Толку се за жал отприлика секаде. Јас во двата случаи правев во Жан Митрев, Верифај. Пред 5 години беше поскап, сега мислам 35900 фул панел платив, ако нешто не се сменило во меѓувреме. Секако консултирај си и доктор пред да одлучуваш.
Јас правам поради возраста. Првото детенце ми е од ембрионче кога имав 38, а второво 39. Во 10+1 ги правам и во двата случаи. Но мислам дека и да бев помлада, пак ќе направев. За некоја сигурност, за мој раат. Инаку, докторите препорачуваат ако имаш 35 и над, а и ако се знае дека во фамилија се има некои генетски предиспозиции.
Mene mi nudea takvi testovi da pravam ama ne napraviv oti niti imav nad 35 god koga bev bremena niti imam vo familija luge so down sindrom I dr slicni problemi I niti imav namera da go abortiram bebeto ako ima nekakov problem I fala bogu kerka mi se rodi ziva I zdrava
Здраво женски конечно и јас во оваа тема денес направив тест и позитивен е бидејќи сум во странство а ваму тек послем 8 недели е првиот преглед јас би сакала да прашам нешто, пред 3 дена имав ненормална болка во кичмата , се напив вентор не ми помина и вечерта се напив ибупрофен за болка и така малку ми попушти болката ноќта и сабајлето пак мр болеше ама издржливо симптоми за бременост немав никакви само поради болката во кичмата денес направив тест ми беше сумливо зошто мене ни кога добивам немам таква болка. Дали можат апчињата што ги испив да влијаат некако на плодот или бременоста зошто сега го читав упатството за ибупрофенот пишива доколку планирате или сте бремена пиење НЕ и посебно беше нагласено за последниот триместар да не се пијат
И јас би сакала да се надоврзам на мислењето пред мене, што можам да се напијам против болка, во случај на главоболка пример? И друго нешто, за прв пат во животот ми се појави габична инфекција на ноктите на нозете (засега имам само како флекички, но ми е страв да не се прошири). Што би можела да користам во овој случај? Како да ја третирам?
За болка главоболка само парацетамол напиј се со магнезиум.За габична инфекција на нокти истражи или прашај матичен дали е дозволено во бременост капки од чајно дрво
И јас имам габична инфекција на палците на нозете… не сум прашала доктор со што смеам да го третирам и момемтално ништо не ставам…
^Габичната инфекција кога ви се појави? Случајност или не кај мене во бременост, прашувам дали и кај вас тогаш се појави? Јас не ја третирав со ништо баш во бременоста, затоа што мислев дека е удрен прст, затоа што имав прво болка, па оток, па подоцна и ноктот ми падна. Ама после бременост ја третирав со црна маст, а потоа и со канестен капки. Прашајте дали канестен капки смеете. Мислам дека може затоа што канестен маст е дозволено ама не сум сигурна прашајте доктор.
И јас имав габична инфекција на нокт на стапало во бременост. Тогаш со ништо не третирав,беше само како жолта флека,а после бременоста стана потемна и се прошири. Примав терапија -таблети и го мачкав со капки. После долго време ми помина.
Вчера ја забележав јас, 6та недела сум, а до сега не сум имала никогаш во животот. Мислиш е нешто поврзано? Јас имам едно серумче за нокти од Др.Органик што содржи чајно дрво, антибактериско е, мислам дека е во ред да се користи во бременост, само на ноктите. По интернет пишува дека тие препарати што се нанесуваат на нокти се во ред да се користат (мала количина е и само на ноктите). Ќе си прашам кога ќе одам на преглед за сигурно. Благодарам девојки
Па некако нелогично ми е во бременост да се јавува, ама па и чудно ми е што неколкумина ми се пожалиле дека во бременост и се јавила, па се замислив. А баш внимавам на обувки.
Женски, според ден на трансфер денес треба да сум 6+3, бев на ехо, но не видовме срцева акција. Докторот ми вика да појдам пак за 6 дена да видиме пак. Моментално сум flat line, ништо не осеќам, само празнина. Да се надевам?
Zdravo devojki sakam da ve prasam za vo sistina vo 12 nedela za anomali tia raboti sto se pravat vo 12ta nedela koja e odprilika cenataa ako nekoja znae blagodaram
Во 12 недела за аномалии т.е синдроми можеш пренатален тест да направиш. Цените на сите пренатални се движат околу 600-700 евра.
Devojki za kratko odam da mi zemat krv za prenatalen, se odluciv za nifty pa so gospod napred da bide se vo red. Uste sega osekam netrpenie kako li ke gi docekam rezultatite