Здраво идни мамички, 5+5 сум, на 19 имам закажано на гинеколог, здравје Боже да си го слушнеме срценцето, а во меѓувреме бевме на ехо и си ја видовме точката имам болки во јајниците, одвреме-навреме, а на почетокот пијам само фолна (започнав три месеци претходно) и б6 витамин, доволно е? Или да се консултирам со докторката за утрогестан?
Na svoja raka mozesh da zimash folna i vitamini. toa kako i da e sekoja go prima. @ssweety @crazygirlfromfrance vitamini mozesh kolku sakash, a utrogestan/dabroston se davaat po potreba.
Женички кога видов дека сум бремена и како што ми пресметаја сум 5та недела ... кога дознав таа недела гинекологот не беше во државав и сега си закажав дури за во петок оти немаше порано термин.... да не е многу касно???
таман си е. и срценце ке чуеш. почни си ти со фолна и со некои витамини за бремени слободно. честитки.
Фала мила ... одвај чекаммм премногу сум возбудена , и дека ништо не знам во врска со бременоста и само си поставувам прашања во главава ...нешто ке ме заболи и само си мислам што можи да е ....Сега ќе појдам да си купам витаминчина
земи стриктно за бремени (пошто другите имаат витамин А). фолна си знаеш дека треба. за болките апсолутно секакви болки се нормални. и менструални и неменструални и во грб и во глава...ма секаде. затнат нос такоџер. осетливи небца исто. се што е нус појава е нормална појава во бременост. така да сега ке ти е период на болни јајници. не се вади од памет апсолутно е се нормално.
Мамички, јас не пијам никакви витамини, не ми препиша матичнава. Утре сум на втора контрола, па можеби ќе ми препише. Што мислите, да и речам јас за витамини ако не и текне или?
Vo 5nedela imav oskuden kafen iscedok togasvimase samo eden sakus posle dve nedeli na kontrola dr mi kaza deka ima dva embriona i kaj dvata ima srceva akcija edno so 137 otkucai a vtoro so 116 dali se normalni vrednosti na otkucai sega sum 6+5
Мамичкиии, имам едно прашање. Откако дознав дека сум бремена прекинав да пушам, кафе намалив и се трудам да јадам почесто и повеќе овошје и зеленчук. Гинекологот ми кажа дека е потребна многу голема хидрација првите три месеци па сакав да ве прашам за совет дали и што препорачувате за прво тримесечје. Се мислам дека премногу се замарам и дека едноставно треба да се опуштам малку... Хелп?
Значи фолна обавезно да си земите двете, без разлика шо не ви кажал доктор, таа е убаво да се пие и пред бременост, а во овие недели обавезно. Ако ви е шубе за другите витамини за бременост, пијте си витамин б6 и Ц додека да појдите да се видите со доктор. @ssweety Честитки на двете!
Пиј повеке вода. Нормално е да се замараш бебац сега се оформува. Пиј си водичка јади си воче/поврче и немај си гајле.
Добро е што си ги оставила цигарите и си го намалила кафето. Земи си плус витамини Пре мама, во нив има и фолна кис. Опушти се, не се нервирај, шетај повеќе, јади овошје и зеленчук , и внимавај на исхраната да не качиш многу килажа, затоа што верувај тешко се поднесува (јас качив 23кг и последниот месец не можев да дишам, а верувај не јадев количински многу). И избегнувај сол порсди задршка на вода.
Многу многу благодарам! Повеќето работи веќе ги применувам а за солта ти благодарам што ме предупреди, јас зачинето и многу солено јадам. :/ Леле многу ти благодарам за поддршката и муабетот. Многу значи за да не се паничам !
Коллку и да негираме, мислам дека сите сме такви, сите се замараме, иако уз муабет ќе речиме „не бе не се замарам тоа што ми се јаде си јадам“...Ама сите се мислиме дали ова сега може да го јадам, дали е доволно здраво, дали ќе штети...Меѓутоа, кога ќе размилам си викам дали порано се замарале олку колку ние сега, вакво овошје, такво, сол не, зачин не, зеленчук, само млеко вакво не, такво да и 300 други работи...Не се замарале и раѓале здрави прави деца во нива. Нас побрзо психата ќе не убие (за сите зборам и за мене вклучително), а не храната и солта. Не знам како, ама најбитно е да се поддржуваме овде за да ги откачиме мислите и да уживаме во времето кое следи
Да, многу убаво кажа, само што читам повеќе на форум и пробувам да дознаам што е и како е, повеќе се замарам. Најверојатно сите сме исти Наместо да се оптоваруваме со глупости - ќе уживаме во секој поминат ден со нашето бебенце и ќе ја негуваме мислата за денот кога ќе го држиме во раце <3
Мамички, помош, од ум излегов денес. По калкулаторот сум 6+0, прва контрола на гинеколог закажав за наредна седмица, а во меѓувреме пред 5 дена бев на обично ехо, не кај гинеколог, и видовме мала точка и сѐ беше во ред. Денес пак бев, онака, поубаво да се види, но несвесно појдов со празна бешика и не видовме ништо, три пати се враќав и ништо, многу се насекирав. Докторот виде дека се растревожив и ме прати преку мокрача да проверам и таму покажа позитивен резултат. А за почеток одлично поминувам, фала Богу немам никакво крварење, само повремени болки во јајниците. Има простор за паника, ваши искуства кога си го видовте плодот???
na pocetokot so vaginalno eho se gleda za da se vidi , nekade 6 ta nedela bev koga vidovme sakus so tocka, ama so vaginalno eho .