А што? Бев кај Др. Димчев рече немај гајле. Како до сега така ќе си тераш до крај. Имало такви што пијат алкохол, па дури и по 2 кутии во ден пушеле а родиле живи и здрави.
Toa deka pies mozno da nema steta kaj tebe. Ama deka davas gresni informacii deka NE E STETNO, toa e greska. I cigarite,i alkoolot i kafeto treba vo bremenost da se limitiraat. Toa e fakt.
Јас ти дадов добронамерен совет, но ти реков не се мешам, твој си е животот, секој за себе одлучува. Да сме другарки вака би ти кажала со добра мисла а ти ќе одлучиш дали е правилно. Знам какви има, мн се зборело на тие теми, и едни ќе речат па што има врска, а други ќе речат не е ок тоа што го прави таму некоја. Јако кафе е тоа, затоа се замешав, да не ти пречи и на тебе, поготово 3 во ден, ама пак си е твоја одлука. Димчев така рекол, во ред, доктор е, негово мислење, ама некогаш треба и сами да пресечеме што е добро за нас. Не ме сфаќај погрешно пак ќе кажам, споделуваме мислења и искуства.
Во врска со кафе пијам исклучиво 1 на ден, друго што пијам е или чај или безкофеинско. Туку, прашањето ми е, сега сум точо 14та недела. Треба да рачунам дека сум второ тромесечие или треба да заврши неделата?
Iskustvo so visok pritisok 8 nedela? Momentalno na Gak sum 150 so 70 me bockaja diazepam pa krvna slika sea cekam rezultati. Mi vikaat od porano sum imala pritisok a ne sum zabelezala.
Здраво девојки, подолго време ве читам и што ако не мака, ме натера да креирам профил На кратко да ви ја кажам мојата историја, повеќе од 2 ипол години се бориме со маж ми за детенце, до сега сум имала два миссед абортуси (еден во 6та и друг во 8ма недела). После вториот пат ги направивме сите испитувања од кариотип до мутации на крвта, нормално брисеви, TORCH, хсг, хормони, спермограм. Тоа што го октривме е дека имам мутации на крвта, со што др. Јани ми препиша да пијам метилирана фолна, метилирана б12, аспирин и клексани од бременост. Минатиот месец правевме инсеминација и минатата недела се "израдувавме" на позитивен тест по 3 пат, повеќе би кажала дека и двајцата сме премногу исплашени дека ќе се повтори пак и цело време сме во грч, посебно јас, мислам дека ни саат време не успеав да се убедам да размислувам позитивно и да се израдувам на оваа бременост. Симптоми до сега скоро никакви, како кога лошење од сабајле и мали нагони на повраќање, ама секој ден различен е интезитетот. Со терапија сум целосно покриена, пијам метилирана фолна, метилирана б12, мака, Б комплекс, селениум, витамин д, омега 3, аспирин...исто така др. Ивановски ми кажа да продолжам со пиење на естрофем, да се боцкам секој ден со пролутекс и клексан и навечер да ставам кринон гел. Прв преглед ми кажа за 2 недели, што би дошло после среда... Од вчера почнав да имам некои чудни болки во долниот дел од стомакот, повеќе во делот на препоните од двете страни, а почнаа да ме подзаболуваат минимално и градите. Болките не беа нешто големи, повеќе би кажала нелагодност него нешто друго, кои се смиирија после саат, два откако најдов положба што ми одговара ( седната положба со испружени нозе). Денес после јадење, си лежев и гледав нешто на лаптоп небитно и одеднаш почнав да осеќам повторно болки во долниот дел на стомакот. Болките исто не беа нешто страшни, повеќе нелагодни ама така како некој притисок да осеќав во долниот дел, малце наликуваа на менструални болки ама не со таков интензитет. Нормално јас влегов во паник мод, мислев дека ќе прокрваеам во секој момент и 600 пати бев до вц да мочам очекувајќи да видам крв кога ке се избришам, но немаше ништо такво. Одеднаш почна да ме стега и целиот дел од желудникот па се до најдоле. Се осеќам и многу надуено и потечено во стомак, како и полна со гасови. Имав некој притисок и позади како да ми се иде по голема, ама никако неможам да ја завршам таа работа (извинете за деталите). Кога менував позиции на седење болката се олабавуваше и пак седнав со нозете испружени и ја задржав позицијата едно 20тина минути и цела болка и нелагодност помина. Сакав да ве прашам дали некој се соочил со слични вакви болки? Мене мислите ми се цело време негативни, само читам на интернет и стравувам дека се miscarriage cramps...колку и да пробам да се опуштам и да оставам до среда и до првиот преглед да видиме што ќе биде. Доколку болките продолжат секако ќе го исконтактирам докторот. Би била благодарна за било каков совет П.С Извинете на долгиот пост
Isto imav bolki a i sega imam ponekogas a sum 8 nedela. Bolki od desna strana kaj preponite pa na sredina od stomakot nadolu. Ne znam ni jas dali se nesto zagrizuvacki ama ete jas denes bev na Gak so bebeto e se vo red bolkite mi rekoja ness sum se umorila ili od napreganje. Isto celo vreme pod stres da ne se sluci ness da ne se tie menstrualnite bolki.
Мене сите симптоми ми личат на скроз нормални за прво тромесечие, опушти се (знам дека е тешко) ама мислам немаш место за паника засега. Со лесно ти посакувам успешна бременост овај пат
Здраво почнувам со фемибион 2 пред тоа бев фемибион1 со ферона дали останувам со фероната? Дека во ф2 има по 2 на ден со фероната 3 ќе бидат И дали би било проблем бидејќи матичната ме води 1нед разлика од прегледите на ГАК не знам искрено точно која недела сум на една апп ми покажува 12недела и 3 дена а на паковката е 13-40нед дали би имало некој проблем?
Само да споделам дека денес бев на преглед и да, близнаци се! Иако е многу рано, едниот сакус е помал од другиот.
Isto kako jas da se citam, vo istiot "mood" bev. Uff sto da ti kazam, jas ednas od takvoto moe odnesuvanje mislam deka samo "belji" si napraviv, psiha me udri na najjako i najiskreno ti preporacuvam da smenis vnimanie, zemi kniga, gledaj serii (laptop ne da go drzis na noze) izlezi malku na vozduh.....trgaj misli devojce kolku mozes normalno Za grcevi mozes magnesium, ali pak prasaj si go Mitko, da ne izigravam doktor. Terapija imas top, doktorot ti e odlicen, primas kleksani, folna....pokriena si skroz. Kolku sto mozes poveke positive i calm down
Jas sum samo so eden spontan skoro 6 nedela bev, gi imav istite simtoni sto sega gi kazuvas mi rekoa se e normalno bolka kako bolka dokolku ne e jaka i e izdrliva i ne e prosledena so krvarenje ne e strasno, mislam pomalku i sami si stavame paniki i mislime deka boli poveke od so treba, licno kaj mene mi se pojavuva zatoa sto nemozam da odam vo vc. Krevam paniki sekoj den a eve veke 14 nedela, samo bez potreba se nerviram. Bidi samo kolku mozis pozafatena so serii, knigi i sl i se ke bide vored.
Devojki 13+3 sym,denes i vcera imam bolki vo stomak?normalno e?iskustva nekij sto e slicna nedela na mojava?
Како се изразуваат неделите, пример 5+2 велиме дела е 5та недела или 6та недела. Како оди заокружувањето