Нормално е менструални болки да имаш првите недели. Ако поминуваат од Магнезиум не се страшни, ако не поминуваат ќе одиш на лекар.
Дефинитивно од терапијата ти е, со намалувањето би требало да ти биде подобро Седењево дома си го прави своето. Исто сум на боледување и се трудам да не мислам ама не бре... паметот ми е само во тоа дали ме боли или не. Ако боли колку боли ако не боли па да не не треба така со лесно на прв скриниг и после опуштање до максимум
Здраво мешиња втора бременост ми е, ама се осеќам многу заморно а буквално ништо не праам за да бидам толку уморна, со првото не ми беше вака. Да ме остаат да спијам, би спиела 24/7 До мене е или нормално е што ми е вака? Друга работа, на прв преглед бев тука, го видоа бебче во матка, ама во матката и излив од 24mm, долу накај цервиксот, слушнал ли некој за ова нешто, искуство ли? Не добив детално објаснување што и како, а кај моите доктори сум дури во понеделник. Овдешната докторка само ми рече дека треба да го следиме да се намалува.
Седењето дома ми е најтешкото нешто. И тоа јас не сум врзана за строго мирување, ама пак тоа што не сум продуктивна ми ја убива психата. Денес нова мака на дневен ред. Се разбудив со многу силна болка во колкови и еве 2 саати поминаа и се раздвижив и магнезиум пиев, јас уште ко расштрафена. А ти мораш да си на боледување или препорака ти е заради тоа што си со ивф? Да не имаш хематом? Примаш некаква терапија за поддршка, утрогестан, прогестерон депо?
@Ano Да, имам препорака ама не сум со патолошка туку со боледување матичниов ке ми продолжува. Од една страна дека сум со ифв а од друга страна затоа што сум со еднорога матка и таа ја рачунаат како ризична. Се надевам ке биде се како што треба
Епандобро покриена си. Само не се оптеретувај многу и не кревај тешко. Сигурно ќе биде се во ред. Значи сепак имаш индикација. Уживај одмарај тогаш колку можеш. Јас ради крварење кое го имав во 7 недела сум на боледување. Сега се е мирно, ама гинекологот сака да сум на безбедно, па да пројде скринингот и после веројатно ќе добијам зелено светло за да се вратам на работа. Исто и во првата бременост ми се случи па после 13 недела добив дозвола и си продолжив на работа до 9 месец.
Poslednive 4-5 dena nemav veke kafeav iscedok samo bel normalen. Bev na redoven pregled vo cetvrtokot i se bese vo red. Bebeto si napreduva 10mm srceva reakcija, krvarenje nema se vo red. Utrovo koga se razbudiv otidov vo toalet i na brisenje primetiv svetlo bledo rozev iscedok i slabi bolki. Sega imam kafeav iscedok kako sto imav prethodno. Stavam 3 pati utrogestan vaginalno i pijam cikloproginova 3 pati na den no vo panika sum. Sledna kontrola mi e sledniot cetvrtok neznam dali da odam na hitna. Vo misla sum zatoa sto kafeaviot iscedok zapre i sega pak pocna.
Ако е кафено пак не се паничи. Првата бременост повеќе од две недели со прекини имав кафен исцедок. Ако ти е на мисла евентуално отиди да ти боцнат прогестерон депо и мирувај колку можеш.
Doktorot uste prethodniot pat kaza od ovaa terapija sto ja imam poveke ne moze da dade. Vo cikloproginova ima isto progesteron. Sega e vikend ama najdobro ke bide ponedelnik da go kontaktiram doktorot. Se e vo bozji race, mora se da se izdrzi za nasite najmili.
Циклопрогинова белите се естрадиол, не прогестерон. Секако ако немаш болки и силно крварење следи си ги препораките од докторот како и досега и одмарај па консултирај се од понеделник. Ако ти се засили крварењето јас сепак би отишла на дежурен да те видат и да одлучат за депо.
Јас да сум ко тебе би отишла на дежурен обавезно што си е сигурно сигурно и плус понеделник кај некој добар специјалист да ти кажи за терапија јас не сум стручна ама има повеќе прогестеронска подршка утрогестан, дабростон, пролутекс инкции, прогестерон депо можи и други и специјалистот ќе ти кажи што да пијаш ставаш боцкаш чисто како совет што не мора да ме послушаш јас сум голема паничарка.
Мислам дека не е штетно гледањето на ехо јас само како совет да одиш но како сакаш мислам дека треба повеќе терапија да примаш.
Каков треба да биде исцедокот во бременост, дали прозирен и без мирис, јас имам густ бел без мирис од 4та недела па наваму сега сум 7ма недела правев уринокултира чиста е (а мокрача обична правам покажува бактерии тоа ме буни) а веќе 1 недела од време на време имам некое чешање доле што можам да преземам во домашни услови според вас?
Брисеви кога имаш правено последен пат? Може да е вагинална бактерија некоја, ама во бременост обично брисеви се прават во 12 недела. Незнам дали по индикација може и порано. Најубаво да консултираш гинеколог.
брисеви ке ми земаат дури за 5 недели не знам што да правам со чешањево ако има некоја бактерија тогаш може ке е касно
Кажи му на гинекологот за симптомите. Сигурно ќе ти даде соодветна препорака и терапија. Во најмала рака можеш да земеш некој вагинален пробиотик, ама секако тоа нема да е решение ако има некоја имфекција.
Ај сликни кај мокрачата да видам резултатот, ако можеш. Можно е кандида да имаш. Пиј јогурт, стави на влошка кисело млеко. Ако имаш само чешање. А те пецка при мочање?
на овој резултат ми дава чиста уринокултира затоа не знам што да правам, имам единствено само чешање, немам печење ниту било каква болка при мокрење. * матичниот гинеколог ми кажа дека кај секоја трудница во урина покажувало бактерии ради бременоста со тоа се тешам