1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.490
    Не мора да правиш тестови ако немаш никакви симптоми на труење, верувам дека одма би приметила да имаш.
    Не во фрижидер, туку во замрзнувач.

2. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.968
    Дава симптоми и кај трудници? Мене ми е страв од нешто така без симптом, да не сум свесна. Инаку немам ништо после јадењето, од неделата беше. Скраја.

3. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Јас ја разбирам загриженоста, меѓутоа зошто тогаш да јадеме овошје, зеленчук, риба?
    Рибата содржи жива, овошјето и зеленчукот ако не се темелно измиени повторно може да содржат инфективни агенси, контакт со луѓе исто така може да биде ризичен. А да не пишувам на тема пестициди, кои сигурно не се толку наивни.
    Затоа велам претпазливост, наспроти лимитација и одбегнување на храна.
    Се околу нас има микроорганизми и трагови од тешки метали. Баш напротив, колку повеќе одиш во екстреми со избегнување, повеќе ќе страдаш од разболување.
    Но, секој со своите размислувања и препораки. Не можам да влијаам на тебе и твојата бременост. Како мислиш дека е попаметно, така прави.

На AniSk, pilence23, Iris-1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.349
    Допаѓања:
    3.111
    Де бе луѓе ок е човек да внимава и да споделуваме искуства, затоа сме тука, ама ова е премногу замарање. Да, треба да се избегнуваат тие производи и боље не би ги јадела него да се замарам дали биле замрзнати на не знам каква температура не знам колку дена. Ама ако си каснал еднаш, два пати, три пати и ништо не ти е, апсолутно нема зошто да се паничи. Јас сум секогаш да се биде претпазлив, сум се соочила со голема загуба и не е дека си ги немам филмовите во глава, и да, попретпазлива сум. Ама вакво замарање на психа не е океј, а не заборавајте и тоа му штети на бебе...

На oblace1, Angella7, gothchick и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.290
    Може да се јаде се умерено, но јас би ви рекла да не си играте со незготвено месо. Точно е дека никогаш немате фатени такви бактерии од сувомеснати производи ама и да ги фатите лично на вас нема да ви наштетат толку како што може да наштетат на бебе, инаку јас имам фаќано саламонела и не беше воопшто забавно, па зошто би ризикувале кога веќе сте бремени. Точно дека може да се фатат и други бактерии од овошје и зеленчук ама затоа се препорачува да се измијат убаво пред конзумација и да не се јадат по ресторани и места каде што не сме сигурни дека се добро измиени, за мачките треба само да не се чисти песокот не да ја фрлиш мачката.
    Организмот особено во првите три месеци е многу потподложен на надворешни влијанија, пазете се себе и бебињата, нема да премрееме за салама.
    Инаку јас 7ма недела денес, пред две недели почнаа гадењето, ништо не можам во уста да ставам, со зор некако кисело млеко, зелена јаболка и краставица, толку, од се други имам нагон, веќе изгубив 3кг, немам сила, гладна сум, а толку ми е лошо што во кујна не можам да влезам.
    На работа сум од утре и работам со храна, не знам како ќе функционирам.

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.490
    Секако дека дава, повраќање, пролив, температура.... Уживај 4 дена се поминати, досега ќе приметеше доколку има нешто.

Јас не викам да се избегнува, јас конкретно сум многу стрвна за сувоместнати и доколку има начин да ги јадам, без да се доведам самата и плодот во опасност, не гледам причина зошто да не го направам тоа. Не ме кошта ништо да го ставам месото во замрзнувач три дена.

Околу рибата, се препорачува да се избегнува риба со висока количина жива, но не и лосос или одредени врсти туна на пример. Исто и за морска храна, не мора да се избегнува, само треба добро да се зготви. Сега не дека би отишла во ресторан и таму би нарачала морско, но ако го правам дома сама каде што имам контрола зошто да не.

7. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    Zenski pomos..
    Bremena 6ta nedela, sega meram tt 37 so 7
    Kako da se namali i kolku e stetno za plodot...iskustva...

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.290
    Дали некој има или имал некој одвртен благ вкус во устата постојано? Не можам ништо да јадам од вкусов, ми се гади, ниедна храна не ми е вкусна, сум слушнала за метален вкус ама моево е повеќе горко-благ. Читам на интернет не можам ништо инфо да најдам, не знам како да си помогнам, освен зелена јаболка, по некоја мандарина и едвај нешто ориз и компир друго не можам да смислам, а гладна сум, ми се јади ми се плаче.

9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.968
    Да и мене така ми беше. Нон стоп некој бла вкус или после храна ми се мешаше и пак глупо.
    Земав и ја нешто да ме освежи ама кратко беше.
    Кисела вода пиев јас, кока кола и некое кисело свежо овошје.
    Ќе ти помине за некое време.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Luna OM

Luna OM Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    65
    Jas srce akcia imam slusav 5+5 , menstrualni bolku posle 6 nedela jas poretko gi imam.

На AniSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.705
    Јас очекував да се саклетисувам од топло, а мене ми студи дури престудено. Нормално е за рана бременост? Ептен на почеток сум, 5та недела сум и некој ден.
    Саат-два не можам да се згреам.

Едит: сеа измерив 37.2, ваљда до тоа е....

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.490
    И јас сум петта и исто пред некој ден ме фати студ, мерев 37.5 . Сама си падна после два саати.
    Не знам од кај е овој симптом, ако има некој поискусен нека каже.

На 1209 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.983
    И јас имав треска на почеток. Премрзната бев а беше мај месец...некој симптом е ...нормално е ваљда

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.705
    @Lavender13 @Misskirova не знам бе женски, стварно. Еве уште сум со 37.2 и под ќебе. Башка што малаксано се осеќам, поспано, зашематено. Како да сум болна, настината. Не знам нормално ли е или да препишам на хормони...

15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.490
    Скроз исто ми беше и мене. Надвор сонце и топло,јас покриена со зимски покривач и се тресам. Го прележав попладнето и толку беше. Пиеш витамин ц?

16. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.705
    Пијам од 500, кога како. Баш со него не сум редовна воопшто. Се препорачува да се пие?

17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.490
    Јас пијам од 1000 секој ден заедно со фолната. Ми рекоа дека нема штета од него пошо нели вишокот се исфрла, некои го препорачуваат пошо имунитетот опаѓа во бременост.

18. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Zdravo
    Eve 9 nedela teram ama gadenjeto me ubiva epten, nema povrakanje no vo zeludnik kako topka da mi stoi I mi se gadi. Pocna uste od 6 nedela I skoro sekoj den. A baska nisto ne mi se jade niti mi e vkusno. Edvaj supa, kiselo mleko, lubenica, tost i spageti bez nisto. Do koga vaka? Kako bolna da sum i Ili zeludnik me boli Ili crevata nisko pod papok. Poduenost isto mnogu a odam redovno vo toalet. Probav da jadam malku na 3-4h nekako podobro no sekoj den mi se smaci od gadenjeto. Pa i kolkovi I polovina me bolat samo lezi mi rekoa zaradi hematoma imav krvarenje vo 5,6 I 7 nedela. Ve molam spodelete iskustva

19. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Пробај со бадеми, кисели јаболка , ладно млеко мене тоа ми помага кога ми се гади и фала богу ми помагаат Антиметил да не повраќам.

20. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Antimetil se nekoi tableti? Mojata doktorka ne saka nisto da mi dade rece stom nema povrakanje nema! Ne sum vo MK pa sto bi mozela na prirodna baza da zemam?

На pilence23 му/ѝ се допаѓа ова.