Мене коа не ми се спушташе со парацетамол температурата ми дадоа блокмакс форте се напив и ми падна одма,тие се ибупрофен. Ама јас бев 13 недела,ти треба да прашаш дали смееш прво.
Maticnata rece nisto osven paracetamol, ama ja sum teska na temperatura edvaj simnuvam, bez inekcija nema sansi. Proslata godina koa fativ korona 11 dena imav temperatura 39.5 40... mi se spustase so brufen prestanuva dejstvo i pak visoka. Na kolki saati smee da se pie paracetamol? Ja vo 18..00 se napiv.
Девојки, 11 недела сум, на крвна слика ми покажа низок ТСХ 0.01. Ќе одам на гинеколог следнава недела, но на мисла ми е многу. Има некоја од вас искуство со ова? Претпоставувам ќе ми дадат некоја терапија, евентуално посебна исхрана? До сега не сум имала никаков проблем со тироидната, па чудно ми падна. Ми рекоа да не се грижам бидејќи не може да ни наштети ни мене ни бебето, но сепак мора да се следи.
Ти кажаа, многу течности, ленено/овес со јогурт, сливи, киви... Ако не бива јас со смокван детскиот сируп ми се среди столицата. Претходно пробав и со дуфалак, ама од тој освен од шеќерот што ми се лошеше аир баш и не видов.
На ендокринолог под хитно да си одиш не на гинеколог, гинеколог не дава терапија за тироидна а мислам дека не ни се разбираат многу многу во тироидни хормони од резултатов испаѓа дека си хипер јас сум хипо и неможам многу да ти кажам за хипер можи нешто и грешка да се резултатите битно одма да одиш на ендокринолог.
И јас ќе ти речам да одиш на ендокринолог веднаш, да не чекаш преглед кај гинеколог. Уште една проверка ќе ти направат, ќе се види дали биле точни резултатите. Потребен е хормонот и во бременост, треба да го имаш. Не сакам да те паничам, но ендокринолог ми има кажано дека не е убаво да е и пренизок.
Во право си, направив грешка, на ендокринолог ќе одам, се збркав малку. Дали ти примаш терапија за хипо? Имаш некакви симптоми? Како што ми кажаа и како што јас знам, прениска вредност всушност значи дека јас го имам повеќе од што треба. Во секој случај секако ќе морам почекам до терминот следната недела, и ќе се обидувам да не се преоптеретам со мисли до тогаш. Ви благодарам девојки.
Да, така е. Штом си имаш термин кај ендокринолог, ќе се среди. Работата на тироидата кај мајката влијае врз развојот на бебето, особено во првиот триместар. До околу 18-та недела зависи од тироидата на мајката, а потоа накај 20-та недела самостојно си работи тироидата на бебето.
Последно кога испитав, пред околу 2 недели ми беше 1,7. Кога ми почна бременоста, ми беше 1,2. Следно кога ќе правам пак крвна слика, пак ќе проверам, а во јануари имам и термин на Ендокринологија. Тебе како ти е?
Да напоменам прво дека не сум во Мк, тоа е мислам прилично важно бидејќи ако не грешам, кај нас не ни испитуваат ако нема потреба. Поради тоа што во фамилија имам личности што имаат проблеми со тироидната, и веќе правев општа крвна слика, па и ми го ставија и тоа дополнително за проверка. Вака што слушам, а и читав доста да се информирам, наводно било нормално да е пониско во 9та до 12та недела, но сепак ме пратија да си допроверам.
Mhm, se zavudiv a ne si imala problem predhodno. I kaj nas ispituvaat ako ima nekoj vo familijata. E sega ke te proverat i ke ti kazat sto ponatamu. Se ke bide dobro.
Кога останав бремена 1.65 Следните две контроли 1.94 па 1.96. Ќе проверам пак самоиницијативно во јануари, па здравје боже во февруари имам контрола кај ендокринологот.
Јас немам историја во фамилија ниту јас имам проблем, па сепак гинекологот кој ме водеше и првата бременост (пред 5 години) и оваа бременост ме прати да испитам тсх и фт4, затоа што според нејзе и нејзиното искуство често се случувало да се поремети функцијата на тироидната
Mene nikoj nisto mi nema receno za teroidnata da ja ispitam, ni maticnata, ni madzunkova, a ni onie vo stip sto odam radi bolovanjeto mi nemat napomenato za takvo nesto.... Sea me zamislivte
Devojki visoko crp vo rana bremenost.... iskustva nekoi, preporaki?? maticnata opsta ne ginekolog vika da pocekam za antibiotik do ponedelnik da vidam kako ke bidam, pravev kovid test negativna sum.
Se uste imas visoka temp? Stvarno neznam sto da ti predlozam osven cajcinja, supicki, ovosje mnogu. Jas sum eve edna nedela od korona bolna piev antibiotik ama jas sum 18+2. Ti si rana bremenost ne e bas preporaclivo antibiotik, iako ima i takov sto e dozvolen i vo prvo tromesecje. Slusaj doktorite sto velat i da ti pomine sto pobrzo.