Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    45.601
    Вчера бевме на прв преглед, го запознавме бебче на ехо. Имаше биење на срценцето, и се изгледаше во најдобар ред. :inlove:
    Следен преглед за 2 недели.
    Ми рекоа да си направам и тестови за глукоза и тироидна, поради тоа што ги имам во фамилија, за секој случај и така.
    Ке правиме и пренатален но тоа за некоја недела.

Туку сакав да прашам, колку ехо прегледи се задолжителни во Мк?
    Овде имало некој опционален во 13та недела, за да се провери како напредува бебчето. Но потоа во 20та недела секако го има истиот скрининг.
    Во 13та е да се провери дали се во ред се развива и да се детектира нешто на време, но негативната страна е што може некои работи да не изгледале најдобро, но да се средат до 20та недела (и само да си направиме стрес), така ни објаснија.
    Како е кај нас? Што мислите за тоа?

На АнаМаријаД, CareTee, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095

Извини вака во која возраст спаѓаш ме интересира ради пренаталниот , и првата пред колку време ти е била :)

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.965
    Допаѓања:
    25.469
    Честитки :inlove: секаде е исто, прв скрининг е во 12 недела, втор во 22 и трет мислам 30 недела. Во 12 се гледа дали има бебето некој хромозомски аномалии ( даунов синдром..), на вториот се гледаат детално органите дали се добро развиени.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.356
    Допаѓања:
    18.554
    Имам 32, прва бременост пред 3год

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    45.601
    Ти благодарам!:inlove:
    Јас разбрав дека тој во 13 недела бил со иста цел како тој од 20 недела (за органите и физички како се развива) но можеби не сум разбрала добро. Ке си прашам пак изгледа.:wasntme:

6. KarmaEKucka

KarmaEKucka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    14
    Што правите кога душата ви сака варено винце 8+2 сум и се си скратив, само спијам.

7. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.766
    Ти закажаа за прв скрининг на ГАК? Супер како успеала да најде термин матичната, во првата бременост знам неможеше никако да најде термин, се надевам сега ќе успее да најде. Тука некаде сме јас сум 7+6 денес. :)

8. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Па ако имаш простор да бираш нека биде во 12та недела првиот скрининг кај нас така е препорачливо најдоцна 13 но оптимално сите го правиме во полна 12та пред 13та да влеземе . Тој не е за органите дека е премслецко , мислсм гледаат нешто и органи но примарно е за носна коска и нухален набор ( индикатори на даунов)

9. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    45.601
    Благодарам за информацијата!
    Бидејки ке правиме пренатален, дали воопшто има потреба во тој случај да го правиме скринингот во 13та?
    Само гласно размислyвам, мислам дека сепак би сакала да го направам.:)

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.537
    Направи си го сепак и скринингот.
    Пренатален и во двете бремености правев, но и на скрининг обавезно одам, не би оставила само на пренатален.

На Ceneva и Luminary им се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.965
    Допаѓања:
    25.469
    Убаво е да го направиш, ќе му ги боројат прстињата, носето, 'рбетот, ќе го видиш како мрда, колку е долго, за која недела си одговара. Немој никој ама баш никој скрининг или преглед да пропуштиш, од брисеви, пап до скриен шеќер.

На Luminary и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.356
    Допаѓања:
    18.554
    Да,јас термините сум ги гледала за втор скрининг,е за тој нема. А за прв во соба 36 вчера баш гледав имаше многу слободни во декември. Јас закажав за 12+2 ,27ми декември.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.766
    Не се гледаат термините во делот Суб-специјалистичка амбуланта за фетален скрининг и супервизија? Погрешно сум гледала јас? Може и во собите да се прават скрининзи ? Се сум заборавила од првата бременост....

14. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Не знам каков ви е таму пренаталниот оти овде кај нас регуларно тој период се прави Приска , другите прецизни пренатални коштаат доста 700-800евра и ги прават обично по препорака од доктор ако спаѓаат во некоја ризична категорија или евентуално чисто од желба ако не им е проблем да одвојат таква сума . Инаку кај нас тој регуларниот -Приска е многу нерелевантен и е повеќе статистика него ли веродостоен затоа обавезно правиме скрининг во 12та . Еве јас со двете бремености поминав добро на скрининг и не ми прсвеа Приска ниту еднаш до сега . За тоа доколку пренаталниот е Приска или нешто слично на него е убаво да си направиш скрининг а ако е некој попрецизен подобар пренатален пд скрининг можеби и ќе немаш потреба .

15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    @Luminary ако имаш можност не го пропуштај првиот ехо скрининг. Пренаталните тестови преку крв што се прават се занимаваат со хромозомски нерегуларности, а на ехо се гледаат и други работи.
    Мојот доктор на тој скрининг покрај тоа што мереше нухален набор, исто така гледаше и дали се развиени сите органи и екстремитети. Буквално прст по прст броеше.

На Anomis11, 0ли и Luminary им се допаѓа ова.
  16. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    45.601
    NIPT го викаат овде, мислам дека е еден од прецизните што ги спомна, не e Приска. Ние ќе го правме по избор.
    Но мислам дека сепак би сакала да го правам и тој скрининг од 13 недела, без разлика.
    :)

Ви благодарам на убавите совети девојки.:hug:

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.537
    Мислам дека и со добар резултат од кој и да е пренатален (Нифти, Панорама, Верифај и сл.) не треба да се прескокне првиот скрининг.

На Anomis11 и Luminary им се допаѓа ова.
  18. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    45.601
    И јас така мислам искрено.
    Се збунив малку дека овде го даваат како опција, буквано ми кажаа дека не морам да го правам ако не сакам, па си реков да прашам.:wasntme:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.356
    Допаѓања:
    18.554
    Не, и јас тоа го гледав па отпосле се сетив дека тоа е за втор скрининг.
    Овде провери:
    Screenshot_20221201-155710_Chrome.jpg

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Jas sum 14+4 celo vreme sum pusela! Ne mozam ni da gi namalam ni da gi otkazam! E sega imam moi bliski sto isto ko mene pusele do kraj i sve bilo vo red i so niv i so bebinjata… ne znam so da recam normalno deka da ne se pusi ic e po ubavo pak ako gledame od druga strana nekoi sto ne pusele nikoj pat vo zivotot imale problemi so bebeto… na ova i Jas ne znam sto da kazam posto se uste pusam!