И мене ми е прва бременост ....по 2 год од брак прв пат видовме IIцртки и сме мн возбудени со мм .... а искрено и јас мн сум преокопирана со бременоста (бидеки сум мн дечурлија) ...само се да е во ред , да си поминиме со лесно во бременоста и ке имаме најубави поклони за нова година
na eho ti pishuva i po ciklus i po golemina. mene pr koga bev 11+6 po ciklus po 4d bev 12+6. bebac edna nedela ponapreden. shto se sluchuva i ne e strashno.
Кога прв пат испитувате крв и мокраќа во бременоста? Т.е. кога препорачуваат, зашто мислам дека и да има нешто после 12 недела може терапии, или грешам?
Денес зборев со од Систина познат гинеколог и ми кажа дека крв и мокрача ќе ми испитуваат на 8ма недела. Брисеви се земаат после 12та недела и ако не дај боже имаш некоја инфекција за да се третира. Пред 12 односно 14та недела не може ништо да се третира. Препорачува изолација од луѓе зашто има вироза и одмор во прво тримесечје.
jas sum 14 nedela uste ne mi zele brisevi ,nemaat reagensi ,doktorot mi rece ne e kasno da pocekam zosto privatno bile mn skapi
Е одмор не зимам, ниту боловање сега за сега, ок сум и си одам на работа, дома после кога одам си одмарам и таман ми е. Нема потреба од одмор сигурно нема по цел ден да лежам. А се мислев, меѓутоа си реков кога се ми е во ред зошто да се залежувам и да се праам болна...Ајде ќе видиме, ама се ќе си е добро, само позитивно.
Никако дома, и јас идам на работа и се е ок, но најверојатно беше предупредување да не се влага во контакт со многу луѓе дека имало вироза. Јас исто од работа домче, си одмарам по цел ден попладне, рано легнувам, па дури и пешачев што нели не било ок. Како што веќе кажа - со позитивна мисла се ќе си биде ок.
Касно ли е на полна 13 недела за прв скрининг и брисеви? Некаде читам се праеле од 11+6 до 13+6, а некаде читам 12 недела....
Мамички, го слушнавме срценцето, според ехото сме 6+5, 7,5 мм долги и сега засега сѐ е супер, дај Боже вака да си тераме уште 7.5 месеци
Леле блазе тебе, јас треба да чекам после 1ви мај, некаде во 8ма недела а немам трпение пустото. Само се да е во ред и да си се дружиме верно до крај. Сонценце...Кој знае колку прекрасно си се чувствувала <3 Прв пат денес ми се повраќа. Мислам дека можам да блујам како змај. Цело сабајле се воздржувам. Cheers, а мислев ќе ги избегнам трудничките мачнини.
За тие што одите на работа: Добро, како издржувате...??? Толку ми се спие, не можам на ништо да мислам освен на спиење. Кажете нешто да се отарасам од сонот....
Уште од почеток го имам овој проблем. Ми се случува често и на стол да заспијам,а поготово многу ми се спие кога времето е вакво никакво.
Па не гледам. Можеби и најдобро е да се одмараме чим така ни налага организмот. Јас и без тоа спанка си бев, сега бетер...
Да си дремнам на работа Шала на страна, еве сварив пола кафенце, па да видиме дали ќе помогне...Поинаку не може.
Ако ти е за утеха, работам во настава, до 2 сум на училиште, а потоа до 8 приватно работам, турбо цел ден. И во 10 сум во кревет, многу ми е тешко, некогаш ми се спие, ми се плаче, но тоа е.
Утеха ми е и уште повеќе ми даде поддршка дека ова се нормални појав и дека на сите ни се случуваат, а дека се трпи, како и дека не мора да зимам боловања за спиење пример. Ќе помине и овој период