И јас мислам од претходната недела 9та почна да ми ѕирка. До сега беше речиси рамен преку ден затоа што по малку јадам заради мачнините,а и ослабев 2-3кг. Навечер ми се дуваше. Ама забележувам еден дел како си стои неколку дена,т.е.не спласнува. На апликацијава вика матката е со големина на цитрон,така да сигурно расте.
Mene mi e prva bremenost,mese pocna da mi se poznava pred 10 tina dena, sega sum 16+5. Si gi stigna bebe merkite po ciklus a na pocetok 10 dena bese pomalo. A majka mi vo prvata bremenost isto taka negde 15 ta nedela pocnalo da i se poznava i imala golemo mese, a vtorata bremenost so mene ic nemala mese, aj mozebi plus i jas osmace i me rodila 2kg. Ama kaj sekoj razlicno ... Kaj nekoja porano poveke mese se poznava vo prva a kaj nekoj vo vtora bremenost.
Јас сум кај неа и наплаќа,секое ехо си го плаќам 500денари и скрининзите се наплаќаат по 3илјади безразлика дали ти е матична или не. И брисеви се наплаќаат 500ден ако они ти ги носат,а ако сама си ги носиш на клиника не се наплаќа. Исто и за пап тест се наплаќа ако она ти го носи. Мене не ми е битно што плаќам искрено не би ја мењала за ниеден друг матичен.
Девојки, 7ма недела сум од сабајле имам болки како кога треба да добијам, настината сум кашлам кивам, хаос сум. Да паничам? Или нормални болки се. Ми рекоа не требало толку често да се гледа на ехо. Ја во четвртокот бев, сеа тек у петок сум. Ме фаќа паника...
Normalni se tie bolki na pocetokot, i jas imav cuvstvo deka ke dobijam vo sekoj moment. Inaku za kivanje si imam konstantno a nosot mi se zatnuva i mi teci na periodi. Citav deka i toa e normalno vo bremenosta. Od hotmonite doaga do natekuvanje na sluznicata vo nosot. Jas sum 16+6. Nemoj da panicis dur bolkata e slaba i podnosliva i ne e propratena so krvarenje. Se si e normalno toa.
Еве се пријавувам. И јас се чудев и неможев да си поверувам, уште 5 6 недела имав стомак како за 4 месец со првата бременост што имав. Но еве сега сум 9 недела и можам да кажам дека си стои, не расте до толку брзо како да стагнира, или дел може беше подуеност?!? Ама уште сега неможам да ги закопчам фармерките и во шок сум, бидејќи сум релативно слабичка 54 кг, ама стомаков е ненормално пораснат.
Леле ја стварно незнам 9 месеци што ќе правам. Не сум паничар по природа, ама дека две ипол години чекав и сеа некако сум испаничена. Операции две, болки јаки се сум трпела без проблем ама сеа.. да можам секој ден да одам на лекар ќе одам. И цело време со ако нема срцева, што ако се деси нешто и плус дека сум дома на боледување психата ми е хаос.
Nemoj taka sega treba da si sto povrke smirena. Se ke bide vo red. Bebe se cuvstvuva. I nie tolku vreme se izmacivme da ostanam bremena. I fala bogu smirena sum dosta sto ne e tipicno za mene. Imav denovi da me fakase strav ama se ostana zad mene. Bidi pozitivna i se ubavo ke bide.
Мене ми викаа другарките немој нокти да правиш немој да се депилираш, не јади ова не јади она не спиј на стомак, немој кафе, немој газирано, го прашав докторот и ми рече како ти одговара да спиеш спиј, ќе функционираш како што си функционирала и нокти и депилација и кафе и газирано у умерени граници. Трудна си не си болна. Е сега ја имам проблем и морам да мирувам, ама се друго правам. Е сега ако си ви поодмината бременост и да сакаш неможеш да спиеш на стомак. Ќе ти смета.
Zenski dali mozebi ste zapoznaenie so nekoi knigi koi se interesni i edukativni za bremenost i majcinstvo? Da se citkaat vo meguvreme
Јас спиев на стомак до 13,14 недела сигурно,после почна да ми смета и само на страна сега. Спиј си слободно нема ништо да му е на бебето така,заштитено си е,ке осетиш сама кога ке неможеш веке на стомак
Женски 4+5 сум со ивф. Многу настинав, ми се кашла а одбегнувам да кашлам. Дали кашлањето му штети на плодот? Некој совет што да пијам пошто веќе пукнав.
Горен шеќер со млеко и маргарин еве и јас од денес со болно грло уште ако ме префати од синко тешко мене од вчера е со тт изгоре еве и сега е со 39со 5
Здраво , на почеток сум 7ма недела , ми се фати глас и подкашлувам , матичната не ми кажа ништо конкретно што да пијам , нешто на природна база да препорачате посебно за гласот ...
Прегорен шеќер со млеко и путер мене ми помогна многу,лимон така јадев свеж можеш и со бибер.Од пастили можеш само пантенол мислам 1 дневно беше.
За гласот би ти препорачала да си го штедиш, да не се напрегаш и да шепотиш кога збориш. Ќе помине. За грло веќе ти пишала @Starchild
7ма недела сум и имам многу чудна состојба со апетитот и јадењето. Прва половина на денот немам баш никаков апетит и многу слабо јадам. Кога ми се прејадува нешто, тоа е таков хаос од мешани вкусови што мислам никој жив не би го пробал. И на крај кога ќе земам да јадам на маса (од тоа што ми се прејадило) пак ми се губи цел апетит и едвај се терам. А ако јадам било што, после осеќам како камен да ми стои во желудникот и ми се вари храната сто саати. Катастрофа засега, мислам нема помош за ова само се надевам дека ќе се подори ситуацијата втор триместар. Некој со некое слично искуство?