Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Исто мислиме.. се ќе откажам кафе и цигари не.... Од кутија ипол две дневно сеа сум на кутија дури и 5 6 цигари ми остануваат

2. Firefire18

Firefire18 Активен член

I Jas sum kutijaaa na den ! Gospod da ne vardi i nas I bebinjata! Ne ja znam stvarno ova rabota so cigarite! I stvarno ne znam sto da recam :/ Daj boze da e sve vo red do kraj so site sepak e gospodova rabota ako e pisano da bideee ke bideee!

Ivana 8 likes this.
  3. Firefire18

Firefire18 Активен член

I sama rekov deka ne znam
    Sto da recam posto ne sum sama ima mnogu kako mene kako sto rekov i bliski moj so 3 deca puseleee celo vreme
    Pa nikomu nisto! A sepak veruvam mnogu vo gospod I ne kazuvam deka Jas pusam pa gospod ke me cuva! Bremenostaaa od pocetok do kraj sve e gospodova rabota kako I site drugi raboti zivotot sudbinata itn! Taka da pak ke recam gospod site da gi cuva !

4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Дечки , народски кажано треба молитва ама треба и мотика. Во превод нека не чува Господ ама треба и сами да се чуваме. Имаш луѓе околу тебе што пушат и тие ти се утехата? Зашто не ти се репер тие што не пушат? Секој одлучува за себе ама не се правдајте со муабетот не знам што да кажам, тоа е, па пушеле многу, па било се океј. Фактот дека е лошо и не се препорачува не го менувате. Помирете се со тоа. Се понатака е ваша лична одлука.

5. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Многу ми е чудно само како знаете дека тоа не треба да го правете и е лошо, ама побитно ви е тоа што на другите бебиња ништо не му е па и кај мене ќе биде исто нели?
    Не е во ред тоа и ништо нема да ми смени мислење, натака твоја одлука што ќе правиш.

Anomis11 likes this.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Jas palam nasabajle po edna samo i toa pola ja gasam sto se veli, a pusev po edna kutija. Gotovo i taa edna ke ja isfrlam. Samo volja. Polesno ke mi bese naglo da gi ostavev ama site lekari od maticna do taa sto mi pravese skrining pa i tetka mi kako opst lekar mi rekoa naglo nikako takov sok na organizmot ne smees da mu pravis ne si veke sama, taka mi velea. Nekogas ni taa edna ne ja palam. Mi se gleda krajot so cigarite ;). Probaj taka jas odma na 4 dnevno namaliv od kutija kako so pusev pa na tri pa na edna pa ni edna ke bide ;)

tina9 likes this.
  7. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Majka mi strastven pusac koga ostanala bremena so mene odnosno koga doznala deka e bremena cigara vo usta ne stavila ama mnogu silna volja imala . Jas pusam retko taka koga ke izlezeme vecerno vreme so alkohol mozam edna pakla za 3 casa da ispusam i potoa da ne pusam cel mesec vo usta cigara da ne stavam pa i poveke taka da ne sum strastven pusac no za vreme na bremenost i jas ne zemam cigara voopsto .Imam bliska moja pusese i so prvata kerka - se rodi so mala tezina i potoa vo vtorata bremenost se sluci istoto deteto imase mala rodilna tezina i rekle deka toa e radi cigarite ama ona ne gi ostavase za ziva glava . Da ubavo kaza Godpod ne cuva site no treba i nie da se cuvame . Cigarata ne e leb ,nitu voda ,nitu vozduh . Sepak sekoj za sebe si odluciva i posakuvam na clenkata lesna i zdrava skolska bremenost .

L*G and Thinkerbell. like this.
  8. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Луѓе секој за себе ама ја не би си дозволила ова нешто што расте во мене да го трујам со цигари. Пушев и тоа страствен пушач бев по кутија две на ден,и полека сакав да ги оставам,ама еден ден ми се згади повратив и никад веке не запалив. Верувајте многу поубаво се осеќам без нив. Немаше да можам со таа грижа на совест да живеам после секоја цигара што ја имав на почетокот.

Се се може ако се сака,треба само јака волја и се може да се успее. Нема неможам,не постои такво нешто. Сте можеле без цигари поарно кога не сте пушеле,можете и сега да се стрпите и скратите од задоволството,барем привремено. :)

L*G, Anomis11, princess5 and 2 others like this.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Se slozuvam potpolno, jas sakav naglo da gi ostavam i koga se konsultirav i so maticna i so drugata doktorka sto si odam paralelno burno mi izreagiraa za toa naglo otkazuvanje, sok takov na organizmot da ne sum mu pravela. I potesko e taka posetepeno, ama mi se gleda krajot oti veke i taa edna sto ja palam, koga ja palam koga samo nekolku dima. Ne se opravduvam ic od sto znam i svesna sum deka ne e ubavo. Ama valjda i doktorite nesto znaat zosto velat taka. A i tetka mi sigurno ne mi misli loso i ona kako lekar mi rece ostavi gi ama nikako naglo. Taka da sto znam. Da bese do mene odma ke gi ostavev, ama resiv da poslusam lekarski sovet sepak.

tina9 likes this.
  10. Thinkerbell.

Јас одма ги оставив, од денес за утре. И докторката истото ми го кажа, дека уште поубаво е да ги оставам одма.

АнаМаријаД likes this.
  11. АнаМаријаД

И јас идев постепено оваа недела на пример 7 на ден ке пушам следната недела по 6 на ден и така додека не стигнам до една на ден и полека ја оставам и нејзе и крај.
    Ама тоа што повратив и ми се слоши ми направи многу голема услуга и не ми текна на цигара веке.
    А и без тоа да се случеше ке ги оставев секако.
    И сега од оваа гледна точка можам да кажам дека полесно беше кога ги оставив нагло од моментов не пушам и готово отколку кога се мачев постепено да ги оставам.

Anomis11 likes this.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

@Thinkerbell. Abe taka najubavo, presecuvas i gotovo. A ne ova moevo pali nepali, poveke od pola frli ja. Ama slusav soveti od poveke lekari.
    @АнаМаријаД se nadevam i jas brzo ke bidam bez taa edna, nekni si rekov posledna kutija e ova a obicno sum osoba so cvrst stav. Pa ke vidime :)

13. АнаМаријаД

Ке успееш ке видиш :hug:
    И ке видиш колку поубаво ке ти биде после ❤️

Ceneva likes this.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Znam kolku e ubavo gi imam otkazuvano pred mnogu godini i nemav puseno 3 i pol godini, ama glupava zenska glava se popraviv mnogu i pak pocnav za da oslabam :D:D:D... Oslabev da ama ne mnogu. Taka da toa mi bese najglupa odluka. Ama toa vrakanje nema, samo ispravka sega i do kraj ovoj pat.

АнаМаријаД likes this.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Секаде е препорака, не е морална контрола ама мислам дека никој не го прескокнува. И мене ми рекоа и Мк и странство кај што водам бременост ако сакаш тие недели имаш скрининг и секако си ги правам ама дека е ист скрининг во 12 и во 22 недела, не е.

16. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Vi varirabli pritisokot vo bremenost,barav tema za pritisok ne najdov.cel zivot sum so 90 so 60,od sredata glava me kine mi go izmerija 110 so 73 i mi rekoa deka mi e kako na bebece da ne se plasam.a jas mislam deka kje puknam plus doktorkata mi rece da pesacam ovie denovi

17. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Ова се дешава пред 21 година несакам да створам паника ама мора да искоментирам.... Мајка ми цел живот ни алкохол ни кафе не пиела ни па цигари пушела, била домаќинка не ни работела освен по дома. Па почина и она и бебето во 8ми месец. Останата од прва бремена и со мене и со второто. Нормална бременост. Се сложувам дека поинаков начин на живот имале ама сето тоа е судбина и господова работа. Јас две ипол години се мачам на секој 3 месеци правам брисеви, на 6 пап на месец може и месец ипол одам на контрола. Последната операција баш коментиравме со девојките во соба, наркомани раѓаат здрави и прави, со триста инфекции и проблеми. Ние редовно контроли и пак ништо. Докторот знаете што ни рече. ( ни го слушал муабетот ) тоа е господова работа, ако ви шкртнал да имате ќе имате. А др. Шпишиќ во чаир ми има речено бременоста е врзана вреќа до последно не се знае. Има уште многу примери ама ај да непишувам :)

18. Thinkerbell.

Ама тоа дека секакви примери има и дека се се случува не оправдува консумирање нешто што докажано знаеме дека е штетно, првенствено за нас а потоа и за бебето. Пак ќе речам треба и сами да се чуваме. Ама секој за себе.

Anomis11 likes this.
  19. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се согласувам дека е штетно. Ја искрено пробувам да не палам по 4 5 саати ама па ме фаќа нервоза, се ме нервира. Поготово денес. На прво ехо сум неможам да опишам колку сум нервозна и вознемирена.

20. 0ли

0ли Форумски идол

Сите се нервозни и вознемирени кога одат не на прв, туку на сите прегледи, цела бременост. Па не пушат.

Џабе везете тука колку е штетно, кога со секој нареден пост се појавуваат нови изговори и нови муабети како нема гајле со цигари да се трујат бебињата бидејќи некој ене го бил жив и здрав, па наркомани раѓале, па се пишуваат примери колку Господ имал влијание на бременоста додека најверојатно со цигара во рака се пишува тоа.

Last edited: Dec 2, 2022
    Anomis11, L*G, Sofi.ja and 3 others like this.