Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Јас сум 14+4 денес.

На Luna OM му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И јас осеќам такви треперења во стомак, се прашувам дали се од движењата на бебуш. Излеговме малку на излет во природа, не можам дома веќе те половината те стомакот, само тоа ми е во мисли. Вчера се напив 2 Мг па и пролив ми се јави(facepalm).

3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    11.968
    Ќути знам. Сакам да излезам да прошетам, скапав дома. Па негде надвор ќе ме штракне мисла ајде доста ми е или ќе ме пецка негде половина стомакот како да ми се грчи, и одма на назад помислувам.

4. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Истата сум и јас, мирна сум само 2-3 дена по контрола кога ќе видам дека е ок се. И таму ко ќе појдам ништо не ме боли и ништо не ми текнува да прашам. Дома сум претворена во ?
    Си викам сигурно е нормално сето ова штом повеќето ги имаме истите симптоми, се шири карлицата, јас така ги замислувам болките во полоивна.

На Снегулк@23 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    11.968
    Очекувано е. И ко за беља, не ми текнува во претходната бременост како ми беше.
    А дали осеќаш притисок, онаква посилна болка, кога ти се оди во вц за какање? Баш како измешано , да не знаеш од каде е.
    Мене сега ми е така и многу сум на штрек.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Да, осеќам и јас се плашев кога почна да ми се јавува такво чувство и уште се плашам не дека не. И кога имам гасови исто ми се случува понекогаш, особено наутро, пошто и бешика ми е полна и додека се испразнам од сегде болка чувствувам.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    11.968
    Еве ми помина, ама во вц не бев.
    Лежам, веќе врти сучи само в кревет сум.
    Замисли, најдов податок дека во 13та недела бебињата се долги 6.7 цм во просек. Веќе во 14та недела се издолжуваат за двапати и се 14.7 цм. Замисли, за една недела колкав раст. Па како не ќе создава тоа притисок во матката. Е после тоа наредните недели растат по 2 цм во просек.
    Тебе колку ти го измери во 12та недела?
    Мене ми рече 7 цм било. Ме води 5 6 дена понапред, не по менструацијата, ми ја помести.

Да се поправам. До 13та недела мерат од глава до газето мислам. А после од глава до пети. А на други страници ми вели за 14та недела 8.6 цм. Не знам кому да верувам.
    Еве ја страницата. https://www.babycenter.com/pregnanc...-fetal-length-and-weight-week-by-week_1290794

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Па можно е да се дуплирало кај мене сеа во 14та да ти кажам:D со овие промени деновиве. Само нека расте, јас ако треба ќе се плашам за болките.
    Кај мене во 12та е измерено 52,87мм, значи околу 5ипол цм. Ама од глава до газе. Во 8+6 беше 2цм.:l:

9. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    11.968
    Еве ти за 14та недела.
    Сепак дупло се зголемувала должината.
    https://acibademsistinababy.mk/index.php/bremenost-po-nedeli/142-14-nedela

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Душичеее:inlove:
    Фала ти мила за линков:*, ме разнежни, а и ми олесна за симптомите што ми се јавија откако влегов во 14та недела. :$
    Не мислиш дека требаше сега да ме викне на ехо заради овие промени кај бебево? Јас 16та ќе бидам ко ќе сум на ехо. Ти кога си наредно?

11. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    11.968
    Сега си веќе во второ тромесечие.
    Да ти биде лесно како и првото. :) За уште една недела здравје со Господ напред и јас ќе се префрлам во темата. :)
    Не мора да одиш сега, во оваа недела иако има толку брз раст, бидејќи за некоја недела уште подобро ќе се види развојот.
    Јас наредно сум за скоро 6 недели. :o ќути.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Здравје, побрзо да растеме и да се радуваме на нашите среќички. :inlove:
    Инаку докториве изгледа не знаат дека едвај чекаме контрола, а легнати вкревет по цел ден звреме не врви.(facepalm)

13. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    11.968
    Да, минатиот пат кога ми закажа за сега овој што помина, го броев деновите буквално секој ден.
    Нему му велам лелеее кој ќе издржи до тогаш. И тој: "а ако сакаш дојди порано, јас не бранам, речи докторе сонував нешто сакам на преглед" :D

Ама издржав, а сега се дупло.
    И сега ме гледаше абдоминално. И ме стегаше повеќе за да фати положба. Му велам ова стегањево нема гајле. Не - вели.
    И велам леле јас како пазам дома, како се вртам, а овде сега ептен спротивно. Ако вели пази си ти.

Ама стварно ме притискаше на моменти. Тебе?

На Снегулк@23 и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  14. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мене првите два пати ме гледаше со вагинално, после абдоминално на секоја контрола и да, ме притискаше малку од појќе, ама не ни осетив зошто го гледав бебуш пред мене:inlove:. Сигурно знаат колку треба да притиснат, не би требало тоа да пречи нешто.

15. TrMila2

TrMila2 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    80
    Здраво девојки. Во четвртокот правев тест, позитивен е, ми доцнеше неколку дена веќе. Потврдив бременост и преку крв. Не очекувавме дека од прво пробување ќе се фати, се е толку брзо, а јас толку сум радосна и воедно исплашена, прва бременост ми е. Се надевам ќе се дружиме. :hug:

На 1209, pilence23, Филотеа и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.575
    Допаѓања:
    21.163
    Здраво на сите. Со голем страв, но и среќа да се пријавам за дружба. Денеска сум 5+6, прв преглед за 9 дена. Овој пат симптомите далеку поразлични од првиот. Најголем симптом ми е воспалени и крвави непца. Кога читав за ова во првата бременост баш ми беше чудно, ама ете си дојде и кај мене. :) Некој да има ваков симптом и како се справувате?

На malecko87, Филотеа, Giovanna и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    2.439
    За воспалени и крвави непца, најмногу ми помогна пастата Parodontax и четката Curaprox. Ми ги препорача, матичниот стоматолог. Пред да почнав со нив, кога и да четкав цела уста со крв ми се правеше.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.137
    Допаѓања:
    40.501
    Јас имав ваков симптом. За првата бременост само два дена и тоа пред тест. Првично не си го ни поврзав со позитивен тест и ми се смири. Дури на крај ми се активираше пак. Обаа бременост имав подолго. Кога фатив корона уште поизразено мо беше, ме болеа мислам цели вилици од што ми беа воспалени непцата. Еве сега скоро месец после тоа и убаво четкање секој ден со мека четка (користам кутаптокс најмека) и приличко мо се смирени. Не дека не ми се раскрваруваат на четкање, ама многу помачку и точно осеќам дека е скпнцентрирано само кај неколку заба, за разлика од претходно кога ми беше цела вилица. И јас прашував и ми рекоа гаргара со чај од жалфија (да не се пие, само испирање), и во краен случај дренажа на стоматолог. За среќа кај мене во моментов е под контрола.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Nekolku dena kaslam malku. Koga ke se iskaslam me boli nisko od desnata strana. Go prasav doktorot veli toa e rezultat na sirenje na matkata. Inaku 12+3 sum. Koga pocnuva vtoriot trimestar so polna 13 nedela ili polna 14 nedela?

20. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Полна 13та недела.