Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.853
    Допаѓања:
    8.239
    Da devojce :) Hormonite se interesna rabota i kakvi se promeni pravi vo teloto da se cudis. Ama se ke se istrpi koga e taa ubava blagosostojba vo prasanje :l::inlove:

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    25.522
    На сабајле ми е така, некогаш знае киселина да повратам и да ми олесни некогаш пијам кока кола или тук оние грицкине, после тоа си повраќам без проблем :?::rofl: ужас станав.. два дена јадев нормалноо и пак ми се врати.

3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.839
    Допаѓања:
    11.825
    Така е. Баш би сакала Господ и женско да ми даде, да осетам дали вистина има разлика.
    Само да нѝ се здрави живи прави. :*

На Homme и Ceneva им се допаѓа ова.
  4. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    937
    Јас денес кај 10 часот имав кафеав исцедок.Пијам утрогестан 2*200мг,прегна мах по 2 таблети. стомакот не ме боли а ми е страв.Бета ми е 81 од сабајлето,само да лежам ме советуваше докторката и дека терапијата ми е доволна а од утре и клексани.Мене ми е многу страв

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Нормално е да се плашиш ама обиди се да останеш што посмирена. Покриена си со терапија и единствено што ти останува е да мируваш. Ќе биде во ред:hug:

На Ceneva и Bebence29 им се допаѓа ова.
  6. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Na koja nedelaaa tocno se slusa srceto? Na aplikacijaaa sum 6+1 zakazan termin imam za vo petok dali ke se slusne srceto Do petok?

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Од 6 до 8 недела се слуша срце. Би требало да слушнете во петок:)

На Firefire18 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    25.522
    Би требело да се слушне, ќе ви каже докторка да поминете и 9 недела на контрола затоа што тогаш може точно да ја потврди бременоста.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    25.522
    Пред недела дема имав бледо кафеав исцедок и одма појдов на болница, се беше во ред со бебето и ми рече нема потреба од грижи, ми ставија една инекција прогестерон и терапија прво 3 пати дневно добростан, па да намалам на 2 пати на ден. Кафен таков исцедок немам, но денес приметив појачан жолтеникав секрет. Можно ли е да од терапијата или? Немам пецкање, немам болки, немам чешање. Искрено во првата бременост бев претерано многу поопуштена и мислам дек за вакви работи од бид на секрет не се ни замарав..

10. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Da vidimeee Petok sto ke kazi! A posle koj ke ceka Do 9 nedela mnogu sum nestrpliva ne znam dali samo jas sum vakaaa ili site a i Edno prasanje za nastinka samo paracetamol smeeme da pieme neli?

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    25.522
    Хаха мила, дур се свртиш поминуваат неделите, секако кај некој не им закажуваат ни 9та недела преглед, тек 12та на скрининг. Опушти се, терај си нормално. Иначе да само парацетамол и електролити смееш. Тоа е цела терапија и за вирус ако имаш..

12. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Nastinata sum nosot mi teci glavaaa me boli poimaaa nemam od kadeee vezdennn skoroo domaaa sum bila! A kolku smeeme preku den 1 paracetamol ili Mozi poveke?

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    25.522
    Може и повеќе, не знам на колку време. Знам во првата бременост имав стомачен вирус закачено, освен парацетамол и електролити не ми дадоја ништо и инфузијата беше тоа. Ама нема потреба да земаш ако си само со затнат нос, ете ајде за главоболка ако ти помага.

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.443
    Допаѓања:
    20.938
    Не се плаши и јас имав два пати на почетокот, во 5+6 и во 9+1. Од првиот пат кога се појави почнав со Утрогестан 2х1 од 200мг, а кога се појави втор пат освен утрогестанот ме боцкаа и со прогестерон депо еднаш неделно. Си се сместува плодот, не е страшно. Мирувај, гали меше и мисли позитивно.

На Bebence29 и malecko87 им се допаѓа ова.
  15. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    33
    Здраво на сите. Имам 2 позитивни тестови а матичната ми закажа за 2 недели дури преглед. Ми рече да пијам метил фолат од било кој производител демек немало разлика освен во цена. Доколку некоја од вас користи ве молам нека сподели каква. Во првата бременост пиев обична фолна - алкавит. И ме интересира тие што веке имате деца дали ги дигате на почеток на бременоста. Имам син кој е 11кг и често бара да го држам во раце.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.443
    Допаѓања:
    20.938
    Нема да се види ништо ако одиш порано, затоа така ти има кажано. Метил фолат кај нас имаш од Now 1000mg и од Solgar 400mg. Квалитетни производители се и двата, види со докторката само од колку мг ќе те советува да земеш.
    За кревање дечиња немам искуство, ама мислам дека е подобро доколку можеш да избегнуваш кревање бар во првото тромесечие дур да си се смести плодот. Со среќа!

На BlackSwan7 и malecko87 им се допаѓа ова.
  17. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    1.764
    За дигање ќерка ми е 15кг(20 месеци) ,нема како а да не ја дигам, по цел ден сме сами. Незнам што е исправно но немам избор. Јас сум 10 недела бремена.

На BlackSwan7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    937
    Nie sme sami so kerka mi osven jas nema koj da ja kreva ima 13 kg a jas 50,samo sto sum ostanata bremena kje kleknes i taka kje go krenes sin ti.

19. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    33
    Дали има штета ако се пие од 1000мг и дали тие се препишуваат во посебни случаи? Матичната по тел ми рече од 400 а докторот што ме породи првиот пат од 1000. Во претходната бременост освен високи дедимери се друго беше во ред. Имам 35 год.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.443
    Допаѓања:
    20.938
    Дали има штета од 1000мг ако немаш реална потреба искрено не знам да ти кажам, не верувам да има. Се препишуваат во случаи кога некој има мутации и не препознава обична фолна, зависно од тоа дали си хомозигот или хетерозигот примаш 400 или 1000мг.
    И без да имаш мутации поубаво е да пиеш метилирана фолна зошто таа е чиста форма и се смета за поквалитетна. Послушај го докторот на кој што повеќе му веруваш.

На malecko87 и BlackSwan7 им се допаѓа ова.