Со првото кога бев бремена отидов со еден ден каснење 4+1 и веднаш се виде на ехо а срцева акција 6+4. Сега за второво бев исто 4+1 и не го виде и ме фати некоја паника.Сакав да знам кога најрано може да се слушне срцева акција(претпоставувам дека има врска и ехото) па мислев да одам во систина. Ама денес закажав ехо кај матичната па да видам дали ќе биде све ок.Денес сум 5 недела.
Рано ти е за срцева акција. Јас кога добив две цртки на тестот (ми каснеше пет дена кога го правев), на гинеколог закажав за десет дена. Тогаш бев 6+2, се слушна срцева акција. Јас би те советувала да причекаш барем уште една недела. Знам дека е тешко да се чека, ама ќе помине, и многу е поголема веројатноста да има срцева акција.
Zdravo fwminki ve molam za sovet, sinoka koga bev vo wc imav bledo rozevo, od prilika sum 8 nedeli bremena, a od sabajle nesto kako zolto kafeavo. Malku sum isplasena, ke odam na lekar ama nekoe vase iskustvo I mislenje sakam. Inaku pri.am utrogestan dva pati dnevno.
i jas imav taka tri dena po red. ke ti go citiram doktorot-bolji da istece nego da zgrutci da napravi belja. mi dade dabroston i prog. depo inekcii i se e ok od togas.
Ti blagodaram na mislenjeto. Bev na lekar I mi kaza deka nema mesto za panika, ke odmaram ovie denovi I toa e toa. Mi dadoa progesteron inekcii, utrogestanot si ostanuva I taka. Ama drugo e koga ke se konsultiras so lekar. Feminki bidete dobri site, btw nie sme si porasnale I greska bilo 10 nedelu smeeeee
jas sum na lekar na 1-vi mart za srceva akcija inace koga bev na 18 -mi februar bev 5+2 i ne se slusase srceva ajcija,isto imav kafeav iscedok i mi prepisaja utrogestan nasabajle i navecer i mi prekina iscedokot no deneska sabajle pak imav no samo sabajle.neznam dali da cekam do vtornik za na lekar ili??
@julia87 не би требало да ти е ништо. ама ако ти е страв, тркни колку ти да се смириш. таман мож и срценце ке чуеш па ке си се израдуваш.
Bev na ginekolog deneska 8 nedeli sum trudna mu ja slusnav na bebceto srcevata akcija samo ima nesto shto me zagrizuva.. nad plodot od desnata strana imam nesto kako crna tocka mi rece bilo nesto kako krvaranje i za da ne dojde do toa mi prepisa cepcinja dali imal nekoj do sega vakvo iskustvo ?
Toa e hematom najverojatno jas imav ama kaj mene bese pod bebeto primam progesteron depo inekcii na 4 dena i stavam utrogestan vaginalni tableti od 200 mg osven toa mi dadoa da pijam vitamin e,omegazon i betaimune toa bilo za apsorbcija samiot organizam da go apsorbira i treba povece da odmaras ne digaj tesko nagli dvizenja ne pravi vnimavaj povece vnesuvaj povece vitamini preku ovosje cedi limun svez pomaga i toa se ke bide vo red
I mene mi dadoja utrogestan po 1 sammo navecer e sega ke vidiime sto ke bide sledna kontrola.mi e na 29 ti mart
Здраво феминки Јас сум во 9та г. недела, на прв преглед бев во петтата недела, срцева реакција не се слушаше но малата точкичка трепкаше и тоа значело срцева реакција ама беше рано да се слушне па дури нареднава недела успеав да закажам контрола и едвај чекам Пијам фемибион 1, сите мои блиски другарки трудници ми ги пречорачаа исто и докторката но читав некои работи дека биле повлечени па ме фаќа страв. Дали вие ги пиете да ми дадете мислење зошто несакам да верувам во такви дезинформации што се пуштаат за бизнис, конкуренција и пари, а влеваат страв кај многу луѓе.
Јас ги пијам фемибион 1. Повлечени беа затоа што на амбалажата не биле наведени сите состојки кои ги содржеле. Ама секако ги има во продажба, пред некој ден купив.
Јас пиев со првата бременост фемибион 1 и 2 и сега почнав пак да ги пијам фемибион 1 со втората. Матичната ми вика за до 12 недела да не трошам пари било доволно само фолна киселина,ама баш на ова да штедам немам намера.
Да и мене истото ми го кажа гинеколог доволно е само фолната киселина, а за фемибионот да си одлучам сама и јас нормално ги купив и ќе продолжам да ги пијам Нема штедење за ваква најубава работа.
Во првата бременост пиев само фолна во прво тромесечие, после само Фероглобин, никакви додатни витамини. Почнав со Мамавит тогаш, ама ми беше лошо од нив и ги прекинав. Фемибион некако повеќе ми одговараат иако матичната ми ги препорача ПреМама Дуо. Инаку секој ден пијам фемибион1, омега3 и магнезиум од 250мг. Со првото магнезиум почнав да пијам дури во трето тромесечие, претходно немав потреба. Сега дека работам, па лесно се уморувам, голем дел од работата ми е на нозе, па морам да пијам мг оти имам грчеви навечер. По потреба пијам мг и два пати дневно.
devojki bev na pregled vo vtornikot i slusnav srcence,7 ma nedela sum bremena i primam utrogestan,pred edna ned imav kako kafeav iscedok i mi traese samo 1 den ,popladnevo pak imam ,nekoj sovet
I jas go imam istiot problem ne grizi se neje nisto strasno samo od kolku mg primas utrogestan? I dali gi primas vaginalno ili gi pies?
od 200 miligrama vaginalno gi primam,iako mi prestana kaveaviot iscedok doktorot mi rece da prodolzam i da dojdam za tri nedeli.sega neznam sto da pravam ,dali da odam porano ili se e vo red?ti koja nedela si bremena?
Jas primam utrogestan oralno od 100 mg i isto i mene mi rece za 3 nedeli na kontrola jas sum 9 ta nedela i kafeaviot isceyok mi prestana ama sepak si prodolzuvam so utrogestan ne plasi se neje nisto strasno mozis da odis na zakazaniot termin sto ti go kazal doktorot!