Дали некој од вас имала силно главоболки првите месеци? Веќе два дена мака мачам, но никако не врви... Денес сум на преглед па ќе видеме што ќе кажи матичната. Но сакам ако знае некоја некои природни лекови за главоболка многу би му била благодарна
E nemam koj da mi donese. Ke vidam utre na skriningot sto ke mi kaze taa doktorka. Mojava maticna ne e mnogu za lekovi da pijam odma mi se mrsti. Ama ne se izdrzuvaat i gastro gard pocnav da pijam uste nema efekt nekoj ama ke prodolzam moze ke pomogne
Мила ќе сакаш да ми кажеш дали не би сметале на гастритис и Герд и линк ако сакаш од кои се да се распрашам да набавам?
Искрено не знам дали би сметале, но еве повели слики како изгледаат. Назад пишува за бремени не повеќе од 10 за 24 часа.
Za bremeni ne poveke od 6 mila, opsto za drugite pise ne poveke od 10. Ama kako i da e ne znam dali smeeme. Jas ako prodolzat da me macat taka intenzivno ke se konsultiram i so hirurgot so me operirase lani. Toj e najstrucen za degistiven trakt ke kaze sto smeam.
Феминки дали некоја од вас имала болки во бубрези во рана бременост? Јас имав неколку дена, но денес веќе посилни. Немам проблем со мокрење, ниту со печење при мокрење. Следна недела сум на прво ехо, ама сакав да прашам некоја да не имала сличен проблем. Малку сум подисплашена...
Дали си сигурна дека се бубрези? И јас на почеток имав такви болки и мислев дека се од бубрези, на крај испадна да е болка од ширење на карлицата.
Па не знам. Веднаш под ребрата од двете страни, наизменично. Мислам дека се бубрези ама не можам да сум сигурна нели... А кога ти беше тебе болката од ширење на карлицата? Дека некако ми е рано за кај мене да е тоа случај. Јас сум 7ма недела ама по мои пресметки околу 5та дека покасно сум останала..
Jas vo tie nedeli uste si osekav menstrualni tegobi, pokasno pocna da me boli karlica i preponi. I maticnata mi kaza se siri matkata. Ako ti se bolkite neizdrzlivi javi se porano na lekar. Sega mnogu promeni ke ti se desavaat vo teloto. Ama ne panici ako e podnoslivo.
A si imala problem so bubrezi pa sto mislis deka e toa? Bubrezi bolat nazad, nad kolkot nekade. Kako na slikata
Здраво ми требаат совети имам бледа црта на тестот, е сега в пон. сум на контрола, бо ме интересира храна и пијалоци што НЕ смеат да се користат на почеток како и лекарства, што со средствата за чистење итн. (имав читано нешто за некпои чаеви да се избегнуват,ананас,урми,ампицилин,мед а каде не ми текнува ,оддамна ми е читано )
Мене оваа болка ми почна уште пред лошењето како симптом и еве уште си ја влечам. Да не те плашам ама станува полошо, барем кај мене беше така. И јас мислев дека е рано, и јас исто контактирав бабица и бев на преглед пошо мислев дека се бубрези. После прегледот испадна карлична болка. Контактирај си за секој случај доктор.
Рано ти е за контрола ама чим си закажала провери какво е стање. Салами немој да јадиш, недопржено/печено месо. Избегавај сендвичари пошо не знаеш какви меса ставаат. Грозје и диња исто не препорачуваат, папаја. Киви, јаболко, авокадо, портокал, калинка тоа можеш да јадиш слободно. Од лекарства смееш електролити и парацетамол, магнезиум витамини и д витамин. Ако нешто имаш инфелција тогаш секако доктор ќе то препише нешто дополнително али тие лекарства се за против болки и температура, настинки.
Се согласувам. Јас искрено све си јадев што можев да јадам од гадењето на почеток. Сега буквално од се си јадам ништо не си скратувам. Не викам дека така треба,треба да се избегаваат некој работи,ама знам и пилешки гради да си каснам и паштета,и сендвич од сендвичара и се,нормално да се пази од која се јаде. Гледам да е поретко ама битно си каснувам. Гледам по здраво да се хранам со овошје со зеленчук со манџи се тоа си јадам ама си дозволувам и ова другово понекогаш. Грозје па баш на почеток јас нонстоп во смути си ставав,прв пат слушам дека не требало. А диња не ни јадам а и прв пат слушам за тоа и за грозје.
За грозјето : содржи голема количина на декстроза, шеќер од грозје што го зголемува производството на топлина во телото, што може да има негативно влијание и на мајката и на бебето. Грозјето го содржи и моќниот антиоксиданс ресвератрол, познат по неговото негативно влијание врз хормоналната рамнотежа, особено во првиот триместар. За диња: може да содежи бактеријата Листериа, да предизбика болки во стомак и диареа. Ако се јади во поголеми количини може да предизвика повеќе мачнини и во некој случаеви осип.