Гадење не мора да имаш. Јас првата бременост ниту еднаш немав гадење. Сега сум 8 недела и до сега само еднаш ми се слоши и се надевам дека нема повторно, зошто ако такви се мачнините искрено воопшто не се пријатни. А за градите според мене нормално е да спласнува болката зошто телото и кожата веќе се навикнати на новата состојба. Не си барај проблем каде што го нема и со лесно
Гинекологот ми рече да си направам крвна група и RH фактор. Ми кажа на трансфузиологија, ама не ми даде ни упат ни ништо. Дали некој има искуство како оди тоа, дали оди со закажување, приватно е или со упат, колку се плаќа итн?
Со упат од матичен гинеколог за трансфузија се испитува крвна група и rh фактор пошто си бремена нема ништо да ти наплатат ни за крвна група ни за испитување на крв бесплатно е за трудници јас испитав кога не бев бремена и со упат платив 60 ден. и тогаш ми кажаја ако беше трудна без пари е.
Девојки, позитивен тест на 12 ден и бета на 13 ден од ЕТ 309.. во ред е вредноста? На консултација сум во понеделник
Јас искрено ја правев На клиника. Прво правев скрининг ,кој беше добар и матичната рече нежа потреба од друго направи си го на клиника. И излезе сосема океј
Што пиете кога сте настинати? Некој вирус ме префати од ќерка ми,нејзе 3 дена и траеше еве денес веќе нема ништо па сега јас сум на ред . Болка во грло,синусите ме болат,омалаксана сум и глава боли ненормлано дури и очите.. Супа,чаеви тоа знам,дали смеам да се напијам парацетамол или витамин ц?
Откако дознав дека сум бремена поради благо крварење (малку кафеав исцедок) матичната ми препиша утрогестан меки капсули да ги пијам. При крај сум со нив, но последниве неколку денови осеќам доле непријатност, како иритација и печење при уринирање. Како жолтеникав исцедок, оди и накај зелено, со непријатен мирис. Можно ли е утрогестанот да предизвикал некаква инфекција?
Zdravo na site, bremena sum po pat na invitro. Denes mi e 15 den od transver ili 4+6 . Od 10 den imam svetlo kafeavo krvarenje. Denes koga se razbudiv imav rozevo nakaj crveno krvarenje i edno parce krv kako kaj menstruacija mi se slizna. Se preplasiv i odma otidov na doktor. Prvo mi zemaa krv da vidat rezultat od bhcg koja vcera bese 1800. Seuste cekam rezultati. Me gledaa i na eho se vide gestaciska kesa od 7.9mm i zolcno kese 1.9 mm. Kaza deka kesata e malku nisko no ne mora da znaci deka ke se sluci spontan mozebi tamu se fatilo. Krvarenje od gestaciskata kesa i okolu plodot nema ima dolu nisko no kaza deska izgleda kako se da e vo red, no krvarenjeto ke prodolzi bidejki taa krv mora da istece. Inaku zemam utrogetsan 3*1 vaginalno. Gi cekame sega rezultatite od bhcg.
Оваа бременост на два пати имав крварење, ама баш крварење свежа крв. Само како да истече од мене и прекинуваше веднаш. И двата пати имаше како што викаш дури и како парченца. Еднаш ми се случи пред срцева акција (значи некаде 5+4 мислам бев) па си видовме срценце. Вториот пат ми се случи 6+6 и еве веќе две контроли и се е уредно. Бебе си одговара на неделите и срценце си чука. Минатата контрола матичниот ми рече дека имам мало хематомче, ама сега докторкава што ме води вика нема ништо (ова за неполна недела) и дека се сомнева воошто дека имало хематом. Вика крварење во рана бременост може да се од многу причини, меѓу кои и имплантависка крв што се таложела, оштетен крвен сад и друго. Секако мора следење и контроли и ако е потребно појачана терапија и мирување. Јас конкретно не сум на бед рест, ама сепак користам боледување за да не се напрегам многу, а покрај утрогестан користам и прогестерон депо и пролутекс. Моментално сум 8+5 и сега веќе ќе почнеме постепено да намалуваме на терапија. Инаку и со првата бременост со синчето исто ми се случи крварење ококу 6-7 недела, па си истерав бременост до крај и малиот сега ќе полни 5 години. Колку можеш посмирено и следи си препораки од доктори. Уште ова. Кога прокрварев ивф докторот ми го прекина аспиринот. Во меѓувреме бев на трансфузиологија и трансфузиологот ме искара зошто ми прекинале. Вика посекако крварењето не е од аспиринот туку си има друго жариште. Истот денес ми го потврди и гинекологот. Знам дека во паника сите прво тоа прават - прекинуваат аспирин, ама еве чисто како инфо што ми кажа трансфузиологот. Јас кратко го имав прекинато и сега повторно почнав да си го пијам како што ми е препишано преку еден ден.
Blagodaram mnogu na odgovorot. Sega mi se javija od bolmica mi kazaa deka betata e dobra vcera bese 1800, denes e okolku 2800, si prodolzuvam so utrogestan 3 pati na den i cikloproginova 3na den
Смеам да земам магнезиум една кесичка? Не се овие грчеви, ама така некако минимално бранување осеќам.