И јас правев пап на почеток на бременост, но гинекологот ми кажа дека ќе има мало крварење кое не е проблем. Папот го правев бидејќи претходно имав некој промени и сакаше да се увери дека се е ок. Ако е голем проблем не верувам дека некој ќе ве изложи на ризик, така да во ред е, нема потреба за менување матични.
Jas znam deka Pap ne se pravi cela bremenost, tuku samo mikr.brisevi 12ta nedela. Prv pat slusam za ova neznam,sekoj maticen po razlicna teorija e
И јас имам историја претходно со промени на грло на матка, па и го кажав тоа на докторката, и ми рече на точно 12 недели ќе земиме примерок за брисеви и тогаш ќе направиме и пап. Не знам дали е рано, дали треба/не треба да се прави пап ама ќе и верувам. Ми рече штом си со историја мораме да го имаме во предвид и да го следиме… Ваљда нема да штети ма бебе…
I jas toa sega se zacudiv, mene nisto ne mi zema samo eho mi napravi mi otvori majcina kniska i tolku.
Мојата матична на сите им прави, освен на тие што правеле ептен брзо пред да останат бремени. Може да се прави во тек на бременост и не е ништо страшно, еве јас правев па терам 34 недела.
Znam deka se zemat brisevi ama ne vo prvo tromesecje tuku posle 12 ta nedela ... Bar jas taka znam, taka sum informirana od drugarki sto veke imat minuvano niz toa. Mene mi e prva bremenost i ne mi se jasni mnogu raboti.
И мене ми е прва бременост. Брисевите се земаат на крај на прво тромесечие т.е во 12 недела. Не е страшно ако задоцниш една недела ама добро е да се направат на време за ако има некоја бактерија да се третира. Бактериите знаат да направат голем проблем.
Toa e jasno deka treba da se kontrolira se ama nekako cudno mi stana deka vo 6 ta nedela. Mi se gleda mnogu rano, ocigledno sekoj ima razlicen terk na rabota. Kako i da e samo neka se odviva se ubavo i so lesno
Мене и порано ми зема матичната брисеви, 10та недела негде. А прават и пап ако нема трудницата направено во последната година (или 6 месеци, зависно како и е кажано да прави). Секако има и отстапки, или индикации, или претходна историја поради која може да се препорача пап. Во секој случај не е нешто страшно
За Пап мене ми рече доколку има поминато повеќе од година ќе ми направи заедно со брисевите во 12та недела. Бидејќи имаше само 4 месеци поминато до тој момент, ми направи само брисеви заедно со првиот скрининг. За втор пат брисеви немам засега најава.
Членката рече дека пап и правеле во 6та недела ама не знам зошто, веројатно со причина. Микробиолошки нема поента да се прават во 6та нддела бидејќи секако не можеш тогаш да примаш антибиотик ако има потреба, затоа се прават во 12 недела па после тоа ако има потреба ќе те третираат со антибиотик.
На моја другарка и зедоа брисеви во 15 недела таква му била праксата на докторот а јас вторите брисеви ги правев во 28 недела ама имаше индикација мислеа дека имам инфекција ама фала богу чисти беа секој матичен различно работи битно да се земат и ако има нешто навреме да се реагира.
Јас мислев дека е нормално да се прави пап тест Сега ме загриживте Немаше некоја посебна причина.. Освен што од последниот пап има поминато 1 година Ми рече ке направиме пап сега бидејки подоцна се раскрварува матката
Nema sto da se zagrizuvas, tie se doktori znaat sto pravat. Jas samo se zacudiv si rekov ova mojata nisto ne mi pravi ne mi obrnuva vnimanie. Ama jas od mojot posleden papa test nemam ni godina. Sigurno toa ima vrska.
Јас и пап и брисеви во 10та и тоа 10та на почеток скроз. Причината е што поминала година од последниот тест, така да опушти се ок е се.