Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    5.492
    Прочитав дека може да се јаде сувомеснато доколку се замрзне претходно три дена. Најмногу поради листерија. Па ќе пробам така.

2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    3.119
    Јас избегнувам такви работи да јадам. И пред бременост не бев некој фан на сувомеснато. Ама пред некој ден јадев сендвич со печеница, и на 2 пати пица имам јадено (што и не е страшно мислам зошто се пече сепак пицата на висока температура). Како и да е треба да се избегнуваат вакви работи, и ова ми е препорака и од доктор. Посебно надвор јадење и на непроверени места.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Немате потреба толку да се ограничувате девојки. Не е болест трудночата.
    Понашајте си се како порано. Нормално разновидна храна и повеке вода и течности.
    Јас матичната кога ја прашував вака за ситници од исхраната секогаш ме караше. Јадете си се ,само со усул и немате гајле

На Anomis11, Снегулк@23, Tess36 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    5.492
    Да да, посекако не планирав да јадам надвор, само за домашна употреба. Се консултирав и рекоа е ок се додека пред тоа се замрзне 3 дена.

Ме интересира какви препораки за храна добивате? Јас не сум во Мк, препораките тука се да се јаде риба 2-3 пати неделно, пастеризирани млечни производи, многу зеленчук и мешункасти плодови и месо.
    Мене ми рекоа да избегнувам додатоци во облик на витамини и да пробам се да внесувам преку храна.

Најтешко ми е што не може суши, суши јадам еднаш неделно обавезно. Ама ќе се истрпи и тоа :)

5. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    3.119
    И јас сум за ова, се умерено. Само прво тромесечие стварно избегнувам живи јајца, на сувомеснато секако не сум фан и меки сирења. Мада ко што ми е лошо цело време и да сакам нешто од ова да јадам не можам :D
    Инаку препораките се тие. Здрава балансирана храна.

На Снегулк@23 и Misskirova им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Од термички необработено месо може(значи не мора, ама кој како ќе го потрефи) да се добие таксоплазмоза или салмонела кои воопшто не се наивни во бременоста. Некој може ќе апне едно парче од заразено месо и ќе се зарази, друг 10пати да јадел и ништо да не му е. Дали вреди ризикот секој си знае за себе. Мене докторите ми забранија и се поддржувам на препораките.

На 1209 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.574
    Допаѓања:
    21.161
    Нормален е, и јас имам цело време, а имав и во претходната бременост.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AniSk

AniSk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    888
    Здраво, се пријавувам и јас во групата, по пресметката сум 4+2 ,прв преглед закажан за 10 дена. После која недела ќе може да се слушне срцева реакција и дали до кога ќе ги имаат менструалните болки

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.574
    Допаѓања:
    21.161
    Препораките за храна сегде се исти. Балансирана исхрана со продукти со нутритивни вредности, протеини, влакна, масти, зеленчук, овошје, месо, риба итн.

Витамини и мене мојата докторка не ми даде. Рече најдобро е сѐ да внесуваш со исхраната, особено периодов кога има изобилство од свежи овошје и зеленчук. Пијам само метилирана фолна и метилиран б12 од суплементи.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.574
    Допаѓања:
    21.161
    За болките е индивидуално. Јас воопшто немав до сега, а сум 7+3. Срцева реакција се слуша обично после 6та недела. Среќно!

На AniSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.968
    Јас пред некој ден двапати каснав по едно парче мортадела.
    Сега како ве читам, ме фаќа паника што ако...

Кои се симптомите на зараза со токсоплазмоза?
    Може жената да осети?
    14та недела сум.

12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    5.492
    Пак јас ама да си прашам пред да паничам.
    Дали болка во долниот дел од грбот е нормална за овој период? Болката ми се јавува на десна страна, и не знам дали е болка од бубрези или грбот. Имам и константна потреба за одење по мала нужда, ама никако не можам да се испразнам скроз.
    Пред два месеци правев крвна слика, имаше леукоцити во урина мислам ама матичната рече не е ништо страшно, не сакаше да ми даде антибиотик за толку мала количина.
    Дали може да е инфекција на уринарен тракт или е само нормална појава за овој период?

13. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Колку пати во животот си добила токсоплазмоза, листерија и салмонела од салами?
    Се додека рокот е запазен, добро се вакумирани, нема простор за паника. Повеќе треба да се внимава истите да не се конзумираат во ресторани, во ладни сендвичи од надвор купени, ако си купуваш за домашна употреба, сметам дека нема простор за паника.
    И посебна салама, и врат, и пилешка, и чајна сум јадела.
    Премногу се крева непотребна паника. Јас само би го лимитирала јадењето од аспект дека се полни конзерванси, иначе колку пати си чула луѓе да се затрујат од домашна салама?
    Не јади често, но ако ти дојде да изедеш, јади само купечко и чувано во фрижидер и под вакуум.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.968
    Мортаделата знаеш ја сечат од големо црево. Е сега дали била вакумирана, не знам. Ама дека ќе ми се повтори, јок. Многу имам осетлива психа и само на тоа мислам после, јанѕа ме јаде.
    Еве се мислам дали да повторам тест за токсо.

15. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Има и вакумирана. Ама нема везе. Пак ќе повторам, дали ти е прв пат и дали до сега си имала нешто од горенаведените болести од салама?

16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.968
    Не досега не се случило. И се надевам нема.
    Ај здравје само, умче за другпат. Колку за мирна психа.

17. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Токму така:) Бидејќи ако земеш да навлегуваш за токсоплазмоза, ако имаш мачка треба да ја фрлиш, да не јадеш ни овошје ни зеленчук, да не допреш земја. Биди претпазлива како што си била пред бременост, посебни рестрикции нема потреба.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не паничи. Ако е така не треба да јадеш ни овошје ни зеленчук. Ете последно во Киндер и Фереро имаше салмонела ама тоа не значи да не јадеме веќе чоколади. Немој да се стресуваш нонстоп,не е убаво ни за тебе ни за бебето. Реално треба да се внимава и да се биде балансиран во исхраната, а ако земеме да навлегуваме во зарази, бактерии и вируси психички ќе се разболиме, едноставно не можеме да бидеме под стаклено ѕвоно. Јади што ти се јаде во умерени количини.

На Thinkerbell., Alexandrite и elenaklasik им се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    5.492
    Не сакам да ширам беспотребно паника, но рокот и вакумирањето немаат врска ако месото ја има бактеријата уште при пакување.
    Кога прашував за ова, сестрата ми кажа дека при нормални услови, и да има месото бактерија, здрав организам може да се избори со инфекцијата и воопшто да не се осети дека имаш труење. Но кај трудници каде имунитетот е природно опаднат, може да доведе до компликации. Затоа, барем во местото каде што сум јас, не се препорачуваат сувомеснати производи освен ако претходно не се загреат над температура од 70 степени или додека не отстојат 3 дена во замрзувач.

На danichap и 1209 им се допаѓа ова.
  20. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.968
    Арно шо сподели.
    Е сега дефинитивно ќе направам тест и уште еднаш нема да ми текне!
    Инаку и во продавниците се во фрижидери чувани, ако има врска тоа.