Јас еве 31недела не знам што е тоа мајчина книшка? За што служи, како изгледа? Јас картон имам само што ме води матичната...
Da ti kazam ja imam i ne mi posluzi za nisto. Ni vo stip mi ja baraa koga odev radi patoloskata ni vo skopje za skrinig. Toa e poveke za maticnata da si vodi evidencija. Merki na bebe, kolku ti e pritisokot koga te pregleduvala, kilaza, krvna analiza toa se vnesuva. Moze i bez nea ne mu ja misli mnogu
Vo nea se zapisani opsti podatoci, posledna menstruacija, termin, nekoi hronicni bolesti, alergii, krvna grupa i slicno. I pri sekoj pregled maticniot si zapisuva ima tabela za srceva akcija, golemina na glava, mese, cerviks... potoa rezultati od krv, brisevi. I na kraj ima tabela za podatoci za bebeto, taa sama si ja popolniv posle poroduvajeto
I jas isto,sega mi kaza čuvaj ja starata poradi podatocite da ne ispituvas pak krvna grupa ova ona,i mislam za paricen nadomest za prvo bebe trebase kopija isto i za bolovajneto. A sega procitav negde za vroro dete bilo 20 000den pomos
Точно за документите не памтам, маж ми трчаше по тие работи . А за второ дете да, има помош 20.000 баш ја слушнав сестрата последно кога бев на преглед.
Вчера испаничив малку па бев на брза помош ме прегледа гинеколок ама уште ништо не можеше да види. Вели има нешто ама не знае каде е сместено. Ми закажа лабораторија за bHCG да следам 48ч. Следно ехо на 16ти да се види каде бил плодот. После прва контрола на 22ри ми закажаа. Прашање ми е, колку е безбедно ехо трета недела по ред?
Немај гајле не е штетно, но зависи кога е зачнато и тогаш ќе се види на ехо треба дабиде бета над 2000 за да се види на ехо нешто.
@Starchild Ти бидејќи имаш одено во собата со дигитронот кажи ми дали ти правеа во 11,12та недела скрининг самите или само за клексани обично ехо ти прават?
Ух незнам у Систина го правев првиот скрининг, а вториот и Систина и на Гак кај Ливринова ама ми го правеше во 28 амбуланта.
Почнав со премама 4 месеци ама неможам омегата да ја поднесам од премама, сега пијам Прегназон, се е во 1 апче и немам вкус на риба