Така од страна не да ме сецнуваат коментари. Арно мислат луѓето ама секогаш во мисла ме ставаат. Не се истегнувај, не се наведнувај, не се врти нагло. Too much pressure Инаку пробај да се одвикнуваш полека од лежење/спиење на стомак оти кога тогаш на тебе ќе почне да ти смета. Јас сум претежно странично ама веќе почнуваат колкови да ме болат. Гледам членки ги фалат многу трудничките перници, па може вреди.
Леле јас сум стомачен спијач коа дознав дека сум трудна од шубе прекинав на стомак ама одвај мн ми беше тешко да се навикнам,ствар на избор мислам дека нема врска aко не ти смета бебе си е заштитено внатре.Сега па ми е мака да спијам на страна,100 пати се будам ноќеска неделава и се фаќам како спијам на грб така ми е удобно само и се нервирам зошто на грб спијам да не му наштетам на бебе а 14+ сум не сум голема ама мисла ме убива секој ден
Pravilna polozba e spienje na leva strana, taka krvotokot e pravilen i za tebe i za bebe. Jas sekogas sum spiela na strana ama sega mi e problem. Me bolat kolkovi. Ete snosti se setiv kako spijam na grb sto porano nikogas ne sum spiela. Ke si nabavam pernica za tridnici i se nadevam polesno ke e so nea, barem da ne se vrtam. Probaj da spies na levata strana. Da se naviknuvas oti pokasno sekako ke moras na strana.
Утрово додека одев, на десната страна кај јајникот отприлика, силен бодеж ме пресече. Не можев чекор да направам. Ми помина после две минути. Досега вака силно не ме пресекло. Прочитав дека round ligament pain е таква болка, како бодење, кога се поместува некој лигамент кај матката за да направи место. И се случило на некоја вака? Пс. Еве сега и додека пишував ме пресече на лева страна
Да неколку пати до сега,на станување,на одење.Не се грижи ќе се случува повторно.Се додека не е јака болка во стомакот која не поминува и не е проследена со други симптоми не е страшно,ќе имаме секакви штракања од сега во наредни неколку месеци
Мене дневно ми се дешава така по 3-4 пати ама болката трае 10тина секунди поготово нагло кога ќе станам или коа стојам подолго на нозе и коа пешачам многу. Планирам да ја прашам денес матичната дали е нормално.
Да, се случува, а и понатаму ќе има такви бодежи. Само полека, без нагли станувања, вртења. Мене јако знае да ме пресече и кога кивам.
@LunaGrey и кај мене се случува и обично е поврзано со потврда столица, но знае и без таков проблем да се појави баш како бодеж, гинеколог и јајниците ги гледаше, во ред било
Моето е една недела понапред и така ми го поместика и датумот, не ми водат според последна менст, туку според големина на бебе.
Девојки, да ве прашам за искуство. Веќе неколку дена имам болка во десната нога во бутината. Болката не е силна, повеќе како нелагодност и затегнатост и се јавува само во спиење. Штом станам поминува. И тоа само во десната нога. Но синоќа беше поинтензивно се разбудив во 5.30 и не заспав повеќе. Инаку сум 11+3 и во сабота имам закажано прв скрининг,па ќе прашам што може е да биде. Читав за болки во колковите ама знам дека подоцна во бременоста се јавуваат.
Mene kolkovi pocnaa da me bolat taka 11 nedela nekade, i mene me boli povrke desniot kolk, i si rekov aman zar tolku rano, i posle poveke clenki pisaa i niv deka pocnalo tolku rano da gi boli vo kolkovite. Ti pak prasaj si ama mislam deka e normalno posebno ako spies na strana.
Скоро 9та недела сум, веќе 2 недели сигурно колковите ме болат, само во спиење навечер, настрана спијам
Значи не е нешто невообичаено. И јас настрана спијам, менувам лево десно. Мене ми е прва бременост и се ми е невообичаено. Фала што сподели.
Денес бев во чаир, ме гледаше докторот на ехо ама не вагинално, 7ма недела според менструација, гестациски сакус 10мм, толку и ми беше во петокот. Прашањето ми е дали има разлика од компијутер до компијутер во мерењето зошто матичната несакаше пак да ме гледа не чинело толку гледање. Ме фаќа паника, дека и срцева акција нема. И ми рекоа мирување зошто ме исече сабајле стомакот..
Има и тоа како разлика. Посебно во рана бременост кога и така е мало. За споредба, јас од приватно на преглед во 7,8 недела имав слика со убаво ембрионче и срцева акција од вагинално ехо. На гак 3 дена после тоа ме уби од стискање таа по стомак со абдоминално и пак ништо не виде. А ова со гледањето често се живи глупости. Никаде не е потврдено дека штетно некако влијае или не било убаво.
Разлики од ехо до ехо секако може да има. Па дури и идт доктор ма исто ехо може различно да мери. Особено на такви мали мерки. Мене во 6+3 ми го измерија таман по мерки. После 10 дена матичниот пак ми го измери исто 6+3, за после 10 дена докторката што ме следи ми го измери повторно соодветно на циклус. Тоа нека не те плаши воопшто. А за сецева акција, особено кај природно зачнуваање и до 8 недела се толерира да се појави, заради доцна овулација, доцна имплантација...