Прво тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од LusySkyDiamonds, 3 април 2014.

1. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    doktorot shto mi ja vodi bremenosta. ako imash slika sigirno ima obelezano kade se naogja. patem nezz zasho se chudish shto malku te gledala. struchen doktor u taa nedela nema shto mnogu da zjapa. site taka ne gledaat na pochetokot. nema mnogu shto da se vidi. ti slobodno teraj si drzavno ako ti se mnogu parite ama da si na skrining i da te gleda pola saat ok, obichen pregled u rana bremenost tolku trae.
    plus. golema greshka e datum na zaden. ciklus da se menja. mojot e. dve nedeli unapred i e sosema normalno. do kraj kje si dojde u normala ama datata ne se pomestuva. taa tvojata matichna sumljiva e malce

2. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.842
    Лоцирано е десно позади ембрион, во форма на полумесечина.
    Матичната вика дека сум го имала тоа, според неа е некоја шуплина на матката, на сите досегашни прегледи. А за корегирање на датумот и мене ми е чудно. Веќе ми стана јасно дека заради мојот циклус од 31/32 дена го мерат плодот помал, ама и во Систина ми рекоа дека треба да се корегира датумот на последната менструација. Ретроспективно :) А не ми е воопшто за парите колку што сум разочарана од првиот контакт со приватното здравство: на закажан термин чекав 45 минути за преглед од 45 секунди. Не бев на услуга некој да ме ѕирне, меѓу два термини.. Нема пари со кои може да се плати чувството на сигурност и тоа дека професионалци се грижат за тебе, ама за жал не се наоѓа така лесно

3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    И мене ми е сменет дaтумoт, пoследен циклус ми е 30.10 a се вoдaм oд 12.11 зaштo бебуш е зaчнaт нa.32-33 ден oд циклус. Не се секирaј зa тoa.
    Кaј кoј дoктoр беше вo систинa?

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    vidi i ja sum chekala koga jovanovski bil na iten carski. znachi se sluchuva nema toa uvek da e taka. a toa shuplinata na matichnata sigurno e hematom.

5. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.842
    Не е важно, не би сакала негативните искуства да ги "залепам" на еден човек, ниту пак да оцрнувам некој.. Може сум изолиран случај незадоволен, или не ми одговара стилот на комуникација на докторот :) Дајбоже другите идни мами да се задоволни од своите прегледи, може и јас ќе си најдам поспонтан доктор што ќе сака да поразговара. @DigY Јас се надевам дека не е, ама ги следам препораките како да е хематом. Ќе видиме кој бил во право на контрола, а во меѓувреме може да побарам и трето мислење :)

6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.343
    Не сaкaш дa oцрниш дoктoр, aмa јa oцрни бoлницaтa.
    Ништo стрaшнo штo си пoчекaлa, сите сме чекaле, имa итни случaеви, oперaции мнoгу пaти, a и времетo предвиденo зa преглед мoже дa се пoмести дoкoлку имa некoј пoкoмплицирaн случaј нa преглед.

На DigY и alisijad им се допаѓа ова.
  7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Се сoглaсувaм. 45 минути се зaдржa дoктoрoт сo мене тoгaш кoгa ме зaдржaa. И ете се пoместијa прегледите.

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.842
    Секогаш има и добри и лоши искуства, моето беше лошо. Членови од моето семејство имаат само добри. Не ѝ падна ниедна ѕвезда на болницата, нити пак некој ќе одвратам со своето мислење. Мислев дека форумов е за поддршка и размена на информации ви врска со темите, не со пропратните детали.. Во врска со чекањето, не знам дали мене ќе ме истолерираа ако, со оглед на тоа што возев 180КМ за прегледот, задоцнев 45минути? :)

На LoOnyD и Delfina15 им се допаѓа ова.
  9. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    vidi ti ne operiras coek ne spasuvas zivot so docnenjeto. ne daj boze i za tebe nekoj da go cheka doktorot.
    hematomot kje se prati nemaj gajle ne e neshto strashno mnogu samo odmor bez nervozi i najdi doktor vo koj kje veruvash i kje se osekjash sigurna vo negovi race. doktorot e so tebe vo cela tvoja bremenost i morash da si sigurna vo nego. ako eden ne ti odgovara ima drug tret.. bitno ne si nabivaj negativni misli i se kje e ok. a se dur si vo rana bremenost povekje nema da te drzat na eho.

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Имам прашање: Пример ако сакам сама брисевите и крвта за приска да ги носам кај да ги носам, појма немам??? И таму шо им викам имам брисеви и крв приска...Ова првите ми се и ај кажете ми сами ги носевте или оставивте како што? Имам опција и од кај матичната да ми ги однесат ама се доплаќа, па сеа ако можам сама шо да плаќам....

11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Mене ми ги носеа, мислам дека околу 300 ден платив да ги однесат. Не се трчкам за 300 ден. а и не гледам зашто би се мачела и ти по болниците за ситна пара.
    Не сакам да се мешам и извини што вака ти викам, сепак секој си знае како му е најарно. :*

12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Јас прашав кај да ги однесам, а не колку пари е. И знам за колку пари се работи, ама кога нешто ми е уз пат и имам време, не сакам можда и тие ситни пари да ги дадам, така?

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Затоа и реков нели дека секој има свое мислење. Не ми се лути. :)
    Јас не знам кај се носат, мене ми ги носеа. :)

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Епа доволно беше толку да кажиш, дека не знаеш зашто ти ги носеле...А тоа ситна/крупна пара ти беше одвишoк во коментарот. Не се лутам, уживај си. :)

15. svami

svami Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    251
    @kikin јас брисевите ги носев сама на клиника, на микробиологија, сега точно не знам да ти објаснам во кој дел се наоѓа ама се симнуваш по скали надолу, оставаш книшка на едниот шалтер, по некоја минута те прозиваат и само ги оставаш брисевите. за резултати одиш по неколку дена. а крв за приска зимаат на гак доле во подрумите, ќе си прашаш на шалтер ќе ти кажат, гужва нема и завршив работа за 2 мин. исто резултати за неколку дена. се надевам дека ти помогнав :)

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    За брисевите, да, а за крвта мене и таа ќе ми ја земат кај матичната, така да треба да се распрашам таа кај да ја однесам, ама ваљда и таа на микробиологија.

17. svami

svami Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    251
    можно е да е на гак за крвта, оти сестрата таму пополнува прашалник со прашања од типот дали ти е прво дете, спонтани абортуси, возраст, килажа и сл. ама сепак прашај за сигурно.

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    А се закажува на ГАК за тоа (приска) или можам дирек да си појдам утре и таму да ми земат крв?

19. svami

svami Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    251
    ако одиш само за крв не се закажува

20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Жени, заминувам во второ... успешни три месеци, денес сум 13+1 :* :* :*

На Delfina15, LadyC, svami и 3 други им се допаѓа ова.