Прво тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by LusySkyDiamonds, Apr 3, 2014.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Така од страна не да ме сецнуваат коментари. Арно мислат луѓето ама секогаш во мисла ме ставаат.
    Не се истегнувај, не се наведнувај, не се врти нагло. Too much pressure :whew:

Инаку пробај да се одвикнуваш полека од лежење/спиење на стомак оти кога тогаш на тебе ќе почне да ти смета. Јас сум претежно странично ама веќе почнуваат колкови да ме болат. Гледам членки ги фалат многу трудничките перници, па може вреди.

Luminary likes this.
  2. Starchild

Starchild Популарен член

Леле јас сум стомачен спијач :D коа дознав дека сум трудна од шубе прекинав на стомак ама одвај мн ми беше тешко да се навикнам,ствар на избор мислам дека нема врска aко не ти смета бебе си е заштитено внатре.Сега па ми е мака да спијам на страна,100 пати се будам ноќеска неделава и се фаќам како спијам на грб така ми е удобно само и се нервирам зошто на грб спијам да не му наштетам на бебе а 14+ сум не сум голема ама мисла ме убива секој ден(facepalm)

Luminary likes this.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Pravilna polozba e spienje na leva strana, taka krvotokot e pravilen i za tebe i za bebe. Jas sekogas sum spiela na strana ama sega mi e problem. Me bolat kolkovi. Ete snosti se setiv kako spijam na grb sto porano nikogas ne sum spiela. Ke si nabavam pernica za tridnici i se nadevam polesno ke e so nea, barem da ne se vrtam. Probaj da spies na levata strana. Da se naviknuvas oti pokasno sekako ke moras na strana.

Luminary likes this.
  4. princess5

princess5 Форумски идол

Да ги види резултатите... и кај и да е ќе ми ги вклучи и нив...

0ли likes this.
  5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Вреди. Мене перницата на Сомниа ме спаси.

DaisyDoo, Ceneva and Luminary like this.
  6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Утрово додека одев, на десната страна кај јајникот отприлика, силен бодеж ме пресече. Не можев чекор да направам. Ми помина после две минути. Досега вака силно не ме пресекло. Прочитав дека round ligament pain е таква болка, како бодење, кога се поместува некој лигамент кај матката за да направи место. И се случило на некоја вака?

Пс. Еве сега и додека пишував ме пресече на лева страна:worried:

Starchild likes this.
  7. Starchild

Starchild Популарен член

Да неколку пати до сега,на станување,на одење.Не се грижи ќе се случува повторно.Се додека не е јака болка во стомакот која не поминува и не е проследена со други симптоми не е страшно,ќе имаме секакви штракања од сега во наредни неколку месеци :D

LunaGrey likes this.
  8. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Мене дневно ми се дешава така по 3-4 пати ама болката трае 10тина секунди поготово нагло кога ќе станам или коа стојам подолго на нозе и коа пешачам многу. Планирам да ја прашам денес матичната дали е нормално.

BadKarma94 and LunaGrey like this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Да, се случува, а и понатаму ќе има такви бодежи. Само полека, без нагли станувања, вртења. Мене јако знае да ме пресече и кога кивам.

LunaGrey likes this.
  10. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

@LunaGrey и кај мене се случува и обично е поврзано со потврда столица, но знае и без таков проблем да се појави баш како бодеж, гинеколог и јајниците ги гледаше, во ред било

LunaGrey likes this.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Моето е една недела понапред и така ми го поместика и датумот, не ми водат според последна менст, туку според големина на бебе.

LunaGrey likes this.
  12. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Девојки, да ве прашам за искуство. Веќе неколку дена имам болка во десната нога во бутината. Болката не е силна, повеќе како нелагодност и затегнатост и се јавува само во спиење. Штом станам поминува. И тоа само во десната нога. Но синоќа беше поинтензивно се разбудив во 5.30 и не заспав повеќе. Инаку сум 11+3 и во сабота имам закажано прв скрининг,па ќе прашам што може е да биде. Читав за болки во колковите ама знам дека подоцна во бременоста се јавуваат.

13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Mene kolkovi pocnaa da me bolat taka 11 nedela nekade, i mene me boli povrke desniot kolk, i si rekov aman zar tolku rano, i posle poveke clenki pisaa i niv deka pocnalo tolku rano da gi boli vo kolkovite. Ti pak prasaj si ama mislam deka e normalno posebno ako spies na strana.

MonaLee likes this.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Скоро 9та недела сум, веќе 2 недели сигурно колковите ме болат, само во спиење навечер, настрана спијам

15. princess5

princess5 Форумски идол

Утрогестанот до кога(која недела) најчесто ви е препишан

16. 0ли

0ли Форумски идол

Го користев до два дена пред породување 2×1

L*G and princess5 like this.
  17. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Значи не е нешто невообичаено. И јас настрана спијам, менувам лево десно. Мене ми е прва бременост и се ми е невообичаено. :) Фала што сподели.

Alishan30 likes this.
  18. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Денес бев во чаир, ме гледаше докторот на ехо ама не вагинално, 7ма недела според менструација, гестациски сакус 10мм, толку и ми беше во петокот. Прашањето ми е дали има разлика од компијутер до компијутер во мерењето зошто матичната несакаше пак да ме гледа не чинело толку гледање. Ме фаќа паника, дека и срцева акција нема. И ми рекоа мирување зошто ме исече сабајле стомакот..

19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Има и тоа како разлика. Посебно во рана бременост кога и така е мало. За споредба, јас од приватно на преглед во 7,8 недела имав слика со убаво ембрионче и срцева акција од вагинално ехо. На гак 3 дена после тоа ме уби од стискање таа по стомак со абдоминално и пак ништо не виде.
    А ова со гледањето често се живи глупости. Никаде не е потврдено дека штетно некако влијае или не било убаво.

20. Ano

Ano Форумски идол

Разлики од ехо до ехо секако може да има. Па дури и идт доктор ма исто ехо може различно да мери. Особено на такви мали мерки.
    Мене во 6+3 ми го измерија таман по мерки. После 10 дена матичниот пак ми го измери исто 6+3:^), за после 10 дена докторката што ме следи ми го измери повторно соодветно на циклус.
    Тоа нека не те плаши воопшто. А за сецева акција, особено кај природно зачнуваање и до 8 недела се толерира да се појави, заради доцна овулација, доцна имплантација...

Asja likes this.