Cela nok ne spiev od bolki vo stomakot 9+5 sum,krvarenje nemam.od sto moze da e toa? Cekam da stane kerka mi pa da odam na odelenie nema koj da ja pricuva pa kje mora so mene da ja zemam
Samo smireno. Kade ja osekas bolkata. Da ne e nesto od crevata, ako nemas pijdeno vo wc ili nesto. Pisi sto ke napravis. I bez paniki. Da bide se vo najdobar red
Nishto i ne jadam za da da mozam da odam vo wc,premnogu povrakam dolu nisko kaj prviot rez a osekam najmnogu no i cel stomak me boli .sega kje odam na lekar
Znam deka si preplasena ama gledaj da se smiris. Ke bide se vo red. I jas osekam okolu operacijata od zolckata ovoj period od promena na vremeto predpostavuvam, daj boze da e toa i kaj tebe. Pustam sreka da bide se ok i da pises sto si napravila. Te guskam
Немој да се плашиш веднаш, јас одкога дознав дека сум бремена сум со болки ама постојано, бев на три различни мислења зошто бев исплашена, но сегде беше ист одговорот се додека нема крварење и се само болки кои што ти дозволуваат да си ги завршиш обврските, најверојатно е од ширење на матката. Еве и ноќеска се разбудив од што осетив како бодежи во десниот јајник, а сум 11+1 но веќе не им давам значења .
Не. Дури и да не правев пренатален, приска немаше да правам, зошто не е ништо повеќе од обична статистика.
Точно и јас да не правев пренатален приска никогаш не би правела обична статистика која можи само стресови да направи.
@ija @Ano vi blagodaram na odgovorite. Zosto maticnata mi ja otkaza priskata koga i kazav deka ke pravam prenatalen sega vo sreda. A od druga strana eden bratuced mi rece demek obavezna bila. Zatoa sakav da prasam. Znaci ic da ne se sekiram
Ако беше задолжителна мојот матичен прв ќе ме пратеше. За првата бременост пред повеќе од 5 години кога му спомав, уште тогаш беше против, а за оваа бременост во ниеден момент не стана ни тема на разговор.
Haha taman si e ... Ovoj braced malku e seznajko toj bese poveke upaten od zena mu koga bese bremena. Se znae koga se praj. I koga kazav deka ke pravam prenatalen. Demek sme se ligavele ete negovite so priska zdravi pravi bile. I samo mu rekov sekoj so svoj pari i za svoe dete si odlucuva i go zakutiv. Ok ama priska ti e obavezna. I cudno mi padna ako e obavezna zosto maticnata mi ja otkaza. Zatoa najmnogu prasav. I si dobiv ubav odgovor fala vi
Пренатални тестови правите заради возраста? Над 35год беше границата? Или има некои измени? Јас таа причина ја знам дека се прават,заради возраста на жени над 35г.
Тогаш обавезно препорачуваат (ако си над 35г.) Јас на 30 останав бремена, на 31 ќе родам, сите доктори што ги исконсултирав ми препорачаа да направам ако имам финансии, иако ехо и приска беа во ред.
Јас со првото не планирав, ама ме испаничија во 22 недела и тогаш го правев. Тогаш си реков за втора бременост кога и да е ќе правам обавезно најрано што може за да сум мирна. И сега за оваа бременост правев во 10та недела. 38 год сум, а ембрионот со кој сум бремена ми е од претходното ин витро од кое ми е првото синче (тогаш бев 32 години). Накратко на прв скрининг и кај матичната и кај Димчев немаше никаков сомнеж за даун. На втор скрининг Димчев кога ја забележа срцевата аномалија кај мали ме испаничи и и итно ме тераше да правам амнио дека детето може да ми има даун (не му беа актуелни пренаталните тогаш). После тој стрес си ветив дека нема да дозволам таков шок да ми приредат повторно.
@Ano уф низ што си морала да минуваш. Се нервирам вака кога слушнам, ама очигледно честопати не бива и без непотребни паники и агонии. Ме радува шо поминало сѐ добро на крај. @Sofi.ja јас за мирна глава правев. Немам над 35, немам генетски предиспозиции за даун и други синдроми. Едноставно си знаев дека ќе ме јаде црв, си се познавам. Од тој аспект сум мирна сега, ама само од тој.
Јас заради возраста направив ама и да бев помлада ќе правев. Иначе препорачуваат на сите, знам и многу млади, под 30 години што имаат направено.
Јас на 33 здравје боже ќе го родам бебето. Сите тестови се по 500 евра? Каде правевте? Во претходната бременост правев приска,воопшто не спомна за пренатален докторката. Тогаш имав 28,на 29 го родив.
Можеш на рати да ги плаќаш, а мислам дека сите се тука некаде со цената. Приска е статистички тест, не дијагностички, за мене лично никаква тежина нема и воопшто не би го правела. Годините се причина плус, но секако убаво е секоја да го направи доколку може да си дозволи. Распрашај се со кој тест може на најмногу рати да се плати.
Јас сум 31,ќе правам наредна недела поради историја на хромозомски аномалии.Јас ќе правам Нифти на Гинекалис 670 евра е,сите се движат тука некаде,а даваат на рати.Скапи се ама не ми е мирна душава да не се случува нешто повторно со бебето и совет ми беше од генетичар за пренатален.