@najjacha како си? Со тебе сме блиску знам. Која недела си? Како ти е чувството во мешето и дали слушна срце?
Здраво девојки, јас денеска сум 18 ден од трансфер и по некоја моја пресметка 5та недела ( поправете ме ако грешам) .. прашањето ми е во врска со терапијата. Пијам естрофем 2×1мг ( ми го намалија инаку пиев 2×2мг) и декортин од 5мг по 1 на ден и сеа бидејки ивф докторот ми е на одмор мора матичниот да ми го направи првото ехо и доколку е се во ред естрофенот да се прекине а декортинот постепено да го намалувам.. дали имал некој ваква ситуација со исклучување на терапија и дали да одам на две мислења пред да прекинам со терапијата.. ме фаќа страв бидејки матичниот уште на старт кога се јавив да закажам ми кажа дека он сам неможе да прекине никаква терапија. Извинете за долгиот пост
Матичниот лекар нема да прифати одговорност да се меша во терапијата од ивф докторот. Ќе си го почекаш ивф докторот да се врати од одмор. Моето искуство со ивф докторот беше до 12 недела односно до прв скриниг, ( ми закажуваше преглед и секој преглед ми намалуваше терапија) после тоа си продолжив кај доктор специјалист во приватна болница. Матичната само за упати и боледување ја имав.
За декортинот незнам, зошто јас го пиев само 5 дена после трансфер. А за естрофемот ивф докторот ми направи шема за намалување, ама јас бев со многу поголема доза на естрофем од тебе (2×4). Кај мене се менуваше дозата на секои 5 дена. Секако сигурно нема да е цел месец на одмор, така да се стрпи се да ти даде понатамошни инстукции.
Ми се појави ептен morning sickness, а и генерално гадење по цел ден. Утре почнувам 7ма недела. Мешето е добро, само повремено имам остри болки. Немаме слушнато срценце уште, имам закажано почеток на Јули, тогаш дак Боже очекуваме да слушнеме. Завршувам со утрогестанот, и си останувам само на фемибион 1. Ме мачи само тоа што имам некој жолтеникав накај зелено исцедок густ, бев на гинеколог ми рече само со камилица премивај се. Како си ти? Која недела си, како се адаптираше телото на новите промени?
Јас сум за една недела на преглед, 30ти јуни. Сега сум 5+1 и осеќам чат пат по некое гадење и човече не знам дали така тоа треба да се осеќа. Смешки. Пример сабајле станав и ко тешкотија, ко да сакам ждригнам или повратам ама не можев. Имам ко фобија од повраќање, и го стегам и ми помина. А можда и дека не бев спана добро, а и дека не јадам последниве дена, и затоа ми се прилошуваше. Ама некако апетитот ми се намали. Можда и од возбуда од мислење како е што е. Исцедок и јас имам така жолтеникав блед. Нека е таков, нема гајле. Болки бранувања така ко скокоткања имам чат пат. О градиве ме болат, осетливи ми се. Тоа баш сега почна пред некој ден појќе да осеќам. Земам исто дабростон и фемибион. Ама еве апетитов ко чуден. Сега ми е празен стомаков, ама немам волја некоја да земам да ставам в уста нешто. Ко да не ми прави ќеф хранава. Ќе да е од мислење вака. Не сум опуштена уште. А имаш желба за некоја храна посебно? Јас ко ќе замислам храна, појќе благо ми поминува во замислава отколку солено. И тоа е, одморам, сега да земам апче треба. Ах нека врват деновиве
Значи еве и сега имам некои мачнини и гадење во желудников, страв ми е да јадам нешто одма ми се гади. А инаку може да е и од прогестеронот, знае да предизвика нус појави како повраќање и гадење. Дали исцедокот мириса? Кај мене е непријатен мирис и затоа малце сум исплашена. Гадењето претпоставувам нормално е, и јас си имам фобија од повраќање и само го стегам, го враќам назад. Баш чудно се осеќам. Градиве за две недели ми се зголемија ми отекоа не ми биле вакви никогаш до сега. Во однос на храна, имам потреба од солено некако, благо не можам да смислам. А пред да останам бремена само благо јадев чудни работи ми се случуваат, хаха.
Малце утрово имав моментална тегоба, ама помина. Исцедокот не ми мириса, направи си брис, можда и кандида имаш а можда и сѐ си е во ред. Зависи колку е непријатен. Сакав нешто да те прашам ама ми избега. Одговоров ти го пишам цел ден, нешто ме прекина прееска. Мене градиве де ме болат де не и ме чешаат брадавиците. Прееска помалку, сега пак ко поосетливи. А дали осеќаш пецкање во папокот? Велат откако ќе има срцева акција, почнувало гадењето. Ако има вистина... Ако се сетам шо сакав да кажам, ќе пишам.
Да се убацам, за чешањето јас си го земав маслото од ДМ на бејбилов за стомак , јас имам чешање од почеток цела сум во рани ама маслото ме ублажува мачкам гради и стомак. Градите нон стоп ме чешаат а неможам јер Ме болат бре До негде има вистина од кога чувме срце јас почнав да повраќам кој знае
Фала ти на одговор. Која недела си? Со лесно да ти е И од почеток те чешаат или подоцна, а и стомакот те чеша? Мене во претходната бременост, веќе во поодмината фаза ме чешаше стомакот. И кога слушна срце?
Скоро 14та недела, стомакот нема ден да не ме чеша (почна негде 8ма недела) ај можда кожа се шири, све мислам нешто ме лази ме каснало ,еве со една рака пишувам со друга сум у акција чешање, али неподносливо е што знам мене ми е прва бременост ваљда е све нормално. Прва контрола ми беше 5+4 али не чувме срце после 10тина дена бев пак и тогаш имаше срценце Фалаа и тебе со лесно да си износиш до крај со леснотија
И јас да се убацам. Срце во 6та недела слушнав. А гадењето ми почна порано на почетокот имсв неколку нагони дневно и после цел ден супер. А околу 7 недела ако се сеќавам добро ми почна гадењето 24часа дневно неможев ни да јадам ни да пијам многу ослабев цел ден со корка леб бев. И од водата ми се гадеше. Само во кревет бев легната цел ден само тогаш ок ми беше одвај и на прегледи одев. 15,16та недела ми се намалија мачнините ужас. Со лесно
Јас гадење немам за среќа, ама затоа ќе полудам колку сум потечена како топка од прогестеронот што го примам Среќа гинекологот веќе ми направи шема да почнам да намалувам, инаку вака не се издржува. Наутро сум добра, како одминува денот се дујам како топка. Пред два дена кога бев на прва контрола кај гинекологот што планирам да ме води ми вика кога те видов на врата мислев 12-13 недела дека си веќе, а јас денес полна 9
Za vakvite terapiii kako estrofem i dekortin, osven ivf specijalistot drug ne moze da zgolemuva ili namaluva doza. Verojatno imas kontakt od doktorot mozes da se konsultiras so nego ili pocekaj da se vrati od odmor ....
Да се слушнав со сестрата од докторот кој ми правеше ИВФ, ми потврди како да направам. Мене матичниот ми направи паника но се разбравме @Ano иста сум, јас сум после тебе по недели и со помала терапија ама како топче посебно навечер
Мирувај, не работи буквално ништо, не се наведнувај, да не седиш на сонце , не се туширај со жешка вода,биди релаксирана и немој да се стресуваш , прави нешто што те опушта гледај серии читај книги, мисли позитивно, купи си инекција прогестерон мислам се виккаше инекцијата за недај боже ако имаш крв да ти ја пуштат одма налекар имај си ја , јас имав мало крварење и веднаш ми пуштија инекција таа најбрзо делува а дома си продолжив со утрогестан и се беше во ред понатаму не се повтори,имав нормална бременост
Devojki fala mu na boga nemam mnogu iscedok, momentalno imam svetlo kafeno pomesano so mlecno bel iscedok. Se nadevam deka i svetlo kafeniot iscedok ke prestane. Od vreme na vreme imam kratkotrajni slabi grcevi. Drugi simptomi mnogu mi se spie, omalaksana sum, imam nogu apetit i gradite mnogu me bolat. Inaku 5+3 sum. Vtornik imam eho.