Ne se sekiram ic za kilogramite, duri ubavo i mi stojat, godini go cekav ova i ne se zamaram ic, samo zivi i zdravi da sme i da ne cuva Gospod. Neznam sto nosam, pravev prenatalen ama gi zamoliv da ne mi kazuvaat, imam rodenden naredna nedela i ke pukame balon nemam ni intuicija, nit pretpostavuvam.
Немам ни јас мачнини од типот на гадење. Само многу ми стежнува попладне како да ми се крева желудник до горе и стомакот ми се дуе. А за кг и јас бев така 3.5 отприлика тој период, ама малку спуштив и за сега е стабилно. Додуша не сум се мерела последниве 2 недели
Да ти се множет годините јас имав некоја интуиција и претпоставував т.е бев сигурна дека ќе е машко и плус ми се јадеше кисело солено благо ич не ми се јади и мислев машко ќе е ама испадна женско и уште не сум уверена дека е женско хаха ама пренаталниот тест не лажи.
Pocnav sega poseriozno da si ja reguliram ishranata, se nadevam ke se debelam 3kg po trimestar Za jadenje ne sum strvna kon nisto narocito, jadam se (blago, soleno, kiselo poretko)
Ви се случило ли да имате бледо кафеав исцедок, повеќе како на искашкан веш не знам како да објаснам имам, 7 + сум, и претходната бременост имав тогаш докторот ми кажа дека плодот е се во ред и на тој исцедок да не реагирам, паничам. Читам дека кај некои се јавува, пред некој ден бев на контрола ок беше, користам и утрогестан сабајле и вечер. Се надевам нема место за паника...
Јас имав, премногу испаничив за џабе. Со бебето беше сè во ред, само ми рекоа да продолжам со утрогестан. Ако се јави пообилен исцедок и свежа крв да одам на лекар.
Јас сум 5+3 и имам кафен исцедок веќе една недела. Покриена сум со терапија, а на ехо се виде убав сакус со мерки што одговараат за неделата што сум. Докторката вика нема простор за паника се дур си примам терапија и е кафено а не крв и не полни улошка. Плус ако немаш менструални болки мислам дека е во ред. Сепак ако имаш можност консултирај доктор. Јас и прогестерон освен што пијам и ме боцкаат на 1 недела така што баш сум со се покриена од терапија и нема што плус да ми дадат од ова.
Јас така со претходната бременост испаничив и веднаш тргнав за Ск во сред ноќ Сега уште под лупа не ја ставив влошката ама па не можам за се да трчам на доктор, немам болки, немам крварење, ова дури не ми е ни кафеаво туку ептен бледо кафеаво, во понеделник сум кај мојата докторка се надевам дека ќе немам веќе, на бришење немам никогаш, само кога одам во Вц на влошка имам.
Па генерално и јас внимавам, ама не којзнае колку. Начелно не јадам сувомеснато, благо исто послабо освен кога ќе ме спопадне па знам и цело пакетче гумени бомбони да смуфтам. Ама па количински многу пожалку јадам, зошто брзо ми стежнува. Е сега пекарски и тестенини не можам да одолеам, ама па балансирам со овошје и зеленчук за сега. Претходната бременост мислам бев +14, а ја стартував со 55. Оваа ја стратував со 50, и за сега полна 15 сум +3. Е сега дека уште сум и на боледување, па послабо се движам, ама на жешково нема ни каде. Да изгурам уште наредна недела дома, па после кратко на работа па одмор. И здравје се ако е во ред планирам од септември да си продолжам со работа.
Здраво, сакав да ве прашам до која недела ве гледаа со вагинално ехо, јас до сега сум била два пати на преглед во 6та и 8ма недела, а сега сум 11та недела и не знам дали сега ако отидам пак ќе ме гледа со вагинално, искрено не сакам зошто после првиот и вториот преглед имав кафен исцедок и мислам дека е провоциран од ехото, кое е вашето искуство?
Два пати ме виде со вагинално, првиот и вториот пат, во 5та и 7ма недела, проблем или болка не почувствував од прегледите, од тогаш ме гледа со авдоминално, бидејќи тој така одлучи. Ако не сакаш со вагинално кажи им, и за исцедокот кажи им.
И мене ми се има јавувано кафеав исцедок од земање брис и гледање ехо. Не е страшно. Претходната бременост до толку испаничив што возев над 100 км да ми кажат дека ништо не е. Еве и денес имам таков исцедок ама и често ме гледаат на ехо.
Zdravo dali nekoj piel antibiotik vo 7 ma nedela? Denes bev na lekar se bese vo red i slusnavme srceva reakcija, no ova so antibiotikov me zagrizuva. Prepisan mi e poradi eserihija Zinat od 500 no so strav go pijam da ne mu nasteti na plodot bidejki uste e rano i ovaa e najbitna nedela.
Веќе од 8 недела ме гледаа абдоменално. Ама на скринингот за да проверат цервикс на крај кратко ме проверуваа и вагинално.
Мене матичната ми рече дека до 12та недела прегледите се со вагинално ехо. Бев 5та, 6та, 7ма и 9та недела и беа така. Сега следниот 12та недела плус брисеви сигурно ќе е повторно исто. За понатаму ќе видиме.
Здраво женски, јас да се пријавам во прво тромесечие. Направив тест на 3 дена пред циклус излезе бледа црта, си реков ми се причинува, многу е рано, ама срце не ме држеше па правев секој ден и секој ден имав појака црта, еве вчера требаше да добијам и нема циклус, Според менструација сум 4та недела, симтоми имам како пред добивање освен што почна да ми се гади од некои мириси и имам некоја горчина во устата. Закажав за тест преку крв во понеделник и за преглед во вторник да видам дали ќе се покаже нешто. Знам дека е рано ама таму каде што живеам прво ехо е дур на 12та недела и до тогаш треба да скренам јас Не ми се верува дека се фати од прва, 15 години сме заедно и се пазевме константно, плус имам проблеми со тероидната и ТСХ ми беше 5 последен пат пред 3 недели а велат треба да е по 2, исплашена сум ради тоа ама ќе чекам насоки од матичната тука и матичниот таму каде што живеам па ќе видиме што натаму.
Mislam deka treba da imas trpenie i da bidete smireni. Te molam.sto i da e treba bez stres dekaa od stres se moze da se sluci. I jas preku krv napraviv mnogu rano Duri 6 nedeli na eho vidov. No veruvaj vo Bog ke bide se vo red. Slusaj dr i relaks.
Денес сум со слаба главоболка и преѓе добив и вртоглавица по подолго стоење. Притисокот 105/65. Секогаш сум со понизок притисок и пред бременост, а и сега барем во тие неколку пати што имам мерено. Дали би имало нешто штетно по плодот и како да го одржувам во повисоки (нормални) граници? Досега 110/70 ми бил нормален притисок барем за мене
Не може да наштети низок притисок. За да го поткачиш и не ти биде мачно пиј повеќе течности, кока кола, кафе, солен јогурт.