требаше да добијам наутро ми се повраќаше ама потоа се поминуваше, и ме болеше многу грбот и половината. Сега си повраќам секое утро како ЗА ДОБРОУТРО,а потоа во текот на денот симптоми некои посебни немам (секогаш поткаснувам нешто за да не ми се испразни желудникот), иако се што јадам е со сила, бидејќи немам воопшто апетит и сум ослабена 2 кг. Прашањето ми е дали некој имал или има слично искуство со ова што гинекологот ми го кажа. Иначе сум мн параноична и се плашам да не му се случи нешто на моето бебушко. Едвај чекам да дојде 3.6 за да отидам на гинеколог.
zdravo mene mi kasni edna nedela napraviv 2 testa i dvata bea pozitivni posebni simptomi nekoj nemam osven zamor i pospanost na ginekolog imam zakazano idnata nedela pa bi sakala da ve prasam kako odi pregledot dosega na ginekolog ne sum bila eho sum pravela ama vaginalni pregledi ne i se plasam dali e bolno kako ve pregleduva za da vi potvrdi bremenost. pozdrav
^^ Со вагинално ехо, тоа ти е сонда или ајде да речеме рачка преку која навлекува кондом и става малце гел за да не те заболи додека ја внесува. Како и да е, безболен преглед, да не му се плашиш, така ќе те прегледува секој пат во првите 4-5 месеци. За симптоми можеби и рано е, но не се оптеретувај со мисли околу нив, ако ги игнорираш може и полесно ќе ти биде, има девојки и жени кои поминале без симптоми и тегоби
Еве да се јавам и јас, утрово бев да ми земат крв за овој скринингот ама нисто не ми е јасно,гледам низ форумов кај нас во МК е друго, тука во Италиа денес ми земаа крв а ехо ке ми прават другата недела на 4ти јуни па нели не треба така или?? Плус само за крвта платив 75 евра а треба да платам и ехо 150 евра па нели претеруваат бе овие овде? А од искуствата сто ги видов низ горумов и не се така тоЧни овие анализи некои жени не ги ни прават, ама за дете се ке направам само да биде се како сто треба а и ептен сум паниЧарка овие денови се ми е таму умот си велам сто ако ми кажат несто лосо абе за котек сум Со дуса Чекам да влезам во вториот триместар Поздрав на сите
Jas sum 8 nedeli i 4 dena. Od 2rata nedela mi pocnaa macninite. Od togas pa navamu nema den a da ne Se sto jadam, jadam na sila, nemam apetit i se sto ke izedam povrnam Samo ovosjeto mi e slatko dodeka go jadam, no vednas posle toa trcam vo wc. Da se nadevame deka posle 12 nedela ke pominat ovie macnini, zatoa sto navistina e mnogu tesko Inaku kaj mene srceva reakcija se slusna koga bev 7 nedeli i 1 den. Koga bev toj den na ginekolog mi pravea test na karlicata. Dali do sega vi imat praveno takvo nesto??