Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.365
    Допаѓања:
    108.031
    Нормално е менструални болки да имаш првите недели. Ако поминуваат од Магнезиум не се страшни, ако не поминуваат ќе одиш на лекар.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    484
    Дефинитивно од терапијата ти е, со намалувањето би требало да ти биде подобро :l: Седењево дома си го прави своето. Исто сум на боледување и се трудам да не мислам ама не бре... паметот ми е само во тоа дали ме боли или не. Ако боли колку боли ако не боли па да не не треба така (facepalm):D со лесно на прв скриниг и после опуштање до максимум:l:

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Здраво мешиња :sun:
    втора бременост ми е, ама се осеќам многу заморно а буквално ништо не праам за да бидам толку уморна,
    со првото не ми беше вака. Да ме остаат да спијам, би спиела 24/7 :worried:
    До мене е или нормално е што ми е вака?
    Друга работа, на прв преглед бев тука, го видоа бебче во матка, ама во матката и излив од 24mm, долу накај цервиксот, слушнал ли некој за ова нешто, искуство ли?
    Не добив детално објаснување што и како, а кај моите доктори сум дури во понеделник.
    Овдешната докторка само ми рече дека треба да го следиме да се намалува.

4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Седењето дома ми е најтешкото нешто. И тоа јас не сум врзана за строго мирување, ама пак тоа што не сум продуктивна ми ја убива психата:drunk:.
    Денес нова мака на дневен ред. Се разбудив со многу силна болка во колкови и еве 2 саати поминаа и се раздвижив и магнезиум пиев, јас уште ко расштрафена.
    А ти мораш да си на боледување или препорака ти е заради тоа што си со ивф?

Да не имаш хематом? Примаш некаква терапија за поддршка, утрогестан, прогестерон депо?

5. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Примам утрогестан, а за прогестерон ми рече ако крварам тогаш.
    Немам крварење сега за сега..

6. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    484
    @Ano
    Да, имам препорака ама не сум со патолошка туку со боледување матичниов ке ми продолжува. Од една страна дека сум со ифв а од друга страна затоа што сум со еднорога матка и таа ја рачунаат како ризична. Се надевам ке биде се како што треба :l:

На mucka3 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Епандобро покриена си. Само не се оптеретувај многу и не кревај тешко. Сигурно ќе биде се во ред.

Значи сепак имаш индикација. Уживај одмарај тогаш колку можеш. Јас ради крварење кое го имав во 7 недела сум на боледување. Сега се е мирно, ама гинекологот сака да сум на безбедно, па да пројде скринингот и после веројатно ќе добијам зелено светло за да се вратам на работа(fingers). Исто и во првата бременост ми се случи па после 13 недела добив дозвола и си продолжив на работа до 9 месец.

На Karanfilce14 и Vanilla15 им се допаѓа ова.
  8. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Poslednive 4-5 dena nemav veke kafeav iscedok samo bel normalen. Bev na redoven pregled vo cetvrtokot i se bese vo red. Bebeto si napreduva 10mm srceva reakcija, krvarenje nema se vo red. Utrovo koga se razbudiv otidov vo toalet i na brisenje primetiv svetlo bledo rozev iscedok i slabi bolki. Sega imam kafeav iscedok kako sto imav prethodno. Stavam 3 pati utrogestan vaginalno i pijam cikloproginova 3 pati na den no vo panika sum. Sledna kontrola mi e sledniot cetvrtok neznam dali da odam na hitna. Vo misla sum zatoa sto kafeaviot iscedok zapre i sega pak pocna.

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Ако е кафено пак не се паничи. Првата бременост повеќе од две недели со прекини имав кафен исцедок. Ако ти е на мисла евентуално отиди да ти боцнат прогестерон депо и мирувај колку можеш.

На Telenovela00 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Telenovela00

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Doktorot uste prethodniot pat kaza od ovaa terapija sto ja imam poveke ne moze da dade. Vo cikloproginova ima isto progesteron. Sega e vikend ama najdobro ke bide ponedelnik da go kontaktiram doktorot. Se e vo bozji race, mora se da se izdrzi za nasite najmili.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Циклопрогинова белите се естрадиол, не прогестерон. Секако ако немаш болки и силно крварење следи си ги препораките од докторот како и досега и одмарај па консултирај се од понеделник. Ако ти се засили крварењето јас сепак би отишла на дежурен да те видат и да одлучат за депо.

12. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    771
    Јас да сум ко тебе би отишла на дежурен обавезно што си е сигурно сигурно и плус понеделник кај некој добар специјалист да ти кажи за терапија јас не сум стручна ама има повеќе прогестеронска подршка утрогестан, дабростон, пролутекс инкции, прогестерон депо можи и други и специјалистот ќе ти кажи што да пијаш ставаш боцкаш чисто како совет што не мора да ме послушаш јас сум голема паничарка.

На Telenovela00 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Telenovela00

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Jas bi otisla, no da ne mu nastetam na bebeto od tolku cesti ultrazvuci

14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    771
    Мислам дека не е штетно гледањето на ехо јас само како совет да одиш но како сакаш мислам дека треба повеќе терапија да примаш.

15. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.118
    Каков треба да биде исцедокот во бременост, дали прозирен и без мирис, јас имам густ бел без мирис од 4та недела па наваму сега сум 7ма недела правев уринокултира чиста е (а мокрача обична правам покажува бактерии тоа ме буни) а веќе 1 недела од време на време имам некое чешање доле што можам да преземам во домашни услови според вас?

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Брисеви кога имаш правено последен пат? Може да е вагинална бактерија некоја, ама во бременост обично брисеви се прават во 12 недела. Незнам дали по индикација може и порано. Најубаво да консултираш гинеколог.

17. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.118
    брисеви ке ми земаат дури за 5 недели не знам што да правам со чешањево ако има некоја бактерија тогаш може ке е касно

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Кажи му на гинекологот за симптомите. Сигурно ќе ти даде соодветна препорака и терапија. Во најмала рака можеш да земеш некој вагинален пробиотик, ама секако тоа нема да е решение ако има некоја имфекција.

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    11.909
    Ај сликни кај мокрачата да видам резултатот, ако можеш.
    Можно е кандида да имаш. Пиј јогурт, стави на влошка кисело млеко. Ако имаш само чешање. А те пецка при мочање?

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  20. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.118
    на овој резултат ми дава чиста уринокултира затоа не знам што да правам, имам единствено само чешање, немам печење ниту било каква болка при мокрење. * матичниот гинеколог ми кажа дека кај секоја трудница во урина покажувало бактерии ради бременоста со тоа се тешам

Прикачени фајлови: