Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Koga vi prestanaa da ve bolat gradite? Deneska naednas mi prestanaa 11+0 i mnogu me fakja strav. Bas ovie denovi mi bese missed prviot pat i sega mnogu se plasam

2. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    669

Јас почнав од 8ма недела, со Еуцерин маслото :)

3. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    673
    Јас почнав на 12та недела со Веледа.

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Хип путерот јас го утепав барајќи нигде не го најдов. Со првата бременост еуцерин масло употребував од почеток и немав стрии. Сега земав на Леа ама не ми се свиѓа некако како да лепи кожата после.

5. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.886
    Допаѓања:
    4.688
    Kolumnicka i jas sum 11+1 , isto vekje ne me bolat, duri mi se smaleni, a pogolemi i naduvani mi bea izminatiot period. Ne razmisluvaj na toa, verojatno e i normalno, fluktuacija na hormoni, ne moze do beskraj da bolat i rastat....Neka pise nekoj "poiskusen"...Ke bide se ok, mora da ni bidat dobri ovie bebusi :l:

На Kolumna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    23.636
    Ќе прекинат да болат, па пак ќе болат, па пак ќе прекинат, па брадавиците ќе болат, ќе почни малку млекце да течи или ќе имате како згрутчени топчиња на брадавиците, стомак ќе боли, се е нормално :) главоболки исто можно е да имате, низок притисок....итн :D со лесно на сите до крај.
    @Kolumna јас после првата бременост која заврши со миссед во 9та недела имав исти симптоми уште 2 недели после киретажа, значи симптоми како бремена, потоа прекинаа. Се ќе биде во ред, нема да се повтори.

На firequeenn, ЕмајотаП, Kolumna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. nefi

nefi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, vaka ako moze da objasni znekoja zenicka sto znae podetalno
    Ostanav bremena i sum vo 10+4 nedela, doznav vo 8 nedela i voedno toa mi bese prva sredba so ginekolog.
    Do sega dva pati bev na kontrola znaci togas koga mi potvrdi bremenost vo 8sma i sega vo 10ta vtor pat, mi zakaza za 3 nedeli povtorno, ziveam vo stranstvo potocno avstrija, prasanjeto mi e sledno, skrining sto znaci potocno, koga se pravi za prv pat, dali treba da zakazam sama specijalno za toa ili ginekologot sam znae koga treba sto i kako, prasuvam za kaj nas vo mk pa jas ke gledam ovde sto mozam,ama sakam da bidam upatena izvinete na dolg post

8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    1.985
    Prv skrining se pravi od 12 do 13+6 nedela. Na toj skrinig se gleda dali postoi nekakva indikacija za Daunov sindrom kaj bebeto. Ako ginekologot ne ti spomnal da si zakazes togas najverojatno treba sama

9. nefi

nefi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Da no toj se pravi po regulativa kaj ginekologot sto si odime taka?

10. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.552
    Допаѓања:
    8.942
    Не сама одлучуваш каде. Најчесто се оди кај некој доктор што е попознат дека гледа подетално на скрининг ајде така да кажам.., секако може да отидеш кај матичниот гинеколог да го направи, сите се водат како специјалисти во својата област, но одлуката е твоја секако.

11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    7.276
    Веројатно и во Австрија е како и во Германија. Не е задолжителен туку изборен. Исто и пренаталнен тест ако сакаш да напавиш, доколу нема генетска индикација од предходни бремености или од родители, се плаќа екстра.
    Јави се утре кај матиччен гинеколог или отиди и распрашај се каде можеш да го направиш скринигот. Најчесто се пренатални центри специјални, со специјалисти со специјална обука. Распрашај се и за трошоците како се.
    Ако имаш можност убаво е да се направи, пошто ги гледаат и протоците на плацентата и сметаат и ризик од еклaмпсија. Башка што мерат нухален набор и гледаат како се развива плодот. Буквално се гледаа развитокот на сите домтогаш оформени органчиња. Само мораш веднаш да реагираш ако сакаш, оти си баш кнап со време.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nefi

nefi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Aha dobro, a me interesira isto taka dali na tie obicni skrininzi da kazam se gleda detalno, posto sega za 3 nedeli mi kaza da odam na pregled, ama neznam dali e skrining, jas imam 27godini prva bremenost mi e, i ne sme imale do sega indikacii za takvi bolesti, no neznam kolku se gleda na obicnite, toa me interesirashe

13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    7.276
    Зависи од тоа колку знае и се замара матичен гинеколог. Обично специјалистите имаат подобри опреми и постручни се. Ама кај специјалист се три скрининзи.
    Првиот сега што се прави од 11-14 недела мислам беше, тој е всушност најбитен. Бидејќи се гледаат параметри за даун синдром и генерално како се развива плодот.
    После околу 20-22 недела исто е битен да се види дали сите органи се правилно се доразвиваат. И трет околу 30-32 недела. Не мора сите да се прават екстра кај специјалист ако ти е добар гинекологот, може и он да види.
    Скрининг е кога се врши детално мерење на плодот и прегледување на функција на сите органи. И најчесто трае подолго.
    Инаку е обичен преглед кај гинеколог за да му види на пример само димензии и срценце, плодова вода. Протоци евентуално. Пак ќе кажам зависи од тоа колку ти се замара матичниот.
    Не знам како е во Австија и колку ехо прегледи следуваат во бременоста. Ама ако е се во ред најчесто ќе ти бидат прегледите еднаш на 4 недели. А може и не секој пат да имаш ехо.
    Јави се и прашај утре баш кај матичниот дали како скриниг ќе ти прават на следен преглед. Нема ништо страшно, прва бременост и да не си информиран.
    Како стоиш со германскиот? На интернет сигурно има повеќе информации.
    Види тука нешто може ќе најдеш, вака од телефон што успеав на брзина..На страната имаш повеќе инфо.
    https://www.schwanger.at/artikel/al...en Ambulatorien der Krankenkasse durchgeführt.

Последна измена: 18 јуни 2023
  14. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    198
    Bev kaj Dr ginekolog mi rece deka pokasno sum ostanala Bremena da idam. Za 10 dena ama deka sega 2 razlicni mislenje utre zdravje ke odam. Cair da vidam tamu sto ke Mi kazat strav mi koj ke bide vo Pravo dali prviot ili vtoriot ginekolog

На Hopeeee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    198
    Da prasam dali imavte simptomi koga plodot imase srceva rekacija i potoa koga nemalo.. Dali primetivte nesto?!!

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    23.636
    Не душо, пак јас ќе ти пишам, после киретажата јас си имав исти симптоми како бремена да сум, уште 2 недели ги имав симптомите.. Изгледа треба време дур се вратат хормони во нормала.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    198
    Mislev deka prethodniot imav simptomi na pospanost, zeludnik me bolese nemoze kafe da podnesuvam i cigari i si mislev da ne imalo srceva rekacija togas a sega pij normalno kafe kako prethodniot ne mise spie... Vo. Toj smisol

18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.552
    Допаѓања:
    8.942
    Кај мене кога изгуби срцева акција во 8ма недела нагло ми запреа сите симптоми..ама сигурно е индивидуално
    Плус секоја бременост е различна.
    Од вчера градите некако не ми се мноогу осетливи ептен само околу брадавиците а претходно цели ме болеа, но повраќам ко луда па си викам ваљда од ден на ден се менуваат. 10+2 инаку

На AlchinovaR1979 и blackdeath им се допаѓа ова.
  19. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    964
    Ne daj boze nesto da ne e vo red veruvaj ke znaes od iskustvo ti kazuvam , a za se dr nemoj da si pravis bezveza paniki zasto simptomite se menuvaat i jas imav osetlivi gradi sega veke ne, povrakav odreden period nekolku dena ne a sega pak. Misli saml pozitivno i gali mesko

На blackdeath и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    1.690
    Samo pozitivno misli i se ke bide vo red. Obavezno pisi sto ke napravis.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.